משפט

שופט בכיר מטיל פצצה: "גם לנו יש משכנתא"

הבוקר נערך דיון ראשון בהצעת חוק-יסוד שכר נושאי משרה ברשויות השלטון. ח"כ אביחי בוארון מהליכוד הציע כי ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה, שופט בכיר הפתיע בדיון וטען כי "גם לשופטים יש משכנתא"
מערכת ice | 
שופט בבית משפט (צילום shutterstock)
ועדת הכנסת התכנסה היום (ג') לדיון ראשון בהצעת חוק-יסוד: שכר נושאי משרה ברשויות השלטון (תיקוני חקיקה). ההצעה של ח"כ אביחי בוארון מבקשת לקבוע כי שכר נושאי המשרה ייקבע בידי ועדה ציבורית עצמאית אחת, ולא בידי גורמים פוליטיים או מקבלי השכר עצמם. מהצעת החוק עולה כי שכר נשיא המדינה ישמש כבסיס, וממנו ייגזר שכרם של ראש הממשלה, יו״ר הכנסת, שופטים, שרים וחברי הכנסת, בהתאם לדרגתם. עוד מבקש החוק לקבוע מנגנון עדכון שנתי אחיד, והסדרה מלאה של תשלומים נלווים.
יו"ר הוועדה ח"כ אופיר כץ פתח את הדיון ואמר: "נדהמתי לגלות את העיוות המטורף שיש פה בפערי שכר בנושאי משרות ברשויות המדינה. אני לא חושב שיש עוד מדינה בעולם עם כאלה פערים גבוהים. נושאי המשרה צריכים שכר מכובד וטוב אבל שהפערים יהיו כאלה משמעותיים. נשיא בית המשפט העליון 116 אלף, הוא מרוויח יותר מפי שתיים מנשיא המדינה וראש הממשלה. זה נראה הגיוני ששופט שלום ירוויח יותר מנשיא מדינה?". ח"כ אלהרר: "אבל מה עם דירות השרד וכל התוספות?".
 
ח"כ בוארון: "החוק שלפניכם מטרתו לאזן בין 3 רשויות המדינה. מדובר בשליחי ציבור שמובילים את הציבור. בתחילת הדרך חשבתי שצריך להכניס למדרג גם עובדי ציבור בכירים כמו רמטכ"ל ונגיד בנק ישראל ולבסוף החלטנו למקד את המבט בחברי כנסת, שופטים, דיינים וקאדים. מערכת הביטחון לא רלוונטית למשרות בהם נדון. עובדי מדינה לא עומדים במקום אחד עם חברי כנסת, שרים. עולה טענה כאילו מטרת החוק היא להוריד את שכר השופטים. ועדת שרים לחקיקה ציינה כי שכר הח"כים והשרים לא יעלה בשקל אחד. כפועל יוצא שכר השופטים צפוי לרדת אבל לא אנחנו נקבע זאת, אלה ועדה ציבורית מקצועית שתגדיר מהו ה-100% של נשיא המדינה ומי שיעמוד בראש הפרמידה יהיה האזרח מספר אחת. עם פרמידה של שופטים, רה"מ, יו"ר הכנסת וכך הלאה.
מטרת החוק לאזן בין שלושת הרשויות. שכרם היום מופקע ומנותק מהשכר בישראל. שופט שלום משתכר יותר משר בישראל. שופט מקבל באופן אוטומטי תוספת של 15% איפה נשמע דבר שכזה? זה שבשכר היסוד יש סכומים ראליים אבל על פי תוספות של 20% תוך חמש שנים הם מקבלים סכומים גבוהים".
 
ח"כ מיקי לוי ליו"ר: "חוץ מהמציע וממך אין נציגי קואליציה כי הם מתביישים. ההצעה שלכם מופרעת ורעה. אני רוצה שופט נקי שלא יחסר לו ושיישאר נקי ולא ישוחד. אני רוצה שופטים שבאים בשליחות. מג"דים עוזבים את הצבא הולכים הביתה ופה לא יכנסו אנשים לתחום השיפוט. כשרציתם לפגוע באנשי הצבא אז הבנתם שלא יהיה אותם. החוק מכוון להחליש את הרשות השופטת. שכרם של השופטים מוגן ומשוריין ברוב המוחלט של המדינות כולל ארצות הברית. זה תקדים מסוכן. אני חושד ואף יותר מכך שהמטרה להחליש את הרשות השופטת. נעשה שהחוק הרע הזה יעבור ואם הוא יעבור לקריאה ראשונה נגיש אלפי הסתייגות כדי לעכב אותו".
 
