השוק

מעל 100 דולר: מחירי הנפט שוברים שיאים בעקבות הכאוס במזרח התיכון

עימות ישיר בין ארה"ב לאיראן, מתקפות חות'יות בסעודיה ומצור על מצר הורמוז דוחפים את מחירי האנרגיה לשיאים חדשים. החשש הגדול: חזרתה של האינפלציה והעלאות ריבית נוספות
עליית מחירי נפט (צילום shutterstock)
הסערה הגיאופוליטית במזרח התיכון שוב מטלטלת את הכלכלה העולמית: מחירי הנפט חצו הבוקר את רף ה-100 דולר לחבית לראשונה מאז חודש יולי, ורושמים עלייה של כ-2.1% במחיר חבית מסוג ברנט. הזינוק מגיע בעקבות הידרדרות ביטחונית חריפה במפרץ הפרסי, הכוללת חילופי אש ישירים וחסרי תקדים בין צבא ארצות הברית לכוחות האיראניים.
כזכור, ההסלמה הגיעה לשיאה לאחר שספינת מלחמה אמריקנית הותקפה בטילים בליסטיים מצידה של טהרן ובתגובה, השמידו כוחות ארה"ב מספר מיכליות נפט איראניות. במקביל, הלחימה מתרחבת גם לזירות נוספות: המורדים החות'ים בתימן פתחו במתקפה משולבת על ארבע ערים ברחבי סעודיה, אירוע שהותיר למעלה מ-70 פצועים והעלה באש מתקני נפט אסטרטגיים בממלכה.
התנודות החדות בשוק האנרגיה אינן חדשות, אך הן צוברות תאוצה. מאז תחילת אוגוסט זינק מחיר הנפט בכ-25%, ברקע המצור האיראני על מצר הורמוז - עורק אנרגיה קריטי שחסימתו מעוררת חרדה עולמית. אנליסטים בשוק מזהירים כעת כי המשך שיבוש האספקה עלול לדחוף את המחיר עד ל-150 דולר לחבית. כזכור, באפריל האחרון, בשיא המתיחות שלאחר התקיפות של ישראל וארה"ב באיראן, המחיר כבר נסק ל-126 דולר לפני שירד קלות בעקבות תקוות להפסקת אש – שכעת קרסו לחלוטין.
משבר האנרגיה מכה גלים גם מחוץ למזרח התיכון. באירופה, מחירי הגז הטבעי זינקו לרמתם הגבוהה ביותר מזה חמישה חודשים. עבור השווקים הפיננסיים, מדובר בנורת אזהרה בוהקת: הזינוק המחודש בעלויות האנרגיה מאיים להצית מחדש את האינפלציה העולמית, כאשר כלכלנים מזהירים כי הבנקים המרכזיים יתקשו להמשיך במדיניות מוניטרית מקלה, ובארה"ב כבר גוברות ההערכות כי הפדרל ריזרב ייאלץ לבצע לפחות העלאת ריבית אחת נוספת עוד לפני תום השנה הנוכחית כדי לבלום את עליית המחירים.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה