בריאות

מתקשים לשמור על עור בריא ונקי מכוויות? אלו הטעויות שאתם עושים

העור שלנו הוא קו ההגנה הראשון של הגוף ובעונת הקיץ בישראל הוא זקוק להגנה מתוגברת. שמירה על כללים פשוטים יכולה למנוע נזקים מצטברים ולהוביל למראה בריא לאורך זמן
רפי פרחי | 
מחלת עור-אילוסטרציה (צילום shutterstock)

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו והוא גם הראשון להיפגע מהשמש הישראלית, שמביאה איתה קרינה עוצמתית, יובש, כוויות ונזקים מצטברים. למרות שהידע בנושא הולך ומתרחב, רבים עדיין אינם נוקטים בצעדים בסיסיים להגנה על העור. גם בשנת 2025, כשיש בנושא יותר מידע מאי פעם, חלק מהציבור עדיין מאמין במיתוסים מופרכים, המבוססים על תפיסות שגויות שונות. 

"אני לא נשרף, אז אני לא צריך קרם הגנה" - זה אולי המיתוס המסוכן ביותר. העובדה שלא רואים אדמומיות על העור לא אומרת שהקרינה לא מזיקה. גם מי שיש לו גוון עור כהה יותר עלול לסבול מנזק מצטבר לתאי העור – מה שמזרז סימני הזדקנות מוקדמים, כתמים ואף לסרטן עור. קרם הגנה הוא לא רק נגד כוויות – הוא הגנה מפני נזק תאי מתמשך.
"אם מעונן – אפשר לוותר על קרם הגנה" - לא נכון. קרני ה-UV חודרות עננים. ביום מעונן, עדיין ניתן להיחשף ל-80% מהקרינה האולטרה סגולה. זה אולי מרגיש פחות חם, אבל הנזק לעור לא פוחת.
"מרחתי בבוקר – אני מסודרת לכל היום" - הלוואי וזה היה נכון. קרם הגנה נשחק במהלך היום – מהזעה, ממגע, ממים. ההמלצה היא לחדש מריחה כל שעתיים לפחות, ובמיוחד לאחר שחייה או ניגוב במגבת. שימוש חד-פעמי בבוקר פשוט לא מספיק, במיוחד אם נמצאים בשמש פעילה.
"קרם הגנה חוסם ויטמין D  אז עדיף להיחשף בלי הגנה" - רבים מאמינים שקרם הגנה מונע מהגוף לייצר ויטמין D – אבל זה לא ממש מדויק. מחקרים מראים שחשיפה קצרה של 10–15 דקות בשעות הבוקר המוקדמות מספיקה לרוב האנשים כדי לייצר את הכמות הדרושה, גם עם שכבת הגנה חלקית. אין שום הצדקה להיחשף לשמש בצהריים בלי הגנה – הסיכון עולה על התועלת.
"אמבטיית שמש לתינוקות חשובה לבריאותם" - נכון ולא נכון. תינוקות זקוקים לאור ולאוויר צח. כדאי לצאת איתם מהבית כאשר מזג האוויר מאפשר זאת, אבל לא לחשוף אותם לשמש ישירה. ניתן להשתמש בתוסף ויטמין D לתינוקות, בהתאם להמלצת משרד הבריאות. 

בתמונה: רפי פרחי, רוקח בכיר ומנהל מעבדות רוקחיות, סופר-פארם. (צילום: יח"צ)

העור שלנו הוא קו ההגנה הראשון של הגוף ובעונת הקיץ בישראל, הוא זקוק להגנה מתוגברת. שמירה על כללים פשוטים יכולה למנוע נזקים מצטברים ולהוביל למראה בריא לאורך זמן. 
בכדי לעבור את החודשים החמים בשלום מבלי לפגוע בעור, עליכם להקפיד על הצעדים הבאים:
1. שימוש קבוע בקרם הגנה: בחרו במסנן קרינה עם מקדם הגנה של לפחות SPF 30, המגן גם מקרני UVA וגם מקרני UVB. מרחו כחצי שעה לפני היציאה לשמש, וחזרו על המריחה כל שעתיים – במיוחד אחרי רחצה או הזעה.
2. לחות, לחות, לחות: החום והיובש גורמים לאיבוד נוזלים גם מהעור. השתמשו בקרם לחות קליל (עדיף על בסיס מים) כדי למנוע תחושת יובש והתקלפות.
3. שתייה מרובה של מים: שמירה על הידרציה פנימית חשובה לא פחות. שתו מים לאורך כל היום – גם אם אתם לא מרגישים צמאים.
4. כובע ומשקפי שמש: הגנה פיזית חשובה לא פחות מהגנה כימית. כובע רחב שוליים ומשקפי שמש עם סינון קרינה יסייעו להגן על הפנים והעיניים.
לצד זאת, חשוב לדעת אילו פעולות פוגעות באופן משמעותי על בריאות העור:
1. צמצמו את החשיפה לשמש בשעות השיא (10:00–16:00): קרינת השמש בעוצמתה הגבוהה ביותר בשעות אלה ולכן היא מסוכנת במיוחד – העדיפו לשהות בצל או במקומות ממוזגים. אם אתם מוכרחים לצאת בשעות הללו, הקפידו הקפדה יתרה על קרם מריחה של קרם הגנה. 
2. לא לוותר על קרם הגנה בימים מעוננים: קרני UV חודרות גם מבעד לעננים ולכן חשוב להקפיד על שימוש בקרם הגנה גם כשלא רואים שמש ישירה.
3. נסו שלא להשתמש במוצרי טיפוח מבושמים לפני חשיפה לשמש: מוצרים כאלה עלולים לגרום לכתמים על העור או לתגובה פוטוטוקסית – העדיפו תכשירים ייעודיים ללא ריח.
4. לא להזניח כוויות שמש: אם נפגעתם – חשוב להרגיע את העור עם ג'ל אלוורה, לשתות מים ולהימנע מחשיפה נוספת עד שהעור נרפא. אם הכוויה חמורה – פנו לרופא.
חשוב לדעת, כל חשיפה מצטברת משפיעה על בריאות העור לאורך זמן. אני ממליץ בחום להקפיד על שימוש יומיומי במסנן קרינה, גם אם רק יוצאים לסידורים קצרים. זה פשוט, נגיש ומציל את העור. 
כותב הטור הוא רפי פרחי, רוקח בכיר ומנהל מעבדות רוקחיות, סופר-פארם.
 

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה