השוק
אורקל הכתה את התחזיות - אז למה המניה צנחה ב-10%?
ענקית התוכנה דיווחה על רבעון שיא, זינוק של 47% בהכנסות הענן וצבר הזמנות עתידי של 638 מיליארד דולר - אבל המשקיעים נבהלו דווקא ממה שמסתתר מאחורי המספרים: גיוס ענק נוסף של 40 מיליארד דולר למימון מרוץ הבינה המלאכותית. האם יש כאן סימן אזהרה?
חברת אורקל פרסמה אמש לאחר נעילת המסחר בוול סטריט, את תוצאות הרבעון הרביעי שלה - והן היו טובות מהצפי כמעט בכל פרמטר. ובכל זאת, המניה צנחה כ-10% במסחר המאוחר.
אורקל הרוויחה 2.11 דולר למניה על הכנסות של 19.2 מיליארד דולר ברבעון, לעומת ציפיות אנליסטים ל-1.97 דולר למניה והכנסות של כ-19.1 מיליארד. ההכנסות צמחו ב-21% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, והרווח הנקי טיפס ל-4.22 מיליארד דולר.
החברה אף העלתה את תחזית הרווח השנתית שלה והותירה על כנה את היעד השאפתני של 90 מיליארד דולר הכנסות לשנת הכספים 2027.
הלב הפועם של אורקל היום הוא הענן, ובמיוחד תשתיות הענן - השרתים והשבבים שעליהם רצות מערכות הבינה המלאכותית. כאן הצמיחה מסחררת: הכנסות תשתיות הענן זינקו ב-93% ברבעון ל-5.8 מיליארד דולר. סך הכנסות הענן עלו ב-47% ל-9.9 מיליארד דולר, אם כי דווקא כאן אורקל פספסה במעט את הציפיות, שעמדו על קרוב ל-10 מיליארד.
הנתון המרשים ביותר היה צבר ההזמנות העתידי (RPO) - חוזים שנחתמו אך טרם הוכרו כהכנסה. הוא זינק ל-638 מיליארד דולר, עלייה של 363% בתוך שנה ותוספת של 85 מיליארד דולר ברבעון אחד בלבד. זהו מדד מרכזי לביקוש העתידי, והוא מסמן שלאורקל יש עבודה מובטחת לשנים קדימה.
הבעיה היא מה שצריך כדי לממש את הצבר העצום הזה: כסף. הרבה כסף. אורקל הודיעה שתגייס כ-40 מיליארד דולר נוספים באמצעות חוב והנפקת מניות, וזאת לאחר שכבר גייסה 48 מיליארד דולר בשנת הכספים החולפת.
ההוצאה ההונית (הבנייה של מרכזי הנתונים) קפצה ב-162% ל-55.7 מיליארד דולר, ובשנה הקרובה צפויה להגיע נטו לכ-70 מיליארד. התוצאה: תזרים מזומנים חופשי שלילי של 23.7 מיליארד דולר בשנה החולפת.
במילים פשוטות - אורקל שורפת כיום הרבה יותר מזומנים משהיא מייצרת, ומהמרת הימור ענק על כך שהביקוש לבינה המלאכותית יצדיק את ההשקעה. המשקיעים, שכבר ראו בעבר את אורקל יורדת בחדות בעקבות חששות מהוצאות, החליטו הפעם לממש רווחים ולהמתין בצד.
נקודה רגישה נוספת היא הריכוזיות. לפי בנק אוף אמריקה, יותר ממחצית מצבר ההזמנות מגיע מלקוחה אחת - OpenAI, שחתמה ב-2025 על עסקה של 300 מיליארד דולר לחמש שנים. תלות כזו בלקוח בודד היא חרב פיפיות: אם OpenAI תפרח, אורקל תרוויח בגדול. אבל כל האטה אצל הלקוח המרכזי תורגש מיד גם אצל הספקית.
מעבר לאורקל עצמה, התגובה החריפה משקפת מתח עמוק יותר בשוק: עד מתי המשקיעים מוכנים לממן את "מרוץ החימוש" של הבינה המלאכותית בלי לראות החזר ברור? אורקל היא מקרה בוחן. כל עוד הצמיחה מצדיקה את ההוצאות, החגיגה נמשכת. אבל הירידה כאן, למרות דוח חזק, מזכירה שהסבלנות של המשקיעים לא אינסופית.
למשקיעים וחוסכים ישראלים שמחזיקים חשיפה למדד S&P 500 או לקרנות טכנולוגיה - וזה כמעט כל מי שיש לו קרן פנסיה או קרן השתלמות - זהו תמרור אזהרה. ענקיות הטכנולוגיה נושאות חלק גדל מהמדדים, וההימורים שלהן על AI הופכים להיות גם ההימור שלכם.
עוד ב-
אורקל היא לא בהכרח סימן למשבר, אך היא תזכורת טובה שגם סיפורי הצמיחה המרשימים ביותר צריכים להוכיח את עצמם מחדש שוב ושוב.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



