נדל"ן ותשתיות
הכלכלנית הבכירה חושפת: כמה דירות קבלן עומדות ריקות בישראל?
נושא הדירות הלא מכורות (80 אלף כאלה בישראל) עלה לאחרונה לכותרות כדי לחזק את ההנחה שההיצע גדול והמחירים לקראת התרסקות - אבל מה לא מספרים לכם?
בזמן שחלק מהפרשנים מנפנפים במספר הדירות הלא מכורות כנתון שמרמז על התרסקות מחירים, סגנית הכלכלן הראשי באוצר, גלית בן נאים, מודה כי "קרוב לחמישית מהדירות", כלומר פחות מ-20%, "הן דירות שהסתיימה בנייתן". הנתון הזה עצוב. בשוק ישנם היום 80 אלף דירות לא מכורות, אבל רובן, כך מתברר, לא מוכנות לאכלוס.
כפי שפרסמנו כאן בעבר, פחות מ-15 אלף דירות אינן מכורות. הנתונים של בן נאים, כלכלנית בכירה שאחראית בין היתר לסקירה החודשית של שוק הנדל"ן, תואמים למספרים אותם פרסם בעבר מנכ"ל משרד השיכון והבינוי יהודה מורגנשטרן. "לא משנה שבמלאי הלא מכור של קבלנים קרוב לחמישית מהדירות הלא מכורות הן דירות שהסתיימה בנייתן", אומרת בן נאים. "ועדיין, אנשים העדיפו לקנות דירות עם מסירה בעוד כמה שנים טובות (יש לקוות), תוך ניצול מבצעי ה-10%/90% של הקבלנים. לא משנה גם שהנתונים מלמדים כי לפחות בת"א, מי שקנו דירות יד שניה שם כנראה יותר התעניינו אם יש בדירה מזגן מאשר אם יש בה ממ"ד".
בן נאים אמרה את הדברים על רקע הטענות לפיהן ישנה ירידה ברכישת דירות יד שנייה מול רכישת דירות מקבלן. היא הסבירה כי "היום כנראה כבר ברור ליותר ויותר אנשים שמבצעי המימון של הקבלנים, מין מסלול עוקף ריבית בנק ישראל, מסבירים יותר מכל את מה שקרה כאן בשוק הנדל"ן אשתקד. זה הדבר הכי קרוב שעולה לי בראש כעת למה שהיה נהוג כאן בעבר הרחוק מאד. שער חליפין ליצואנים. כדי לעודד יצוא, למתקשים".
בהמשך שלחה עקיצה לקבלנים והוסיפה: "איך מעודדים מכירות עם מלאי יקר לא מכור ההולך ועולה עם עליית הריבית? מוכרים דירות 'על הנייר' עם הטבת מימון שבה עיקר התשלום בעת המסירה בעוד כמה שנים, כאשר הריבית תהיה יותר נמוכה. כולנו תקוה. ואם הרוכש לא יוכל עדיין לעמוד בתשלום? אלוהים גדול. לא סתם 'התקווה' אצלנו זה ההמנון".
כפי שפורסם בשבוע שעבר, בקרוב יפרסמו במשרד האוצר את נתוני הקרקעות בבעלות הקבלנים. הנתון הזה, כך מעריכים באוצר, יראה כי היזמים מחזיקים במלאי גדול מאוד של קרקעות.עם זאת, יזמים רבים לא ממהרים להוציא היתרים. הסיבה לכך היא הריבית הגבוהה. הם מעריכים שהריבית תרד בחצי אחוז לפחות השנה, ובשיעור נוסף ב-2026, מה שיקל על עלויות המימון שלהם.
עוד ב-
האם זה אומר שהם יורידו מחירים? לא בטוח, יכול להיות שבשלב הראשון הם יחזרו לחזור לרווח יזמי "נורמלי", בין 18%-15%, ולא רווח יזמי חד ספרתי, כפי שקורה בפרויקטים מסוימים היום.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.הפמפום היומי למה יש מחסור, שהיה חוסר בדירות ידעו..ישראלי מודאג 08/2025/04הגב לתגובה זו1 0להסתמך על הנתון הזה, כנראה שהחוסר בדירות היה מזערי אבל אז לא היה אינטרס להגיד, קיצר שנוח אתם מסתמכים על נתונים שלא אז זורקים אותם לפח ומפרשנים את זה המציאות לפי הרב נוח.סגור