ח"כ בוארון: מי שיקבע את השכר זאת תהיה וועדה בלתי תלויה ומקצועית ולא תהיה לנו נגיעה אליה. בשם השוויון, המנגנונים הייחודיים לשופטים לא יהיו. החוק לא יפגע רטרואקטיבית. לא נרע את התנאים של עובדים חדשים במערכת. הפגיעה היא מאוזנת אם בכלל. שכר נבחרי הציבור לא יעלה. העבודה פה בכנסת היא שליחות. המכנה המשותף של כמעט כולנו שבחרנו ששכרנו לא תמיד יעלה וזאת דרכה של שליחות. אנחנו רוצים התייעלות של עשרות עד מאות מיליוני שקלים.
הדברים הם מציטוט של דו"ח ממ"מ שביקשתי. המרווח בעשרות או במאות מיליוני שקלים הוא גס לכאורה ועל פי הדו"ח של הממ"מ כי יש פער שתלוי בהחלטות של הוועדה הציבורית. אף אחד מהממשלה לא ימנה את נציגי הוועדה הציבורית. זאת הצעת חוק שנותנת כבוד ומעמד לכל אחת מהרשויות. היא דנה בערכים ששלושת הרשויות חיות בסימביוזה זאת לצד זו". 
 
ח"כ גלעד קריב: "זאת סימביוזה שדורסת. יש למטאפורות משמעות וכאשר שר בכיר אומר על נשיא בית המשפט העליון אנחנו נדרוס אותו ויום לאחר מכן בראיון ברדיו הוא אומר אני לא אתנצל וכשאתה מחבר את זה לסגן שר בממשלה שנוהגת בנו היום ומתפרע בבית המשפט העליון ומנסה לעצור דיון בבית המשפט העליון. מישהו יכול להיכנס למליאת הכנסת ולשבש את הדיון? שר האוצר התיר את דמם של שופטי ישראל. אנחנו נמצאים בעידן של התבריינות על שופטים במדינת ישראל וכאשר עבריינים רואים שסגן שר מתפרע בבית משפט אז גם משפחות פשע ירשו לעצמם להתפרע בבתי משפט וישפך כאן דם של שופטים"
עוד אמר קריב: "שופטים הם אלו שנשלחים על ידינו להיות כל יום במרחק של 2 וחצי מטר מעבריינים. החוק הזה היה צריך לדון בוועדת החוקה אבל חוקי יסוד בבית הזה נדונים בוועדת החוקה אז אתם עושים הרעשה רב חזיתית. ח"כ רוטמן ויתר בקלות על הדיון הזה. די להזנייה הזה של מושג חוק היסוד. חוק יסוד לא צריך להיות נדון בועדת הכנסת. כשבאים ומבקשים לבטל את אחד הסעיפים ביותר שמכוננים את עצמאות השפיטה. לעקרון עצמאות השפיטה יש מעמד חוקתי בפני עצמו. לצד עקרון הפרדת הרשויות יש את עקרון עצמאות השפיטה ומערכת המשפט ואתם מציעים כאילו אתם עושים תיקון אתם ברגל גסה מבטלים סעיף מרכזי ודרמטי בחוק יסוד חוק השפיטה. החוק הזה כל כולו מכוון לפגיעה בשכר שופטים ומטרתו להלך איימים על הרשות השופטת והחוק הזה הוא מהלך ברוטלי נגד השופטים בישראל".
 
ח"כ קארין אלהרר: "החוק קיבל כותרת של חוק יסוד ועוד פעם גיבוב מילים ואז יגידו אם בית המשפט יפסול את זה יגידו שבית המשפט נגד. או שמעלים לח"כים שכר שזה לא ראוי כי ישראל נמצאת במשבר. יש פה הצגת מציאות מעוותת כי הנשיא ורה"מ מקבלים שווי כסף בהרבה מאוד דברים. השיפוץ של החלון בבית הפרטי של רה"מ בקיסריה עלה 10 מיליון שקלים לאחר ירי הזיקוק. אם תעשו שווה כסף הוא מקבל הרבה יותר ועינינו לא צרה ואז אתם רוצים להוריד את שכר השופטים בגלל שבית המשפט פוסל דברים לא חוקיים שאתם עושים? אני בעד שראש ממשלה יקבל ואני לא מבינה למה נפלתם על השופטים? בניגוד לנבחרי ציבור שכהונתם פגה, אצל שופטים הם מכהנים עד גיל 70. פגיעה בשכר יפגע בתלות וזה יצירת תקדים מסוכן. אתם רוצים משילות אבל זאת לא משילות אלה סחיטה באיומים.
 
