השוק

התרסקות באסיה: מאות אלפים איבדו את הכל - האם הגל בדרך אלינו?

מדד הקוספי צלל כ-27% משיא שנקבע לפני חודש, כ-350 אלף חשבונות מסחר נמחקו לחלוטין, וגלי ההדף כבר מגיעים ליפן, לטאיוואן ולוול סטריט. האם המשבר, שמרוכז כמעט כולו במניות השבבים, עלול לזלוג גם לחיסכון של הישראלים?
ירידות בבורסה (צילום AI)
צבא המשקיעים הפרטיים של דרום קוריאה, שזכה לכינוי החיבה "הנמלים", ספג השבוע אחת המכות הקשות בתולדותיו: כ-1.2 מיליון חשבונות מסחר קיבלו קריאת מרג'ין (margin call) בתוך שבוע אחד בלבד, יותר מ-3% מכלל האוכלוסייה הבוגרת במדינה.
הסיבה היא צלילה חדה במניות השבבים שהובילו את הראלי הקוריאני, ובראשן SK Hynix וסמסונג, שגררה גל של מכירות כפויות. לפי נתונים שהפיץ הבנק גולדמן זאקס ללקוחותיו, ההערכה היא שכ-350 אלף חשבונות אף נמחקו לחלוטין השבוע, בעיר חשבונות שהיו בפוזיציות ממונפות.
כדי להבין את עוצמת האירוע צריך להבין את המנגנון. לא מעט משקיעים בקוריאה משקיעים במינוף: המשקיע מפקיד כסף משלו ומלווה כסף נוסף מהברוקר, כדי לקנות מניות בהיקף גדול יותר ולהגדיל את הרווח הפוטנציאלי (וגם את ההפסד). כל עוד המניה עולה, המינוף עובד לטובת המשקיע.
אך כשהמניה צונחת מתחת לסף מסוים, שווי הביטחונות בחשבון כבר לא מספיק לכיסוי ההלוואה, והברוקר שולח קריאת מרג'ין - דרישה להפקיד כסף נוסף באופן מיידי. מי שלא מפקיד בזמן, מניותיו נמכרות אוטומטית, לעיתים קרובות בדיוק בתחתית. במקרים הקשים כל ההון העצמי נמחק, וזה בדיוק מה שקרה למאות אלפי הקוריאנים.
הבעיה המבנית היא ריכוזיות קיצונית. יותר ממחצית ממשקל מדד הקוספי מרוכז בשתי מניות, סמסונג ו-SK Hynix, ולפי הערכות בשוק, יותר משליש מכספי המינוף בכל הבורסה היו על שתיהן.
כשמניית SK Hynix צנחה ביום חמישי ב-12% וסמסונג איבדה כ-9% (המדד כולו ירד 6.4%), בעקבות העלאת הריבית הראשונה של בנק קוריאה זה שלוש שנים וחששות מתמחור יתר של מניות ה-AI, קריאות המרג'ין הופעלו בשרשרת.
הדלק שהזין את הבועה היה תעודות סל ממונפות על מניה בודדת, שצמחו מאפס לכ-12 מיליארד דולר בתוך חודש והיוו בחלק מימי המסחר עד 35% מהמחזור בקוספי, מדד הדגל. התנודתיות השנתית בשוק זינקה מאז מאי לכ-80%.
הסערה לא נעצרה בקוריאה. ביפן צנחה יצרנית הזיכרון Kioxia ב-16%, ספקית פרוסות הסיליקון Sumco איבדה 15%, ומדד הניקיי ירד יותר מ-4%. בטאיוואן, ענקית השבבים TSMC דיווחה על תוצאות רבעון שני מרשימות שהכו את התחזיות, אך המניה נפלה בכל זאת בכ-7%. בארה"ב, מדד השבבים של פילדלפיה (SOX) נכנס רשמית לשוק דובי לאחר צניחה של יותר מ-20% משיא יוני, ומדדי S&P 500 והנאסד"ק סיימו שבוע שלילי.
לחוסך הישראלי הממוצע חשיפה פסיבית עצומה למדדי S&P 500 והנאסד"ק דרך קרנות הפנסיה, ההשתלמות והגמל, ולכן ירידה במניות השבבים העולמיות (כולל טאואר, קמטק ונובה הישראליות ואנבידיה) מורגשת ישירות בתיק.
עם זאת, המבנה הישראלי שונה מהותית: אין כאן טרנד מינוף קמעונאי בסדר גודל קוריאני. ב-HSBC מזהירים דווקא מ"מבנה הבעלות" הקוריאני, שבו הציבור קונה במינוף בעוד הזרים מוכרים, ולא מבעיה בביקושים.
במקביל צצים גם סימני יציבות: הרגולטור הקוריאני הקפיא הנפקות של תעודות סל ממונפות ושילש את סף ההפקדה, סיטי דיווחה על גיוסים של 6.4 מיליארד דולר לתעודות סל שעוקבות אחר השוק בקוריאה, וטום לי, שותף-מייסד של חברת Fundstrat Global Advisors, טוען שהתיקון "בריא" ושהמניות בקוריאה "יזנקו בהמשך השנה". בשורה התחתונה, מדובר בתזכורת נוספת לסיכונים הגדולים שכרוכים במסחר במינוף, לצד הפוטנציאל הגדול.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה