נדל"ן ותשתיות

בשל הבצורת הקשה: הניסיון להציל את נהר הירדן

שנת בצורת הוכרזה רשמית רק בשבוע שעבר, ועל רקע הירידה המתמשכת במפלס הכנרת - שגרמה בין השאר לחזרתו של האי המושמץ - מקורות הודיעה על צעד דרמטי 
מערכת ice |  1
צילום טופ ליין
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הכריז לפני שבוע ובאיחור של חודשיים על השנה הנוכחית כשנת בצורת. על רקע המצב הקשה, רשות המים הנחתה את חברת מקורות לבצע שינוי יזום בתפעול סכר דגניה, במטרה להחזיר את הזרימה הסדירה למורד הירדן הדרומי.
הנחיה ניתנה על רקע הירידה המתמשכת במפלס הכנרת, בעקבות הבצורת הפוקדת את ישראל והאזור בפרט, ולאור הצורך ההולך וגובר לשמר זרימת מים קבועה לתמיכה במערכות הטבע, החקלאות והאתרים הסמוכים לירדן הדרומי.
המהלך כולל הגבהה עדינה של אחד משערי הסכר, שתאפשר זרימה סדירה דרך הסכר לעבר סכר אלומות החדש - באופן שלא יורגש על פני השטח, אך ישיב את הזרימה התקינה במורד הנהר.
מאז שנת 2013 מוזרמים מים מהכנרת בכמויות משתנות גם לירדן הדרומי. הקמת סכר אלומות החדש אפשרה להזרים למורד הירדן את הכמות המתוכננת, אך בשל מגבלות מבניות, כל שינוי קל במפלס הכנרת משפיע על עוצמת הזרימה ואף מוביל לעיתים להפסקה כמעט מוחלטת של הזרמת מי הכנרת למורד בנהר.
כתוצאה מכך נגרמה פגיעה נרחבת במערכת האקולוגית, בחקלאות המקומית ובאתרי תיירות כמו "הירדנית" ו"רוב רוי". המהלך הנוכחי מהווה צעד מקדים לתוכנית כוללת להגדלת ההזרמה מהכנרת לירדן הדרומי דרך סכר אלומות החדש, לרבות העברת מים לאזורי חקלאות בעמק המעיינות, עמק חרוד ובקעת הירדן.
מרשות המים וחברת מקורות נמסר כי הן, "ימשיכו לעקוב אחר המפלסים וההשפעות הסביבתיות, ויפעלו בהתאם לשמירה על מקורות המים והטבע בישראל". 
 
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הכנרת
    דניאל 08/2025/04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מדוע לא מזרימים מים מסוריה לכינרת . אנחנו יושבים קרוב למקורות המים בסוריה והגיע הזמן לקחת נכסים ממי שמזיק לנו וגורם לנו לבזבוז עקב מלחמות
    סגור