ח"כ יסמין פרידמן: "כשראיתי את הצעת החוק זה בשנייה החזיר אותי לבית ספר קורצאק ושיעור אזרחות למה השופטים מקבלים שכר גבוה? כדי שיהיה שכר גבוה ולא ניתן יהיה לשחד אותם. כשדיברת על הפערים בין ראש הממשלה והנשיא הם לא משלמים משכנתא, לא מזון ולא מים ולא אבטחה ורק לאחרונה הצבענו על תוספת של 80 אלף שקלים תוספת לראש הממשלה לביגוד ועוד. ברור לנו חד משמעית שהמטרה היא פגיעה במעמד השופטים. אני באה לכאן ויש דברים כל כך קשים וחמורים לטפל בהם ומעצבן שצריך להילחם בהצעת החוק המיותרת הזאת".
 
עו"ד חנית אברהם מהנהלת בתי המשפט: "שמירה על שכר ראוי היא אינטרס מובהק של מדינת ישראל. שכר מהווה חומת מגן מהשפעות חיצוניות. שכר השופטים הוא חלק ממערך שלם של דיונים והחלטות. הצעת החוק מבקשת למחוק את סעיף עשר ב'. הצעת החוק מתעלמת שיש מאפיינים ייחודיים לשופטים. שופט מנוע מיצירת קשרים כלכליים. כל המטרה שלכם היא להפחית את שכר השופטים". ח"כ יינון אזולאי: "מה החשש שלכם? יש משבר אמון עם הציבור החרדי בבתי המשפט ואני חושב שצריך איזון בין כולם. גם אם אומרים שלא צריך דיון בוועדה זאת שאלה זועקת". השופט הבכיר ירון לוי: "שכר יסוד על פי מחקר הממ"מ לשרים הוא 53 אלף, ח"כים 47 אלף ושופטי מחוזי 39 אלף ושופטי שלום 30 אלף. אתם מקריאים נתוני קצה של שופטים של 30 שנה. נתוני הבסיס מראים מצב אחר. יש מאפיינים ייחודיים לשופטים ולא נבקש תוספת של טייס קרב כי יש הבדלים".
עו"ד אברהם: "אתה יודע כמה שעות שופטים עובדים כל יום?". ח"כ יינון אברהם: "את רוצה שנשווה את שעות העבודה שלי?". השופט הבכיר לוי: "נציגות שופטי ישראל היא גוף שמייצג את כלל שופטי ישראל וחבר בארגונים בינלאומיים. מדינה שמבקשת להתקבל לארגוני השופטים הבינלאומיים צריכה עצמאות לשופטים. הפרמטר הראשון שבודקים זה שאין פגיעה בשכר שופטים. זה שינוי סדרי עולם מבחינתנו. כל נושאי המשרה השיפוטית בישראל מתנגדים נחרצות להצעה. שיוון פורמלי זה ביטוי אבל זאת השוואה שגויה. שופטים מקדישים את עצמם לכהונה עד גיל 70 ואני נכנס לכהונה בת 30 שנה.

לא כל השרים מכהנים שלושים ומשהו שנים. תוספת של אחוז ותק היא תוספת מקובלת. לתקן מערכת היא לא באמצעות פגיעה במערכת אחרת. יש איסור עיסוק מוחלט למעט הרצאות באקדמיה. הפירמידה צרה מאוד. רוב השופטים לא מתקדמים בתפקידם אז נותנים להם תוספת שהייה באותו התפקיד. אנחנו רוצים שופטים מנוסים במערכת וזה אינטרס ממלכתי. כמו שרוצים מנתח מנוסה שינתח את החולים שלנו. כששופט מסיים את תפקידו גם אם הוא בריא האפשרויות שלו לתעסוקה מצומצמות מאוד. הרוב המכריע של השופטים יוצא לפנסיה בגיל 70 ואין לו מה לעשות. המאפיין הרביעי היא החובה לעצמאות. אתה לא יודע כמה פעמים נאשם איים עלי. המנגנון והשיטה נועדו למנוע את התלות במי יקבע את שכרנו. גם לשופטים יש משכנתא וגם שופטים צריכים להחזיר הלוואות". 
 
ח"כ אזולאי: "אתה יודע שח"כ שמכהן שנה או 20 שנה מקבל אותו דבר?". השופט הבכיר לוי: "אנחנו רוצים שהטובים ביותר יבואו לשפיטה וזה יכול ליצור אפקט מצנן. אסור לבטל את סעיף 10 ב'". הרב מאיר כהנא דיין ונשיא איגוד הדיינים לשעבר: "המהירות הדאיגה אותנו ושלושת ההבדלים בין נושאי משרה שיפוטית למשרה אחרת הוא שונה כי שופטים ודיינים באים ל-30 שנה". ח"כ בוארון: אולי שופטים צריכים להיבחר כמו באמריקה?". ח"כ אלהרר: "נפלתם על הראש?".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה