נבחרת אייס

מירי רגב מציגה: "צדק תחבורתי" עקום – על חשבון מעמד הביניים | מתן חודורוב

במסווה של דאגה לשכבות החלשות, שרת התחבורה הקפיצה את תעריפי הנסיעה בעד 33% - וסיפקה למי שיש להם ברירה עוד סיבה טובה להצטרף לפקק, במקום לעלות לאוטובוסים. המרוויחים העיקריים: התושבים החרדים, ש-97% מהם זכאים להנחות בשיטה החדשה. משל מקומם אחד על חוסר השוויון בנטל בתקציב 2025
מתן חודורוב
מתן חודורוב |  13
מתן חודורוב (צילום shutterstock, פלאש 90/ חיים גולדברג)
התחרות אמנם צמודה, אך מבין שלל הגזירות שהושתו על הציבור אגב תקציב המדינה, ההתייקרויות הנוגעות לתחבורה הן כנראה הכואבות והשגויות מכולן.
הגל שהחל בהעלאת הבלו על הבנזין המזהם לרכב הפרטי, ונמשך בהגדלת מס הקנייה על המכונית החשמלית הירוקה – הגיע בשבוע החולף לתחנה האחרונה (בינתיים), כשתעריפי הכרטיסים ברכבות ובאוטובוסים זינקו בשיעור חד של עד 33%: מי שמשלמים מחיר מלא, ומתברר שזה דגש חשוב, ייאלצו מעתה להיפרד מ-8 שקלים תמורת נסיעה עירונית לעבודה בכיוון אחד, או 323 ש"ח ברכישת "חופשי-חודשי". לשרה מירי רגב, שהצהירה לא אחת עד כמה היא מעוניינת לכאורה לעודד את השימוש בתחבורה הציבורית, יש – כמאמר השיר המפורסם – "דרכים משונות" להראות זאת.
ההתייקרות הדרמטית נומקה בתוספת תקציב שתינתן לשיפור התדירות והשירות בתחום, שהיא ללא ספק יעד לאומי: בניגוד למדינות המערב, שבהן הסעת ההמונים נשענת קודם כל על רשת מסילות, ישראל מתבססת על אוטובוסים עמוסים לעייפה, ואלה אינם מקבלים מספיק עדיפות בוויסות התנועה. מהירות הנסיעה הנמוכה וזמני ההמתנה הארוכים רק מחזקים את ההעדפה לשימוש ברכב פרטי – ולראייה, הכבישים מלאים במכוניות שבהן יושב נהג אחד לבדו, על אף העלות הגבוהה והפקק שעמם הוא נאלץ להתמודד. במובן זה, מטרתה המוצהרת של הממשלה, להתמקד (באיחור של שנים) בפיתוח תחבורה ציבורית מודרנית, היא בהחלט הכיוון הנכון.
אלא שלפתע התברר, שלא כל הנוסעים עומדים לספוג את ההתייקרות שנכנסה לתוקף, ולמעשה רבים מהם יחוו דווקא הוזלה בתעריף. איך האלכימיה הזו מתרחשת? דיל בין משרד האוצר לבין רגב אפשר מחד את הקפצת התעריף הרשמי, ומאידך מילט מהגזירה החדשה שתי אוכלוסיות אסטרטגיות: גמלאים מגיל 67 (במקום 80 עד היום) שיוכלו לעלות חינם לכל האוטובוסים והרכבות, וחשוב יותר לענייננו – תושבי "הפריפריה החברתית" במרכז הארץ, כלומר שכונות חלשות בגוש דן, שמעתה תושביהן זכאים להנחה בשיעור של 50% ממחירי כרטיס "חופשי-חודשי". באופן מעשי ההגדרה הזו היא שם קוד לערים חרדיות שלמות דוגמת בני ברק ואלעד, וכן לרובעים ספציפיים כמו נווה שאנן ושכונת הארגזים בת"א.
