משפט

בג"ץ למדינה: מדוע אין סנקציות אישיות נגד חרדים משתמטים?

המשבר הפוליטי הבא? בג"ץ הוציא צו על-תנאי בסוגיית גיוס בני הישיבות - ודרש מהמדינה להשיב מדוע לא מוציאים יותר צווי גיוס ומדוע אין סנקציות אישיות נגד המשתמטים
דוד לוי |  1
גיוס חרדים-אילוסטרציה (צילום shutterstock, פלאש 90/ יוסי אלוני)
בג"ץ מביא את הממשלה להתמודד חזיתית עם הסוגיה הרגישה של גיוס בני הישיבות החרדיות, על רקע דרישה להוצאת צווי גיוס ונקיטת "צעדי אכיפה אישיים" נגד משתמטים. המהלך עשוי לערער את היציבות הקואליציונית ולהביא לעימות חריף בין המפלגות החרדיות לבין שאר שותפותיהן בממשלה.
הרכב השופטים, השמרני ברובו, נועם סולברג, דפנה ברק-ארז ודוד מינץ הוציא צו על תנאי ובו הוא  מורה היום למדינה להגיש תצהיר תשובה עד ה-24 ביוני. על פי  הצו, על המדינה להסביר "מדוע לא יוציאו או יוסיפו להוציא צווי גיוס" לבני הישיבות החרדיות "בהיקף המתאים לצורכי הצבא כפי שאלה מוצגים מעת לעת על-ידי הגורמים המקצועיים בצבא".
כמו כן, על המדינה לנמק "מדוע לא יפעלו לאכיפת הצווים שהוצאו גם על-ידי נקיטת צעדי אכיפה אישיים אפקטיביים כלפי מי שהוצאו להם צווי גיוס ולא התייצבו בהתאם".
ההחלטה הגיעה בעקבות עתירה שהגישו התנועה למען איכות השלטון, תנועת ישראל חופשית ופורום חומת מגן לדמוקרטיה. התנועה לאיכות השלטון, שהיא אחת העותרות, הביעה שביעות רצון מהצעד המשפטי והדגישה כי מדובר ב"צעד משמעותי המחייב את המדינה להסביר מדוע אינה מיישמת את פסיקות בית המשפט העליון ואת הוראות החוק בעניין גיוס תלמידי הישיבות".
מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ממושך, כאשר לטענת העותרים, המדינה מתחמקת ממתן תשובה מהותית לעתירה כבר יותר מעשרה חודשים. התנועה לאיכות השלטון טוענת כי המדינה "מתחמקת מיישום פסיקת בג"ץ הקודמת, וממשיכה במדיניות מפלה ופוגענית". עוד נמסר מהתנועה: "נמשיך להיאבק במאבק עיקש על שוויון בנטל ועל שלטון החוק עד שכל אזרחי ישראל יישאו בנטל הגיוס באופן שוויוני, כפי שקובע החוק וכפי שהורה בג"ץ פעם אחר פעם".
אורי קידר, מנכ"ל תנועת ישראל חופשית, אחת העותרות, מסר בתגובה לצו כי "גם שופטי העליון בראשות השופט סולברג מבינים שישראל כ"ץ ושאר הממשלה בחרו בצד של המשתמטים מול המשרתים, ומשמח לראות שגם הם, כמו רוב מוחלט בציבור, לא מוכנים לתת לזה לעבור בשקט. כלל צווי הגיוס צריכים לצאת לאלתר, ואין לנו עוד שניה אחת לחכות. הגיע זמן שוויון".
כזכור, גם היועמ"שית קראה לשר הביטחון להטיל סנקציות אישיות נגד חרדים משתמטי גיוס. רק לאחרונה פרסמנו את מספר המגויסים הזעום מתוך 19 אלף חייבי גיוס חרדים. שר האוצר התבטא לאחרונה ואמר כי החרדים צריכים להתגייס ואילו אריה דרעי מצדו אמר כי אם יעצרו בחורי ישיבה אז ש"ס לא תהיה בממשלה.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לשאול את בן גוריון שמיסד ואת מפלגת העבודה שביססה (ל"ת)
    יעקב 04/2025/27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור