השוק
אחרי הנפילה של יוני: זה מה שהמשקיעים עשו בחודש יולי
בעוד שביוני ברחו החוסכים מהמניות בישראל בבהלה, יולי מספר סיפור אחר: הריטייל העצמאי חזר לקנות, בעיקר בשוק המקומי, אך עם יד על ההדק. במקביל, נתון אחד ממחיש עד כמה הכסף עדיין ממתין בצד. אז האם זו תחילתה של חזרה לשוק, או רק הפוגה זהירה?
אחרי חודש יוני הסוער, שבו ספגה הבורסה בתל אביב את הנפילה החדה ביותר זה שלוש שנים, חודש יולי הביא איתו רגיעה יחסית. לפי נתוני חבר הבורסה פייר, פלטפורמת מסחר שמרכזת את פעילותם של לקוחות ריטייל עצמאיים בקרנות הנאמנות, המשקיעים הקטנים חזרו החודש להגדיל חשיפה למניות ישראליות, אם כי בזהירות המתבקשת אחרי מה שעבר עליהם.
כדי להבין את התמונה, צריך להיזכר במה שקדם לה. ביוני איבד מדד ת"א 35 כ-8.7%, הירידה החדה ביותר מאז אוקטובר 2023, בעיקר על רקע המתיחות הגיאו-פוליטית. המשקיעים הגיבו בהתאם ומשכו כספים מקרנות המניות. ביולי, לעומת זאת, נרשמה התייצבות ברורה: המדד רשם תנודה קלה בלבד, והפאניקה התחלפה בבחינה מחודשת של ההזדמנויות.
מבדיקה של חבר הבורסה פייר לחודשים אפריל עד יולי עולה תמונה מעניינת. עד לירידות של יוני, הלקוחות העצמאיים הגדילו בעקביות את החשיפה נטו למניות ולמדדים ישראליים. יוני קטע את המגמה והפך אותה לפדיונות, אך ביולי חזר הכסף לזרום פנימה בגיוס נטו, בעיקר דרך קרנות מחקות. בקרנות המנוהלות באופן אקטיבי החזרה מתונה יותר, אך הכיוון זהה.
חשוב לשים לב לניואנס כאן: לא מדובר בהיפוך מגמה דרמטי, אלא בתיקון וחזרה לדפוס ההתנהגות שאפיין את המשקיעים לפני הנפילה. במילים אחרות, רבים ניצלו את הירידה מרמות השיא של המדד כדי להיכנס במחירים אטרקטיביים יותר, בלי לקפוץ ראש.
הזהירות הזו בלטה במיוחד בכל מה שקשור לחו"ל. בעוד שהשוק המקומי משך שוב עניין, מגמת הגיוסים העקבית שאפיינה את קרנות המדד על מניות זרות נבלמה ביולי. הסיבה נעוצה ככל הנראה בהיחלשות שנרשמה במדדי חו"ל המרכזיים במהלך החודש, שגרמה למשקיעים העצמאיים לנקוט משנה זהירות.
התובנה החדה ביותר מגיעה דווקא מהקרנות הכספיות. חלקן במחזור המסחר הכולל זינק בחדות מ-34.3% בחודש מאי לכ-49% ביולי. במקביל, חלקן של קרנות המדד על מניות ישראליות במחזור צנח מ-24.9% לכ-10.4% בלבד באותה תקופה.
מה זה אומר בפועל? שלצד ההגדלה המתונה של החשיפה למניות המקומיות, חלק גדול מהמשקיעים בחר להמשיך "להחנות" את הכסף בכספיות, האפיק הבטוח שמניב תשואה סולידית בסביבת הריבית הגבוהה.
התמונה מתחדדת עוד יותר כשמסתכלים על מחזורי המסחר בקרנות, שנמצאים בירידה. חלק מכך נובע מהעובדה שבתשעה באב לא התנהל מסחר, אך לא רק. גם מספר הקרנות הנסחרות ירד ברציפות. נראה שהשוק, שכבר אינו תזזיתי כמו בחודשים הקודמים, עדיין מתאזן בזהירות, ומשקיעי ריטייל רבים בוחרים "לשבת על הגדר" ולהמתין שכיוון השוק יתבהר.
השורה התחתונה של יולי היא תזכורת טובה לכך שהתנהגות עדר בשיא הפאניקה כמעט תמיד מחירה גבוה. מי שמכר בבהלה בשיא הירידות של יוני, עלול היה לפספס את ההתייצבות שהגיעה מיד אחריה.
עוד ב-
מנגד, הנטייה של רבים להשאיר חלק ניכר מהכסף בכספיות ולהיכנס לשוק בהדרגה משקפת גישה מאוזנת: לא להימנע מהשוק לגמרי, אך גם לא להסתער עליו בכל ההון בבת אחת. בתקופה של אי-ודאות, לעיתים דווקא הסבלנות היא האסטרטגיה החכמה ביותר.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



