כסף וצרכנות
פורשים? ייתכן שחברת הביטוח והמעסיק פעלו כדי שתקבלו פחות פיצויים
מחשיפה של חברת פוליסי צ'ק העוסקת באיתור טעויות בתחומי הפנסיה וביטוחי מנהלים עולה חשד כי מעסיקים חסכו לכאורה מאות אלפי שקלים על חשבון עובדים בשיתוף חברות הביטוח

האם אתם יודעים כמה פיצויים תקבלו כשתפרשו מהעבודה? ממצא מטריד עלה בחשיפה של חברת פוליסי צ'ק, הפועלת בתחום איתור עוולות וטעויות של חברות הביטוח בעולמות הפנסיה וביטוחי מנהלים: חברות הביטוח הגדילו את ערכי פדיון הפיצויים בפוליסות מבטיחות תשואה בניגוד לתנאי הפוליסה לאחר עזיבת העובד. זאת, לכאורה, על מנת שהמעסיק ישלם פחות כספי השלמת פיצויים.
"מה שהעובד יודע", אומר ארז דיין, מייסד פוליסי צ'ק, "זה שהוא אמור לקבל את המשכורת האחרונה שלו כפול שנות הוותק. זו נקודת המוצא". בפועל, ברוב המקרים המעסיק פונה לחברת הביטוח שבה נוהלו כספי הפיצויים ומבקש לדעת מה הסכום שהצטבר – ואז משלים את ההפרש.
במקרים שחשף דיין התברר שחברת הביטוח והמעסיק חתמו על הסכם שנותן פירוש יצירתי – ולדבריו לא חוקי – לחישוב הפיצויים. למשל, במקום להצמיד את הסכום למדד בלבד (כפי שכתוב בפוליסה), חברת הביטוח הסכימה לדווח על הסכום כולל הרווחים שהצטברו לאורך השנים. "הריביות בפוליסות הישנות היו סביב 4%-4.25% לשנה", הוא אומר, "וזה יכול להצטבר למאות אלפי שקלים". ברגע שחברת הביטוח מדווחת שהצטבר סכום גבוה, המעסיק משלים פחות, והעובד לא יודע שעל פי תנאי הפוליסה מגיעים לו כספים נוספים. "ראינו מקרים של עובדים שקיבלו פחות ב-300 אלף או אפילו 400 אלף שקל".
לדבריו, "על מנת לטשטש את מעשיה ההסכם נערך לפעמים בין סוכן הביטוח למעסיק בברכת חברת הביטוח. חברת הביטוח דיווחה כל השנים לעובד ערך פדיון פיצויים צמוד למדד בלבד. כאשר העובד עזב, חברת הביטוח איפשרה לסוכן להוציא ממערכת המחשב שלה חישוב של הפיצויים הצמודים למדד בתוספת ריבית שבין 4% ל-4.25% לשנה. הסוכן היה מדווח סכום זה למעסיק וכך היה המעסיק משלם לעובדים השלמות פיצויים מופחתות בסכום של מאות אלפי שקלים לעובד".
"כשהעובדים פנו לחברת הביטוח לקבל את העתק הסכם ההטבות על מנת לוודא שקיבלו את כל ההטבות שרשומות בהסכם הם לא קיבלו את ההסכם ופירוט ההטבות להם הם זכאים במגוון תירוצים: 'ההסכם אבד', 'לא חתמנו הסכם עם המעסיק' (אם כי ברור שהסוכן חתם), 'ההסכם סודי', 'רשמנו בתנאי הפוליסה את כל ההטבות' ועוד. הכל כדי להסתיר את שיתוף הפעולה של חברת הביטוח והמעסיק נגד העובדים ללא ידיעתם ובניגוד לתנאי הפוליסה", אמר.
לדברי דיין, פוליסי צ'ק העבירה את הממצאים למשרד המפקח על הביטוח, אך לא קיבל מענה. "העברנו את החומרים גם למבקר המדינה, והוא בודק את זה עכשיו".
מה אפשר לעשות? לדבריו, כמעט שום דבר לבד. "מי יודע לקרוא את הפוליסות האלה? רק בדיקה מעמיקה של הדוחות והפוליסות יכולה לחשוף את זה. אבל רוב האנשים בכלל לא יודעים לשאול את השאלות".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה