נדל"ן ותשתיות

מה קרה לדמי השכירות בשכונות שנפגעו מטילים?

לכאורה, המלחמה מול איראן הייתה אמורה ליצור לחץ כלפי מעלה של דמי השכירות באזור השכונות שנפגעו מטילים, זאת בשל זינוק בביקוש לצד ירידה בהיצע - אבל המציאות בשטח שונה. בדיקה שערכנו מגלה מה קרה לכל אחת מהשכונות והיכן, לראשונה מאז המלחמה, אפשר לשכור דירות בפחות מ-3,000 שקל | בדיקה
איציק יצחקי | 
פגיעת טיל בבני ברק (צילום פלאש 90/ חיים גולדברג, shutterstock)
מה קרה לדמי השכירות בשכונות שנפגעו מירי טילים במלחמה מול איראן? האם שכר הדירה נפגע או זינק? לכאורה, שכר הדירה אמור היה לזנק. מאות או אלפי משפחות "משתחררות" לשוק בבת אחת כשהן מתפנות מהבתים שלהן. הן מחפשות נכס אחר לשכירות בסביבת המגורים, מה שיוצר לחץ על צד הביקוש. בהיצע מוגבל, המחיר אמור להיות גבוה יותר ואפילו לזנק. יש משפחות שמעדיפות להמתין עד שהדירות יהיו מוכנות. הן רוכשות דירות במקום אחר, אבל זה בשוליים. חלקן פשוט עוברות לגור אצל המשפחה הקרובה לתקופה מסוימת, או בדירות אחרות שבבעלותה.
חברת דיפרנט, המעניקה הגנה לשכר דירה עבור בעלי דירות, ערכה עבור ice בדיקה ספציפית לגבי שכונות שנפגעו מטילים במהלך מבצע עם כלביא. בדקנו כיצד השפיעו הטילים על מחירי השכירות. בדקנו את הנתונים נכון לשבוע שלפני המלחמה, 1-7 ביוני, לעומת השבוע שאחרי המלחמה - 29 ביוני עד ה-5 ביולי. במסגרת הבדיקה נסרקו כ-180 אלף מודעות של דירות להשכרה שפורסמו באתרים יד 2, הומלס, מדלן והפלטפורמות החברתיות השונות כגון קבוצות פייסבוק ומרקטפלייס. מטעמי צנזורה, לא פרסמנו שמות של רחובות ספציפיים, אבל הותר לנו לפרסם את שמות השכונות.
תל אביב, שכונת שרונה
על פי ממצאי הבדיקה, אפשר לזהות ירידה בשכר הדירה בין השבוע שלפני המלחמה, כשהשכ"ד עמד על 11,975 שקל, לשבוע שאחרי המלחמה, כשהשכ"ד עומד על 9,325 שקל. תושבי השכונה עברו להתגורר בשכונות הנמצאות בסמיכות עד שבתיהם ישופצו.
רמת גן, אזור מתחם הבורסה
השכונה נפגעה קשות מירי טיל, ושכ"ד ירד מ-6,490 בשבוע שלפני המלחמה ל-5,670 בשבוע שאחרי המלחמה. זהו כמובן אפקט לטווח קצר והמחירים, כך לטענת דיפרנט, עוד יתאוששו.
 


בת ים, אזור המצבה
שכ"ד ירד מ-4,800 שקל בשבוע שלפני המלחמה ל – 4,744 שקל בשבוע שאחרי המלחמה.


אזור מתחם הבורסה, רמת גן (יחסי ציבור)
חולון, שכונת רסקו א'
הפגיעה הייתה בשכונה שבה העירייה התכוונה לעשות בה פינוי בינוי, כלומר בבניינים הישנים. שכ"ד בשבוע שלפני המלחמה היה 4,745 שקל וירד ל–4,440 שקל בשבוע שאחרי המלחמה.
ראשל"צ, שכונת נחלת יהודה
בשכונה שנפגעה במלחמה, שכ"ד ירד מ-4,750 שקל בשבוע הראשון למלחמה ל-4,650 שקל בשבוע שאחרי המלחמה. גם כאן, לשיטת החברה, מדובר בירידה יחסית ורגעית שככל הנראה תתאזן.

פתח תקווה, שכונת אם המושבות החדשה
בדומה לראשון לציון, הפגיעה של הטילים בעיר היתה בשכונה חדשה עם בנייה חדשה ותקנית של ממדים. שכ"ד בשבוע שלפני המלחמה עמד על 8,729 שקל ובשבוע שאחרי המלחמה השכד ירד ועמד על 8,125 שקל.
חיפה, עיר תחתית ושכונת וואדי ניסנס
במהלך המלחמה נפגעו שתי שכונות בעיר. בשכונה הראשונה חלה ירידה בשכ"ד מ-3,307 שקל ל- 2,921 שקל ובשכונה השנייה חלה ירידה בשכ"ד מ-3,500 שקל ל-3,391 שקל. באופן כללי, מחירי השכירות בשכונות השונות בחיפה זינקו בחמש השנים האחרונות. ייתכן מאוד והירידה הזו היא רק זמנית.
באר שבע, שכונה א'
כשבוע לפני המלחמה שכ"ד הממוצע עמד על 3,141 שקל ובשבוע שאחרי המלחמה השכ"ד ירד ל-2,857 שקל. ירידה רגעית אך משמעותית.
רחובות, שכונת אזורי ויצמן
השכונה שנפגעה במלחמה רשמה ירידה קלה מאוד בשכ"ד מ-6,050 שקל בשבוע לפני המלחמה ל – 6,000 שקל.
נס ציונה, שכונת מרכז העיר-מערב
השכונה שנפגעה היא שכונה חדשה עם תקן ממ"ד והשכ"ד ירד באופן רגעי. שבוע לפני המלחמה הוא עמד על 6,962 שקל ושבוע אחרי המלחמה הוא ירד ל-6,380 שקל.

"ירידה בשכונות שנפגעו". סגרון (צלם: בן יעבץ)
אביב סגרון, סמנכ"ל שיווק בחברת דיפרנט, מסר: "בכל השכונות שנפגעו מטילים במהלך מלחמת 'עם כלביא' היתה ירידה ברמת השכ"ד. ההסבר לכך טמון בכך שהדרישה לממ"ד עלתה בקרב אותם תושבי שכונות שנפגעו ודרשו ממ"ד ואם לא קיבלו, הייתה להם אופציה להתפנות לדיור חלופי שהמדינה הציעה. בנוסף, הנוף העירוני בשכונות אלה נפגע קשות ולכן היתה לכך השפעה על השכ"ד לכיוון למטה.
"בעלי דירות מודעים לרצונם של השוכרים לממ"ד והם מסמנים במודעות שיש ממ"ד בדירה גם אם מדובר בממ"ק או בפתרון מיגון אחר. בנוסף, בעלי דירות ישנות ולא ממוגנות ממתינים עוד רגע עם פרסום הדירות שלהם להשכרה, מה שיכול להפוך את חודש יולי למעניין במיוחד בכל הקשור לבחינת ההיצעים בשוק.

"אנו מאמינים כי בחודש יולי נמשיך לראות כמגמה כללית, כמו בכל 2025, עלייה יחסית בשכר הדירה, והפעם - גם עלייה בהיצע, שכן אמורה להיות כעת שיא תקופת 'עונת הנדידה' וחוזי שכירות רבים אמורים להסתיים או להתחדש".

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה