השוק
זינוקים של 300% ו-200% בשנה: זה הטרנד הכי חם בוול סטריט
מלחמת הסחר הפכה את אחד מהתחומים שבעבר נתפסו כמשעממים ללהוטים בבורסה האמריקאית. אילו מניות נמצאות במוקד והאם עדיין כדאי להשקיע?
החודש האחרון היה סוער במיוחד עבור מניות חברות ה"מינרלים הנדירים" (Rare Earths) בוול סטריט. מניות כמו Ramaco Resources ו-MP Materials חוו תנודתיות קיצונית, אך המגמה ברורה: יש כאן שינוי עמוק ביחס של הממשל האמריקאי לגבי החברות הללו.
מה שהצית את הגל האחרון הוא המתיחות הגיאופוליטית והתלות הכואבת של הכלכלה האמריקאית בסין. המינרלים האלו אינם נדירים בטבע - למעשה, הם קיימים בריכוזים סבירים במקומות רבים בעולם.
הבעיה האמיתית היא בעיבוד: סין שולטת בכ-90% מיכולת העיבוד העולמית שלהם, ובלי יכולת לעבד את אותם חומרים הם כמעט חסרי ערך. זו שליטה שהסינים בנו במשך עשורים, תוך השקעה עצומה בתשתיות ובידע טכנולוגי, בעוד המערב התעלם מהנושא.
החומרים האלו קריטיים בתעשיות מפתח: מטלפונים חכמים ורכבים חשמליים ועד מערכות נשק מתקדמות ומטוסי קרב כדוגמת ה-F-35. במסגרת מלחמת הסחר, סין איימה ואף הטילה מגבלות על יצוא המינרלים, והדבר הדליק נורה אדומה בוושינגטון. עבור הממשל האמריקאי, הקמת שרשרת אספקה מקומית היא כבר לא שאלה כלכלית בלבד - זו שאלה של ביטחון לאומי.
החשש האמריקאי הפך במהירות לצעדים בשטח, שהזיזו את השוק בחדות. הנקודה המרכזית הייתה ההסכם חסר התקדים של ממשל ארה"ב עם חברת MP Materials, המחזיקה במכרה Mountain Pass בקליפורניה - המכרה האמריקאי הפעיל היחיד למינרלים נדירים.
ההסכם כלל השקעה ממשלתית ישירה, מחיר רצפה מובטח לחומרי הגלם ורכישת מגנטים קריטיים שייוצרו על ידי החברה. המהלך הזה העניק לחברה ביטחון כלכלי חסר תקדים והפך אותה בפועל לספקית ממשלתית, תפקיד שמעניק יציבות ארוכת טווח שרוב חברות הייטק רק חולמות עליה.
התוצאה: מניות החברה זינקו ב-300% מתחילת השנה.
במקביל, חברת הפחם Ramaco Resources, שמפעילה מכרה מינרלים נדירים בוויומינג, הודיעה לאחרונה על שיתוף פעולה עם משרד האנרגיה האמריקאי למחקר ופיתוח. מניית Ramaco זינקו ב-200% מתחילת השנה.
גם USA Rare Earth, המחזיקה במכרה בטקסס, הציגה עליות משמעותיות והפכה לאחת מהחברות המבטיחות בענף. כולן מבינות שהממשל האמריקאי מוכן לממן ולתמוך בכל מי שיכול לפרוק את התלות בסין.
למרות שמניות אלו נפגעות לעיתים בתקופות של אופטימיות בנוגע להסכם סחר - כמו הירידה החדה של Ramaco לאחר ההתחייבות הסינית לדחות את מגבלות היצוא - המגמה הרחבה היא של השקעות ממשלתיות גדולות ולטווח ארוך.
האנליסטים מצביעים על כך שמדובר רק בתחילתו של מחזור הצמיחה עבור החברות הללו, במיוחד לאור מדיניות הממשל שרואה במינרלים האלו עדיפות אסטרטגית.
אם כי חשוב לזכור שהייפ יוצר תמיד תמחור יתר, והשוק נוטה להגיב בצורה רגשית לחדשות גיאופוליטיות. "כמו בכל טרנד, לא כל החברות יצליחו", אמר טוני סייג', מנכ"ל חברת Critical Metals. "יש הבדל עצום בין חברה עם מכרה פעיל ויכולת עיבוד לבין חברה שעדיין בשלבי פיתוח מוקדמים".
עוד ב-
המשקיעים צריכים להבחין בין החברות שכבר מייצרות הכנסות מוכחות לבין אלו שעדיין תלויות בהבטחות ממשלתיות שעלולות להשתנות עם הממשל הבא. העתיד נראה מבטיח, אך הדרך עדיין ארוכה ומלאה באתגרים טכנולוגיים, רגולטוריים וכלכליים.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