לכאורה מדובר בלא יותר מהרחבה לתכנית קודמת של רגב, שהעניקה הנחה זהה לנוסעים מהפריפריה הגיאוגרפית בצפון ובדרום. אלא שבעוד האחרונים נדרשים באמת לגמוע מרחקים גדולים בדרך אל העבודה, ולכן יש היגיון בסבסוד הקילומטראז' עבורם, לא ברור מה הצידוק המקביל במקרה של מקביליהם מהמרכז. נראה שמפת השכונות של רגב בדירוג הסוציו-אקונומי הנמוך (עשירונים 1 עד 5), חופפת במידה רבה את קבוצת ההתייחסות הפוליטית של הקואליציה: לפי נתוני האוצר, לאחר הטמעתה בתחבורה הציבורית, 97% מהנוסעים החרדים בישראל מכוסים ע"י הסדר הנחה – לעומת 62% מהמסורתיים ו-30% בלבד מהציבור החילוני שברובו אינו תומך בממשלה.

התוצאה מעוררת תחושה מעוותת בלשון המעטה, שכן הממשלה מייקרת שירות בסיסי ביותר ליישובי מעמד הביניים – ומעבירה את הכספים, שוב, בעיקר למגזר דומיננטי אחד. ההטבה החדשה ל"פריפריה חברתית" רק מצטרפת לשלל הנחות שניתנו בצדק לנוסעים רבים עוד קודם – למשל לחיילים משוחררים, סטודנטים, גמלאים ויישובים מרוחקים – כך שרוב מוחלט של הלקוחות, כנראה סביב 80%, אינם משלמים כעת את התעריף המלא שזינק. כך, במעיין מיקרוקוסמוס לתהליך הכלכלי במדינה כולה, נטל מימון גדל והולך מועמס על פחות ופחות כתפיים מתוך ישראל היצרנית. אותו הפלח שספג את העלאת דמי הביטוח הלאומי, את הקפאת נקודות הזיכוי ומדרגות המס, את הפחתת יום ההבראה ולעיתים את המחיר של שירות המילואים – נתבע לשלם ביוקר, הפעם עבור מתן הנחה על "חופשי-חודשי" למגזר אחר.
גם אם מתעלמים מהשוויון בנטל, לא ברור כיצד העלאה חדה במחירי התחבורה הציבורית (למשלמים תעריף מלא), מתכתבת עם המטרה הממשלתית לצמצום הנסועה ברכב הפרטי: הרי האוכלוסייה שאותה צריך לעודד לעלות על רכבות ואוטובוסים, אינה "הקהל השבוי" אלא קודם כל מי שיש להם ברירה – כלומר, משפחות שמחזיקות במכונית אחת לפחות, ויכולות לבחור אם ומתי להשתמש בה. ככל שהפער הכספי בין שתי החלופות קטן כתוצאה מהתייקרות הכרטיסים, בלי שיפור דרמטי בשירות, כך קטן התמריץ להשאיר את האוטו בבית. המשמעות: לקוחות פוטנציאליים נשארים מחוץ לתח"צ ואת הנזק המיותר – מפקקים, דרך זיהום אוויר ועד לתאונות בכבישים – כולנו סופגים ביחד.
עד כה, עסקו רבות באוצר בשאלה מה "המקלות" שידכאו את התמריץ לנהוג ברכב, ובדרך יעשירו את קופת המדינה. כך נולד מס הקנייה מהגבוהים במערב למכוניות, בלו על דלקים שמתעדכן מידי רבעון ועכשיו גם תכניות להטלת "מס נסועה" או "אגרת גודש" בגין נסיעה בשעות עמוסות. איפה, לעומת זאת, הגזרים שיבדלו את השירות ברכבות ובאוטובוסים, כמהיר וכמשתלם יותר גם בעבור אזרחים שיכולים להרשות לעצמם את האלטרנטיבה? לבשורה הזו, האמיתית במונחי התחבורה בישראל, נמשיך כנראה לחכות עוד הרבה אחרי "הצדק התחבורתי" המפוקפק שהנחיתה עלינו מירי רגב.
