השוק

לא רק SpaceX: אלו מניות החלל שצפויות לזנק

ענף החלל חווה את אחת משנותיו הטובות ביותר בשוק ההון, עם עלייה של 45% במדד החלל של S&P מתחילת השנה. אבל האנליסטים מזהירים: ההייפ סביב SpaceX עלול לטשטש הזדמנויות אמיתיות - ומעניינות הרבה יותר. אלו המניות שהם סימנו
רוי שיינמן | 
חברת SpaceX בבעלות אילון מאסק (צילום ויקיפדיה, flickr/ U.S. Air Force Academy)
החלל חזר לאופנה. אחרי שנים שבהן נשמע כמו נישה אקזוטית המיועדת למיליארדרים שמחפשים הרפתקאות, ענף החלל הפך לאחד המגזרים החמים בשוק ההון הגלובלי - ומשקיעים מכל הסוגים מתחילים לשים לב.
המספרים מדברים בעד עצמם: מדד S&P Kensho Global Space, שעוקב אחרי חברות החלל הגדולות בעולם, טיפס ב-45% מאז תחילת 2025 - לעומת עלייה של 8.6% בלבד ב-S&P 500 הרחב.
הסיפור כאן הוא שילוב של השקעות ממשלתיות מאסיבייות, טכנולוגיה שהבשילה - ובשלות של המשקיעים. ממשל טראמפ הקצה בתקציב 2027 לא פחות מ-71 מיליארד דולר עבור חיל החלל האמריקאי - עלייה של 77% לעומת השנה הקודמת. גם אירופה לא נשארת מאחור: מדינות הסוכנות האירופית לחלל התחייבו ל-22.3 מיליארד אירו לאורך שלוש שנים.
לכך מתווסף ההייפ סביב ההנפקה של SpaceX שמושכת את תשומת הלב של המשקיעים בעולם כולו - ומשימת Artemis II של NASA, שמחזירה את חקר החלל לכותרות.
בעוד כולם מסתכלים על SpaceX - שהיא עדיין חברה פרטית, ורוב המשקיעים הקטנים לא יוכלו להיכנס להנפקה שלה בתנאים נוחים - אנליסטים מנוסים מחפשים דווקא את חברות התשתית שמרוויחות מגידול הפעילות בחלל, ללא קשר למי שתנצח את מרוץ הרקטות.
יורי חודג'מיריאן, מנהל ההשקעות של TEMA ETFs, מדבר על מה שהוא מכנה "כלכלת החלל הטהורה" - חברות שהחלל הוא עסק הליבה שלהן, לא עוד קו אחד בין עשרות. הוא מציין בין היתר את Filtronic הבריטית, המתמחה בחומרת תקשורת אלחוטית בתדר גבוה, וכן את Sphere Corporation. "עדיף לשלם פרמיה על פלטפורמות שיגור שבאמת עובדות, מאשר להמר על כאלה שלא", הוא אומר.
טג'אס דסאי, מנהל המחקר הענפי של Global X ETFs, מתמקד בהזדמנויות שמגיעות מירידת עלויות השיגור. ככל שהגישה למסלול הופכת זולה יותר, כל המגזר נהנה - ובאים לידי ביטוי שחקנים כמו Rocket Lab בשירותי שיגור, ו-Planet Labs בניתוח נתוני לוויין.
גם מורגן סטנלי הצטרף לדיון עם דוח שכותרתו "The Space 60" - רשימת 60 חברות שמהוות לדעת הבנק את עמוד השדרה האמיתי של כלכלת החלל. ביניהן שמות מפתיעים: אנבידיה, Alcoa, ו-STMicroelectronics. כן, יצרניות שבבים ואלומיניום - כי חלל, בסופו של דבר, דורש חומרה.
ההתלהבות מובנת, אבל דסאי בעצמו מזהיר: "המובילות של היום אינן בהכרח המובילות של עוד חמש שנים". ענף שמתפתח כל כך מהר יכול גם לחולל הפתעות לא נעימות. מעבר לכך, נוסף כאן ממד גיאופוליטי לא פשוט: סין ממצבת את עצמה כמעצמת החלל השנייה בעולם, עם חברות ממשלתיות המתחרות באגרסיביות על מחיר.
ומה עם המשקיע הישראלי? בורסת תל אביב לא מציעה חשיפה ישירה לשחקני החלל הגדולים, אם כי חברת גילת עשויה להנות מגל הביקושים. אבל קרנות ETF גלובליות ותעודות סל על מדדי טכנולוגיה עשויות להכיל חלק מהשמות האלה. מי שמעוניין בחשיפה ממוקדת יותר - קרנות ETF ייעודיות לחלל נסחרות בבורסות האמריקאיות, ומאפשרות פיזור על פני עשרות חברות בבת אחת.
כפי שמסכם דסאי: ככל שהשוק יבשיל ויחלו תהליכי איחוד, המשקיעים המפוזרים - ולא אלה שהימרו הכל על שם אחד - יהיו אלה שיתפסו את הערך האמיתי.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה