משפט
כך הובילה הופעתה של לאלי אספוסיטו לשינוי לטובת הנכים בישראל
אישה עם מוגבלות תבעה את מארגני ההופעה בתביעה ייצוגית של מיליוני שקלים - אך זכתה בשינוי מהותי שיועיל לאלפי ישראלים
פרשה משפטית יוצאת דופן הסתיימה לאחרונה בבית המשפט המחוזי בתל אביב, כאשר תביעה ייצוגית שהוגשה בעקבות הופעתה של הזמרת הפופולרית לאלי אספוסיטו הובילה לשינוי מהותי בהסדרי הנגישות לבעלי מוגבלויות באירועים רבי משתתפים.
מור ביטון, אישה עם מוגבלות, הגישה תביעה ייצוגית כנגד מארגני ההופעה של אספוסיטו שהתקיימה ב-28 בספטמבר 2022 בפארק אריאל שרון. התביעה, שהוגשה בשם כ-156,000 בעלי מוגבלויות פוטנציאליים, דרשה פיצויים בסך של כ-3.5 מיליון שקלים.
הבעיה החלה כאשר ביטון רכשה כרטיסים להופעה ולמדה במו עיניה כי האזור המיועד לבעלי מוגבלויות אינו מאפשר צפייה נאותה. במהלך ההופעה עצמה החריף המצב: "בתחילת ההופעה עזבו את המקום המאבטחים והסדרנים האמונים על הסדר מטעם ההפקה", כך עולה מכתב התביעה.
הקושי העיקרי נוצר כאשר "עלו צופי ההופעה על הכיסאות הממוקמים מול מקומת הישיבה המונגשים לבעלי המוגבלויות, באופן שהסתיר באופן מוחלט את הבמה ליושבים באזור זה", כך תואר המצב בתביעה. ביטון טענה כי ניסתה לפנות לסדרנים ולמאבטחים, אך ללא הצלחה. גם פניותיה לקהל לא עזרו והיא נאלצה לשבת במקומה ללא יכולת צפייה בהופעה עליה שילמה.
החברות שנתבעו כללו את ארקנסטון פרודקשנס, לייב ניישן ישראל, בלוסטון גרופ הפקות ופארק אריאל שרון. מארגני ההופעה הכחישו את הטענות וטענו כי עמדו בכל הדרישות החוקיות, ואף הקימו אזור מונגש נוסף במהלך ההופעה כשהבינו שיש בעיה.
המפנה הגיע לאחר שהצדדים הגיעו להסכמות בעקבות המלצות בית המשפט. במקום להמשיך במאבק משפטי ארוך ויקר, הם בחרו בפתרון מעשי: המארגנים התחייבו לשדרג משמעותית את ההסדרים לבעלי מוגבלויות.
השינוי העיקרי היה העברת האזור המונגש למקום גבוה יותר, כך שגם כאשר הקהל עומד על רגליו, בעלי המוגבלויות עדיין יכולים לראות את המתרחש על הבמה. השופטת מיכל עמית-אניסמן ציינה כי "האזור המונגש ממוקם בזווית ובמשטח מוגבה על פי התקנות, באופן שגם אם יתר הקהל עומד על רגליו הדבר אינו מקים הפרעה או חסימה לבעלי המוגבלויות".
בנוסף לשינוי הפיזי, התחייבו המארגנים להטמיע נהלים מחמירים יותר: הדרכת עובדים ומנהלים בליווי מורשה נגישות, מינוי עוזר נגישות נוסף, ביצוע סקרי שביעות רצון ויצירת רשימת דרישות שיש למלא לפני כל הופעה.
למרות שלא התקבלו פיצויים כספיים לחברי הקבוצה, השופטת קבעה כי יש תועלת ממשית ב"הבטחת אפשרותם של בעלי המוגבלויות ובכללם חברי הקבוצה להשתתף באירועים הפתוחים לציבור הרחב".
בסופו של יום, ביטון קיבלה גמול אישי של 18,000 שקלים ובאי כוחה זכו בשכר טרחה של 12,000 שקלים בתוספת מע"מ. הסכומים האלה, כך הסבירה השופטת, מוצדקים בהתחשב ב"טרחה ובסיכון שנטלו על עצמם בעריכת כתבי הטענות ובניהול ההליך" ו"תועלת הממשית הצומחת לחברי הקבוצה".
עוד ב-
השופטת הוסיפה כי ההסדרה מקיימת את עקרון היסוד של חוק שוויון הזכויות לאנשים עם מוגבלות, שמטרתו "לעגן את זכותו להשתתפות שוויונית ופעילה בחברה בכל תחומי החיים".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(2):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.אנשים צריכים להתחשב בזולתניר 06/2025/20הגב לתגובה זו0 0גם בהופעות מסוג זה, וגם בהצגות ומופעים שבסופן מוחאים כפיים אל תעמדו בכלל ובוודאי שלא על כסא, מאחוריכם יושבים אנשים שלא יכולים לעמוד תתחשבו בהם. גם אם לא יושבים באזור שמיועד לנכים-אתם לא יודעים מי יושב מאחוריכם ואם הוא נכה או אפילו רק יש לו כאב בברך או בגב שלא מאפשר לו לעמוד ברצף כמוכם.סגור
-
1.אדיף הכסףאבי 05/2025/26הגב לתגובה זו0 0אני שנים מתנייד בכיסא גלגלים וחוויתי הרבה מאוד (בארץ) חוויות דומות. לצערי אם לא פגעתם בכיס בצורה קיצונית הלקח לא ילמד. היסטורית שום לקחים אינם מיושמים בנושא הזה וכך יקרה שוב. הדרך הנכונה היא תביעות ותביעות ותביעות עד שמורידים לברכיים.סגור



