השוק

הבורסה בת"א מסכמת חודש: המדדים ירדו, אך הזרים רכשו במיליארדים

הבורסה לניירות ערך בתל אביב סיכמה את חודש אוקטובר במגמה שלילית במרבית המדדים המובילים, על רקע תוצאות הבחירות והמתיחות האזורית. למרות הירידות, נתונים חדשים של יחידת המחקר של הבורסה מגלים: משקיעי החוץ והמוסדיים ניצלו את המצב והזרימו מיליארדים לשוק

מדדים של בורסה ישראל (צילום shutterstock)
חודש אוקטובר בבורסה לניירות ערך בתל אביב עמד בסימן של אי-וודאות משמעותית. בין בחירות האמצע בארצות הברית, המאמצים להרכבת ממשלה בישראל והסיכון האזורי המתמשך - המשקיעים נאלצו לתמרן בסביבה מאתגרת.
על פי הנתונים שפרסמה יחידת המחקר של הבורסה לניירות ערך בת"א, החודש החולף התאפיין בירידות שערים במרבית המדדים, אולם מתחת לפני השטח התרחשה פעילות ערה של רכישות מצד משקיעים מרכזיים.
המדדים יורדים, אך שומרים על כוחם מתחילת השנה: בגזרת המניות, המדדים המרכזיים רשמו ירידות. מדד ת"א-35 איבד 3.45% במהלך אוקטובר, אך במבט שנתי הוא עדיין מציג תשואה מרשימה של 11.77% מתחילת השנה, נתון שבולט לחיוב גם בהשוואה למדדים מובילים בעולם.
מדד ת"א-125 ירד בשיעור דומה של 3.42%, אולם מתחילת השנה הוא בפלוס של 7.44%. לעומתם, מדד ת"א-90 רשם ירידה של 3.12% באוקטובר, והשלים ירידה שנתית של 6.10%. את המכה הקשה ביותר ספגו המניות הקטנות, כאשר מדד ת"א SME60 צלל ב-8.65% בחודש אחד.
גם במדדים הענפיים המגמה הייתה שלילית ברובה: מדד הביטוח בלט בירידה של 9.69% (אך נותר בעלייה פנומנלית של 32.3% מתחילת השנה), מדד הפיננסים איבד 5.73%, הטכנולוגיה ירד ב-4.97%, הבנייה ב-4.31% והבנקים ב-3.82%. נקודות האור היחידות כמעט היו מדד נפט וגז שעלה ב-4.67%, ומדד התוכנה שטיפס ב-1.91%.
הזרים והמוסדיים קונים, התאגידים מוכרים: הנתון המעניין ביותר באוקטובר מגיע מניתוח תנועת המשקיעים. למרות שהמדדים ירדו, משקיעים זרים וגופים מוסדיים זיהו הזדמנויות והזרימו כסף גדול לשוק. תושבי החוץ רכשו מניות בהיקף נטו של כ-920 מיליון שקל, כשהם בולטים במיוחד בשלושת ימי המסחר שמיד לאחר הבחירות עם רכישות של כ-439 מיליון שקל (מתוכם כ-235 מיליון שקל רק במניות הבנקים).
קרנות הפנסיה, קופות הגמל וחברות הביטוח המקומיות לא נותרו מאחור ורכשו מניות בלא פחות מ-1.13 מיליארד שקל נטו. גם מנהלי התיקים הקטינו פוזיציות שורט ורכשו בכ-682 מיליון שקל. מי שסיפקו את הסחורה ושימשו כצד המוכר היו בעיקר התאגידים הישראליים, שנפטרו ממניות בהיקף אדיר של 3.55 מיליארד שקל נטו. המוסדיים מיקדו את הרכישות שלהם בעיקר בחברות כמו אלביט מערכות, טאואר, נובה ונקסט ויז'ן.
שוק החוב: אי-הוודאות מקפיצה תשואות, הבנקים מגייסים במיליארדים: בשוק איגרות החוב, המצב הפוליטי הלא פתור בישראל נתן את אותותיו באופן מובהק. תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים עלתה מ-4.031% ל-4.1566%, בניגוד למגמה בארה"ב שם נרשמה ירידה בתשואות. החולשה בלטה בעיקר באג"ח הארוכות, כאשר מדד תל גוב-צמודות 15+ ירד ב-2.0%.
עם זאת, שוק החוב הקונצרני רתח באוקטובר. חברות ובנקים ניצלו את השוק לגיוסי ענק בהיקף כולל של כ-14.1 מיליארד שקל. הבנקים והמכשירים הפיננסיים שלטו ללא עוררין וריכזו כשלושה רבעים מסך הגיוסים. בנק לאומי הוביל עם גיוס של 4 מיליארד שקל, ודיסקונט גייס כמיליארד שקל. השניים גם גייסו 1.83 מיליארד שקל נוספים באמצעות ניירות ערך מסחריים (נע"מ).
קרנות הנאמנות שוברות שיאים: תעשיית קרנות הנאמנות ממשיכה להוות מקלט אטרקטיבי עבור הציבור. באוקטובר נרשמו גיוסים נטו של כ-7.8 מיליארד שקל, מה שמעמיד את סך הגיוסים מתחילת השנה על 61.4 מיליארד שקל.
שווי הנכסים המנוהל בתעשייה זינק ב-13.5% מתחילת השנה והגיע לכ-853.8 מיליארד שקל. הקרנות הפאסיביות (ובעיקר קרנות הסל) שאבו את מרבית הכסף עם גיוס של 5.2 מיליארד שקל, בעוד הקרנות האקטיביות גייסו 2.6 מיליארד שקל – כאשר הקרנות הכספיות ממשיכות לככב עם כניסה של 3.9 מיליארד שקל.
 
עקבו אחרינו
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה