נדל"ן ותשתיות

מחיר מטרה: התכנית של אלקין אושרה, מה משמעות המהלך?

שר הבינוי והשיכון העביר היום במועצת מקרקעי ישראל את תכנית מטרה שתשווק דירות עם הנחה בגובה של 20% ממחיר הדירה ועד 300 אלף שקל. באיזה יישובים תחול התכנית ואיך ייבחרו הקבלנים?
מערכת ice |  2
מחיר מטרה (צילום פלאש 90/ גילי יערי, דוד כהן)
מועצת מקרקעי ישראל אישרה לפני שעה קלה היום (חמישי) את התכנית של שר הבינוי והשיכון זאב אלקין, המכהן גם כיו"ר המועצה: מחיר מטרה 2.1. ההחלטה אושרה פה אחד ועל פי ההחלטה 60% מכלל מכרזי השיווק של המדינה באזורי הביקוש יוקצו לדיור בר השגה ועד 65% באזורי פריפריה.
על פי עיקרי התכנית יחל שיווק במסלול דיור במחיר מטרה, בערים ברחבי הארץ בהן המחיר למ"ר דירתי ממוצע הינו עד 20 אלף שקל ללא מע"מ וביישובים המוגדרים במדד כלכלי חברתי 4 ומטה. באזורי ביקוש ויישובי יוקרה בהם מחיר למטר יעמוד מעל 20 אלף שקל - התכנית לא תתקיים.
על פי הודעת מועצת רשות מקרקעי ישראל: בתכנית שאושרה היום תשווק קרקע המיועדת בעיקרה לבנייה רוויה, והתחרות בין היזמים המציעים תתבצע כך: 
 יקבע מחיר למ"ר בנוי קבוע וסופי לרוכש דירה על פי שמאות, המחיר יצויין במסמכי המכרז. על המחיר שיקבע, יינתן שיעור ההנחה בגובה 20% ממחיר הדירה, ועד 300 אלף שקל. (השומה ומגבלת ההנחה בסך של 300 אלף שקל יעודכנו בהתאם לשינוי במדד המחירים לצרכן במהלך אותה שנה, בתוספת 1 אחוז).
הקבלנים שייגשו למכרז, יתחרו על המחיר הגבוה ביותר עבור הקרקע, ללא מחיר מינימום תוך שהם מתחייבים למכור את הדירות שיוקצו עבור מחיר מטרה בהתאם לשיעור ההנחה שנקבע במכרז. 
הזוכה בכל מתחם יהיה המציע שיציע את הסכום הגבוה ביותר עבור הקרקע. במקרה של מציעים בסכום זהה, יבוצע ביניהם תיחור.
יודגש כי, מכרזי השיווק במסגרת מחיר מטרה, יהיו על כלל מכרזי הקרקע של המדינה ללא מכסה שנתית. היקף הדירות המיועדות לזכאים יעמוד על 60% מכלל הדירות באזורי ביקוש. באזורים שבהם ערך קרקע ללא פיתוח על פי הערכת שמאי נמוך מ-100,000 שקל ובאזורי עדיפות לאומית וביישובי מיעוטים, שיעור הדירות המיועדות לזכאים יעמוד על עד 65%.
בנוסף על פי ההחלטה שאושרה היום, לראשונה, מקודם צעד חברתי משמעותי לפיו תינתן עדיפות מלאה לנכה רתוק - לפי מפתח של דירה אחת לכל 30 דירות, כך שבכל הגרלה יזכה נכה רתוק אחד לפחות. בנוסף הורחבו בצורה משמעותית תנאי קבלת  הזכאות להשתתפות בתכנית עבור נכים כך שלדוגמא כל נכה מעל 75% נכות רפואית מגיל 21 יוכלו להנפיק תעודת זכאות.
כמו כן, אושרה הגדלת הקצאת יח"ד לבני מקום: 25% בכל הארץ, 35% באזורי עדיפות לאומית ב' ו-50% באזורי עדיפות לאומית א'. וביישובי מיעוטים עד  30,000 תושבים תינתן הקצאה של 50% לבני מקום, ובסמכות הנהלת רמ"י לפי שיקולים לעלות אחוזים אלו עד 75%. ובאזור חיפה והצפון אחוז בני המקום יעמוד עד 75% באופן קבוע. וביישובים שהם מתחת ל- 10,000 תושבים יהיה ניתן לקבל אישור חריג להקצאה של עד 100% עבור בני המקום.
בנוסף, זכאי התכנית שיזכו וירכשו דירה באזורי עדיפות לאומית יקבלו מענק קבוע בגובה 40 אלף שקל. אישורה של התכנית במועצה תאפשר התחלת שיווק מכרזים לדיור במחיר מטרה 2.1  בהקדם, כמו כן יצוין כי תוקף אישור התכנית הינו עד 31.12.2025.
שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין: "סימנו לעצמנו מטרה ואנחנו בדרך אליה. התפקיד שלנו במשרד הבינוי והשיכון הוא לספק פתרונות דיור לאזרחי ישראל והיום עשינו צעד משמעותי בתחום זה. הבאנו לאישור במהירות חסרת תקדים תכנית לדיור בר השגה, תוך הפקת לקחים מניסיון העבר והסרה של חסמים רגולטוריים בשיווק הקרקעות. התכנית מחיר מטרה החדשה ממקדת משאבים באוכלוסיות להן ההטבות יהיו בעלות משמעות מהותית בהגעה לדירה הראשונה, עם הרחבה של זכאויות בעבור אוכלוסיית הנכים ומתן אחוזים גבוהים יוצר לבני המקום. אני מברך על אישור התכנית ומודה לשותפים לעבודה האינטנסיבית ברשות מקרקעי ישראל ומשרד האוצר, יחד נקדם אפשרות לרכישת קורת גג לאזרחים רבים במדינה".
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אביעד פרידמן: "התכנית שאושרה היום היא בשורה של ממש לזוגות הצעירים ולמשפחותיהם. קידמנו סעיף שמאפשר התמודדות במכרזי התכנית ללא מחיר מינימום, זוהי אמירה ברורה, כי מטרתנו רוצים לאזן את מחירי הדיור גם במחיר צמצום הכנסות המדינה מהקרקע. למרות הזמן הקצר אשר לקח להביא לאישור את התכנית, התכנית יורדת לפרטים ומממשת את מטרתה נאמנה – מתן פתרון דיור לאוכלוסיית יעד רחבה ובמהירות".
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    היכן ניתן למצוא את החלטת מועצת מקרקעי ישראל? (ל"ת)
    רונן 02/2022/20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    חוק דירה עשירית יוריד את מחירי הדירות (ל"ת)
    יוסי 09/2021/22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור