קריפטו

רכבים משוריינים וחברות קש - כך נחשפה רשת הלבנת הון של מיליונים

איך הצליחו גורמים פליליים להסוות תנועות כספים בשווי 123 מיליון דולר תחת מעטפת של חברת אבטחה לגיטימית ומה זה אומר על הפיקוח על שוק הקריפטו?
יוסף דולגופולסקי |  1
צילום אילוסטרציה AI

בתום חקירה שנמשכה 18 חודשים, רשויות החוק באוסטרליה חשפו רשת הלבנת הון מתוחכמת בהיקף של 123 מיליון דולר, שפעלה במסווה של חברת אבטחה לגיטימית. על פי החשד, החברה, שעסקה בהעברות מזומנים ובשירותי שמירה, שימשה ככיסוי להעברת כספים ממקורות פליליים, אותם "הלבינו" החשודים דרך רכבים משוריינים, עסקים נלווים, ובסופו של דבר המירו את הכספים למטבעות קריפטוגרפיים.
 

הרשויות מדווחות כי נתפסו 17 נכסים, כלי רכב ומספר חשבונות בנק. מקור: QJOCT

הרשויות באוסטרליה מדווחות כי נתפסו 17 נכסים כולל נכסים דגיטליים, כלי רכב ומספר חשבונות בנק. מקור: QJOCT

החקירה, שנוהלה בשיתוף פעולה בין המשטרה הפדרלית האוסטרלית לבין גופי ביטחון מדינתיים, הובילה לפשיטות מתואמות ברחבי המדינה, שכללו מעצרם של ארבעה חשודים והקפאה של נכסים בשווי כ-13.6 מיליון דולר. לדברי החוקרים, אחד החשודים לבדו ביצע עסקאות בהיקף של 9.5 מיליון דולר לאורך 15 חודשים נתון שאותת על קיומה של רשת הרבה יותר גדולה ממה שנראה לעין.


המודל שפעל באוסטרליה אינו חדש בעולם הפשע, אך החיבור לעולם הקריפטו הוסיף לו רובד נוסף של תחכום. על פי האישומים, כספים שהופקדו במזומן על ידי גורמים פליליים "התערבבו" בכוונה עם ההכנסות הלגיטימיות של חברת האבטחה. לאחר מכן, הועברו הסכומים לחברות נוספות בהן סוכנות פרסום וסוכנות רכב יוקרתית ובסופו של דבר הומרו למטבעות דיגיטליים דרך בורסות קריפטו.

כך, התאפשר לפושעים להרחיק עצמם מהכסף המקורי ולהעביר אותו הלאה בצורה שנראית לגיטימית על פני השטח. מעבר לסיכון הכספי, מדובר באיום ישיר על אמון הציבור בשוק הקריפטו והטכנולוגיות הקשורות אליו.
"זה מקרה קלאסי של שימוש בחברות קש", ציין בכיר ברשות לאכיפת החוק האוסטרלית. "הם לקחו תשתית עסקית שנראית רגילה לחלוטין ושילבו אותה עם טכנולוגיות מבוזרות על מנת לטשטש עקבות".
האירוע באוסטרליה אינו מקרה בודד. הוא משקף מגמה עולמית מדאיגה: ככל שעולם הקריפטו נגיש יותר לציבור, כך גם השימוש של אירגוני הפשע בקריפטו הולך וגובר. בישראל שוק הקריפטו נמצא בתנופה מואצת ואירגוני פשיעה כבר עושים בו שימוש לצרכיהם, מדובר בתמרור אזהרה ברור: מתחת לאפה של המדינה זורמים החוצה כספים עצומים ללא מיסוי, ללא פיקוח, וללא שליטה של ממש.
המסקנה ברורה: יש להגביר את שיתופי הפעולה בין גופי הפיקוח, להגביר שקיפות בפלטפורמות מסחר דיגיטליות, ולהתמקד באכיפה חכמה כזו שמבדילה בין משתמשים תמימים לפעילות פלילית שממש לא מוסווית היטב כי הכל בבלוקצ'יין.
בעידן שבו הכסף משנה צורה, גם הפשיעה משתנה. האתגר האמיתי הוא לא רק בטכנולוגיה אלא בכוונה של הממשלה לאכוף.

תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    קורה באוסטרליה
    מעניין לי את התחת מה 06/2025/11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אפסים
    סגור