תגובות לכתבה(13):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    צדק תחבורתי
    שושי 05/2025/11
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אני עוכבת אחר כל הכתבות בערים השונות בארץ בענין ההנחות לגבי הרב קו אני גרה בירושלים ובדקתי שכונה שכונה ויש רחובות בתוך אותה שכונה שחלק מקבלים הנחה וחלק אינם נכללים. וזה ברור מאוד מי גר ברחובות האלה ובשכונות האלה.אני שדתיה ציונית וכל ארבעת ילדי משרתים בקרבי במילואים מתחילת המלחמה ,איני מקבלת הנחה!! האם יש איזהו שיוויון או הוגנות?
    סגור
  • 10.
    צרה צרורה הביא עלינו הביב (ל"ת)
    עצוב 05/2025/05
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 9.
    החזר נסיעות במקום משכורת
    י 05/2025/04
    הגב לתגובה זו
    2 0
    עובדי קבלן במקום שיקבלו העלאה במשכורת, הקבלן צריך לשלם יותר על החזרי נסיעות בושה . משתכרי שכר מינימום לא רק שלא גומרים את החודש,, גם לא מתחילים איתו . הבן שלי בכיתה י"א משלם נסיעות , למה שהנסיעות לא תהיינה בחינם לתלמידים ??
    סגור
  • 8.
    רק לעדכן
    יוני 05/2025/04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אבל שכח לכתוב על הערבים שבישובים שלהם גם מקבלים 50 אחוז הנחה העיקר לתקוף את רגב שעושה הנחה לחרדים
    סגור
  • 7.
    צדק תחבורתי
    דליה 04/2025/30
    הגב לתגובה זו
    2 1
    כל הכבוד למירי רגב סוף סוף נסיעות חינם לגיל 67 בניכוד למירב מיכאלי שגונבת תינוקות שנתנה את ההטבה רק לגיל 75
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    בירושלים שכחו את החילונים
    דוד 04/2025/29
    הגב לתגובה זו
    0 1
    לא מעט שכונות חדשות משרד התחבורה ביטל קווים חדשים שהיו צריכים לשפר את התחבורה הציבורית.
    סגור
  • 5.
    מתן
    דוד 04/2025/29
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מתן חודרוב רואה רק שחור אני נוסע בחינם כל הכבוד למירי רגב ולביבי נתניהו..
    סגור
  • אז אם אני מרוויח אז אני בעד?
    נועם 05/2025/02
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ואם אני משלם יותר - אז התוכנית רעה? ככה מחליטים אם תוכנית טובה או לא?
    סגור
  • 4.
    אבל חושב שהתוכנית של מירי היא פיגוע כלכלי ותחבורתי (ל"ת)
    מצביע לימין 04/2025/29
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 3.
    לא ראוי
    ₪שקרן# 04/2025/28
    הגב לתגובה זו
    0 1
    לשרוף כסף ציבורי על משתמטים - במקום זה עדיף היה לסבסד את "גיל הזהב" ממנו ולא לקחת למי שעובד ולא סוגר את החודש, על חשבון העם, גועל נפש
    סגור
  • 2.
    רקב גדול במשרדי הממשלה (ל"ת)
    רחל 04/2025/28
    הגב לתגובה זו
    1 2
    סגור
  • נסיעה
    דוד 04/2025/29
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אני לא חרדי ונוסע חינם בתחבורה ציבורית כל הכבוד למירי רגב..
    סגור
  • 1.
    מתן חודורוב איש רע כואב לו שהקשישים נוסעים בחינם (ל"ת)
    משה 04/2025/28
    הגב לתגובה זו
    5 4
    סגור