בריאות

הצלחת שלנו היא נקודת המפנה: כך תשמרו על העולם

חברות הבשר והחלב גרמו בשנה אחת ליותר פליטות גזי חממה מאשר חברות הגז Exxon או Shell, כלומר, לתפריט היום יומי שלנו יש השפעה ישירה על האקלים. צמצום תעשיית המזון החי הוא ההזדמנות הטובה ביותר להעלות אותנו על המסלול הנכון כדי להילחם בשינויי האקלים
עמרי פז | 
עמרי פז (צילום גלעד אילוז)
עם כל שנה שעוברת מזג האוויר נעשה קיצוני יותר והחום הולך והופך לבלתי נסבל. למעשה, אנחנו מושפעים משינויי אקלים באופן יום-יומי. בעוד שהקשר בין גזי חממה לשינויי אקלים ברור, השפעתה של תעשיית המזון מהחי על האקלים נדחקת לשוליים. למרות שצמצום תעשיית המזון מהחי הוא ההזדמנות הטובה ביותר להעלות אותנו על המסלול הנכון במהירות האפשרית כדי להילחם בשינויי האקלים, בודדות המדינות שנותנות לנושא התייחסות ראויה.
מחקר של המכון למדיניות חקלאות ומסחר (IATP) מראה ממצאים מדהימים - בשנה אחת, חמש חברות הבשר והחלב המובילות ביחד (JBS, Tyson, Cargill, Dairy Farmers of America ופונטרה) גרמו ליותר פליטות גזי חממה מאשר חברות הגז Exxon או Shell או BP. כלומר, לתפריט היום יומי שלנו יש השפעה ישירה על האקלים. הביצים שנאכל לארוחת בוקר, עוף לארוחת צהריים ובשר בקר לארוחת ערב, כולם ממלאים תפקיד עצום בפליטת גזי חממה. לכן, השינוי חייב לבוא מההחלטות היומיומיות שלנו לגבי הארוחה הבאה שלנו. היום יותר מתמיד, זה קריטי להיות חלק מתנועת השינוי - עבורנו ועבור ילדינו.

כדי להבין טוב יותר מדוע הזיהום שנגרם מתעשיית המזון מהחי כל כך מזיק, יש להסתכל על גז החממה הנקרא מתאן. מתאן הוא התורם העיקרי להיווצרות אוזון בגובה פני הקרקע, מזהם אוויר מסוכן במיוחד. על פי קואליציית האקלים והאוויר הנקי (CCAC) חשיפה למתאן גורמת לכמיליון מקרי מוות בטרם עת מדי שנה. ה-CCAC והתוכנית לאיכות הסביבה של האו"ם מצאו שמתאן הנפלט על ידי בעלי חיים – מהצואה ומהגז שלהם במעיים - מהווה כ-32% מפליטות המתאן שנגרמות על ידי בני אדם. על פי דו"ח של הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים, למתאן יש "פוטנציאל התחממות כדור הארץ" פי 84 מזה של פחמן דו חמצני.
בשנים האחרונות יצרניות בשר ומוצרי חלב הוציאו 750 מיליון דולר בלובינג נגד פעולות אקלים. חקלאים בתעשיית המזון מהחי מוגבלים רק בכמה מותרת פליטת גזי חממה לכל בעל חיים, מה שגורם לכך שככל שהביקוש לבשר ומוצרי חלב עולה, סך הפליטות עולה. רווחת בעלי חיים היא דאגה נוספת הקשורה להשלכות של שינויי האקלים. בעלי חיים חווים את השפעות ההתחממות הגלובלית באותה מידה, ואפילו יותר מאיתנו. הם עומדים בפני סכנות חמורות - מחוסר ביטחון תזונתי הולך וגובר ומעליית אירועי בצורת ושריפות.
אנחנו בויגן פרנדלי, עמותה ישראלית המקדמת טבעונות, מבינים את הפוטנציאל של צמצום תעשיית המזון מהחי לעתיד בר קיימא יותר, ושואפים לקדם אורח חיים ידידותי לסביבה כדי להילחם בשינויי האקלים, ופועלת בחזיתות רבות כדי להעלות את המודעות לקשר הזה. לפני מספר חודשים השקנו את פרסומת הטלוויזיה הראשונה אי פעם שמסבירה את ההשפעה הסביבתית של אכילת סטייק (בשם "סטייק סוף העולם"), ויצרנו את ההרצאה המקוונת "הרצאת ה-10 מיליון" על הקשר בין אקלים וטבעונות. בעוד ממשלות ותאגידים פועלים בחזיתם, עלינו לפעול בבתים ובקהילות שלנו אם ברצוננו להשיג שיפור מהיר ומשמעותי יותר לעתיד ילדינו. הכל תלוי בנו ובבחירות המזון היומיומיות שלנו.
עומרי פז הוא המייסד והמנכ"ל של ויגן פרנדלי, אחת העמותות הבולטות בעולם בתחום זכויות בעלי חיים וטבעונות. ב-28 בנובמבר העמותה תחגוג עשר שנים של פעילות באירוע גאלה, ותחנוך את הסניף הראשון שלה בארה"ב. 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה