פרויקטים

רציפות עסקית כמשימה לאומית: כך שומרים על אספקת המזון גם בזמן מלחמה

בזמן שמדינה שלמה הסתגרה בבתים, ביקרנו במרכז הלוגיסטי של שטראוס כדי לראות מקרוב איך שומרים על רציפות אספקה גם בשעת מלחמה. בין טילים, אזעקות ומקלטים – כך מבטיחים שלא יחסר מזון על המדף

בשיתוף שטראוס | 

בשיאה של הסלמה ביטחונית, כשטילים מאיראן הפכו למציאות יומיומית וכל שיבוש עלול להוביל לחוסרים רחבים ברשתות השיווק ובמקררים – נדרשה תעשיית המזון לייצר פתרונות בזמן אמת כדי להבטיח אספקה רציפה ולשמור על הביטחון התזונתי של מיליוני ישראלים.
בין שיגורים ואזעקות, שיבושי תחבורה וגיוסי מילואים, המשיכו חברות המזון לפעול בכל תנאי, תוך הסתגלות מהירה לשינויים שכפה המצב. העובדים בענף הקפידו להגיע מדי יום למפעלי הייצור ולמרכזים הלוגיסטים, לשנע באופן רציף את סחורות אל מרכזי ההפצה ולנקודות המכירה מצפון ועד דרום – כך שגם בימי מתיחות קיצונית, המדפים בסופרים ובמכולות יהיו מלאים.
דוגמה מייצגת סיפק המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשהם, שהפך בימי מבצע "עם כלביא" לזירת פעילות אסטרטגית, המחייבת תפקוד רציף ומדויק, וגמישות תפעולית. בשיאה של המערכה ביקרנו במרכז הלוגיסטי של שטראוס, תיעדנו מקרוב את שגרת החירום של העובדות והעובדים בשטח, ושמענו מהם על דריכות ומחויבות, לצד תחושת גאווה ושליחות.
"זו תקופה מאוד מאתגרת", ציין אסף נבון, מנהל הלוגיסטיקה של שטראוס ישראל. "צריך לזכור שכבר יותר משנה וחצי אנחנו נמצאים למעשה במצב חירום – כשלכל זה צריך להוסיף כמובן גם את פריצת המערכה מול איראן. אין ספק שאנחנו מאוד מכוונים וממוקדים, כדי להגיע ללקוחות הקצה שלנו גם בשעות הללו – זו השליחות שלנו".
"הרצינות והמחויבות של העובדים היא לא מובנית מאליה", הדגיש נבון. "גם בזמן מלחמה, שיעור ההתייצבות עומד על כמעט 100% בכלל המערכים, מה שמאפשר לשטראוס להבטיח את אותה רציפות עסקית ולשמור על ביטחון תזונתי לתושבי מדינת ישראל".
מוטי סכנדריון, הוא נהג הפצה בשטראוס. גם בין טילים ואזעקות, הוא והמשאית שלו המשיכו לשנע את מוצרי המזון לנקודות המכירה ברחבי הארץ. "אין ספק שהימים האחרונים היו הרבה יותר מורכבים", הוא תיאר. "פתאום יש התרעה ומתחילה אזעקה, ואני באמצע כביש בלי אף אזור מוגן מסביב. באותו רגע אתה שואל את עצמך 'מה אני עושה עכשיו?', ואז אני חובש קסדה ואפוד, מתנהג לפי כללי הבטיחות וממתין שהכול ייגמר. ברגע שניתן לחזור לשגרה, אני ממשיך מיד בנסיעה – זה חלק מהעבודה שלנו. ברמה האישית, כשאתה יודע שאתה נותן מעצמך, עוזר ומסייע – זו התחושה הכי טובה בעולם".
"לא קל לעזוב את הבית והמשפחה, כשיש מסביב מלחמה", הסביר סמי זערור, מנהל התפעול במרלו"ג של שטראוס בשהם. "אנחנו רואים את המחויבות של העובדים שמגיעים למרלו"ג למרות כל הקשיים. אני יכול לספר שגם המורל מאוד גבוה. גם בשגרה, ובטח בחירום, אנחנו עובדים סביב השעון כדי לוודא שהמזון יהיה מוכן להפצה ולא יהיו חסרים מוצרים ל המדפים".
מאחורי הפעילות האינטנסיבית, עומדים עובדים מסורים שחלקם מתמודדים עם חיי שגרה שהשתבשו. סיון אליהו, מנהלת משאבי אנוש לוגיסטיקה בשטראוס, התייחסה לאיזון הרגיש שבין משימות הליבה ושמירה על רציפות עסקית, לאחריות לביטחון ולרווחת העובדים – והבהירה: "האחריות שלנו בשטראוס היא קודם כל לדאוג לביטחון של העובדים שלנו ולצרכים שלהם – זה מה שנמצא בראש סדר העדיפויות שלנו. עם זה אנחנו קמים בבוקר והולכים לישון בלילה".
אירועי הימים האחרונים המחישו שוב עד כמה אחריותן של חברות המזון חורגת מהתנהלות עסקית גרידא – והופכת לעוגן אזרחי של ממש. בשעת חירום, כשהמחויבות הזו הועמדה למבחן, הראתה תעשיית המזון הישראלית את חוסנה, והוכיחה כי אחריות לאומית לא עוצרת, גם תחת אש.
(בשיתוף שטראוס)