נדל"ן ותשתיות
מחירי הדיור בישראל בירידה - וזו העיר שמובילה את הירידות
הירידה במחירי הדירות החדשות מבטאות "הנחה" של 2,300 שקל בלבד, אך מנגד, היא מאותתת על שינוי בחודשים האחרונים. איזו עיר מובילה את הירידות, למה הנתונים עשויים להמשיך להצביע על ירידה בחודשים הבאים והאם המגמה תתכנס גם לתוך 2026?
נתוני הלמ"ס מאתמול מעט מבלבלים. מצד שני, זהו החודש השני ברציפות שהם מאותתים על ירידות מחירים, אך מצד שני הירידות מינוריות ביחס לתקופה. מחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.1% בלבד (אם לא מחשיבים את מחיר למשתכן, שהוריד החודש את המחירים - נתון מוזר כשלעצמו), כלומר - עבור דירה ממוצעת תשלמו 2,300 פחות. הנתונים האלה מגיעים אחרי עלייה של 7.7% בשנה שעברה. גם השנה, כך על פי הערכת הכלכלנים, השנה תסתיים בעלייה מינורית של מחירי הנדל"ן.
הנתונים האלה מבלבלים מכמה סיבות, אחת מהן היא מספר העסקאות הנמוך ומספר הדירות הלא מכורות. הציפייה היא שמספר העסקאות הנמוך היה צריך להוביל לירידה תלולה יותר במחירי הדיור. בפועל, המחירים גבוהים ויורדים בשיעור מינורי, וזאת למרות הנתונים שמראים על עלייה במספר הדירות הלא מכורות.
העיר תל אביב רשמה עלייה של כ-3% בשנה האחרונה, אבל הרבעון האחרון שלה מצביע על ירידה. זו עדיין לא ירידה דו ספרתית וייתכן שהיא נובעת מכך שיש בעיר יותר דירות ריקות ומוכנות למסירה מאשר בכל עיר אחרת. ההערכה היא שיש 2,000 דירות כאלה בתל אביב. היתר, כ-8,000 דירות, נמצאות בשלב שאחרי היתר, בשלב חפירה ודיפון או בשלב בנייה. בדיקה שנערכה מצביעה על כך שחלק מהקבלנים פשוט לא מוציאים היתרים לפרויקטים חדשים בשל ההיצע הנוכחי וגם בשל הריבית הגבוהה, שמקשה עליהם לבנות בתקופה הזאת.
ההערכה היא שבחודשיים הבאים נמשיך לראות ירידות מחירים בחלק ניכר מהאזורים, בעיקר המרכז. נתוני מאי-יוני ויוני-יולי, יתייחסו בחלק למתיחות ולמלחמה מול איראן. מספר העסקאות ירד משמעותית וזה עשוי להשפיע, גם אם בצורה מינורית, על המחירים. יחד עם זאת, הצפי הוא להורדת ריבית בהמשך השנה וכשזה יקרה, מספר העסקאות אמור לגדול אוטומטית. העובדה שהקבלנים לא מוציאים היתרים לפרויקטים רבים אמורה לפגוע בצד ההיצע וכך, להערכת הקבלנים, נראה עליות ב-2026, כשאבק המלחמה ישקע.
אז איזו עיר מובילה את הירידות? באפריל-מאי לעומת מרץ-אפריל, כלומר בחודש האחרון שנמדד, המחירים בירושלים ירדו ב-0.9%, בצפון הם עלו ב-0.5%, בחיפה נרשמה עלייה של 1.4%, במרכז עלייה של 0.2%, בדרום ירידה של 0.8% ומי שמובילה את הירידות היא תל אביב, עם ירידה של 1.2%. בראייה שנתית, המחירים בתל אביב דווקא עולים בשיעור של 2.9% ומי שמוביל את העליות הוא אזור הצפון, עם 9.5%. באזור חיפה המחירים עלו בשנה האחרונה ב-6%. אתמול הסברנו למה מחירי הדיור בתל אביב לא יורדים בשלב זה באחוזים דו ספרתיים, אלא בצורה מינורית בלבד. בחודש יוני נראה ירידה משמעותית במספר העסקאות ונראה שחלק מהרוכשים יעדיפו להמתין להורדת ריבית לפני שירוצו לקנות דירה באזור.
עוד ב-
מנגד, שכר הדירה בתל אביב מזנק, ויחד איתו המגמה נמשכת בכל הארץ. כידוע, כ־26% ממדד המחירים לצרכן מבוססים על מחירי שכר דירה, מה שמזין את האינפלציה. "ללא תוכנית ממשלתית לדיור להשכרה, ועם מס רכישה של 8%, ריבית גבוהה, ותשואות נמוכות – משקיעים עוזבים את שוק הדיור, או בוחרים לא להיכנס אליו. עם זינוק בזמן בו על יזם להחזיק בדירות לשכירות, רק תוכנית עידוד השקעה בתחום תשנה את התמונה", טוען בהקשר הזה יו"ר ארגון הקבלנים והבונים תל אביב, עמית גוטליב.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



