השוק

צחי נחמיאס ועידן עופר בהישג ענק, הראל ויזל חוטף: עדכון המדדים בבורסה

שלוש מניות נכנסות לת"א 35 ושלוש יוצאות - בעדכון שיהיה אחד הגדולים בתולדות הבורסה. דמרי שילמה מחיר כדי להישאר. מגה אור של צחי נחמיאס, מניית הבורסה וקנון של עידן עופר רושמות הישג. וכל החוסכים לפנסיה או מחזיקי הקרנות המחקות צפויים להרגיש את השינויים הגדולים
רוי שיינמן | 
צחי נחמיאס, עידן עופר, הראל ויזל, יגאל דמרי וחיים כצמן (צילום ורד פיצ'רסקי, shutterstock,ג'ונתן גלין סמית, דימה טליאנסקי, עוזי אברהם,ג'י סיטי)
פעמיים בשנה הבורסה בתל אביב מבצעת עדכון לרשימות המניות שמרכיבות את המדדים הגדולים. אבל מאחורי העדכון הטכני הזה מסתתר כוח כלכלי אמיתי: כניסה למדד מביאה עימה ביקושים אוטומטיים של קרנות סל, מגדילה את הסחירות של המניה ומשפרת את מעמדה בשוק. יציאה ממנו עושה בדיוק את ההיפך - גל מכירות אוטומטי, ירידה בסחירות, ולחץ על מחיר המניה שלא  קשור בהכרח לביצועי החברה עצמה.
זו הסיבה שחברות ציבוריות נלחמות על מקומן במדדים - ולפעמים משלמות על כך מחיר כבד.
הדרמה הגדולה של עדכון המדדים הפעם הייתה שוב סביב יגאל דמרי. חברת הנדל"ן שלו מצאה את עצמה על קו הגבול בין להישאר בת"א 35 לבין להיות אחת מהמודחות. הכלל הוא פשוט: מניה שמדורגת במקום 40 ומטה מבין כל המניות הזכאיות יוצאת. שווי השוק הקובע מחושב לפי ממוצע מחירי המניה בעשרת ימי המסחר האחרונים לפני המועד הקובע, כפול מספר המניות הרשומות.
כדי לשפר את הדירוג, ביצעה דמרי הנפקת מניות סמוך למועד הקובע - הגדלת מספר המניות הרשומות מגדילה את שווי השוק הכולל ומשפרת את הדירוג. זו לא הפעם הראשונה שיגאל דמרי ביצע את המהלך הזה: החברה עשתה בדיוק אותו דבר גם באוקטובר 2025.
אלא שהפעם זה לא הלך חלק. ביום ההנפקה ירדה מניית דמרי בכמעט 6%, בעוד שמניית פתאל - המתחרה הישירה על המקום במדד - זינקה בכ-3%. השתיים הגיעו ליום המסחר האחרון עם שווי שוק כמעט זהה. בצעד מכריע, המירה דמרי עשרות אלפי מניות רדומות למניות רגילות, יצרה פער קטן ובכך הבטיחה את הישארותה במדד. פתאל מנגד צפויה לצאת מת"א 35. לצדה יוצאות גם מבנה ואמות, שתי חברות נדל"ן ותיקות ומוכרות.
שלוש מניות נכנסות לת"א 35, וכולן מספרות סיפור שונה על השוק הישראלי של היום.
הבולטת שבהן היא מגה אור של צחי נחמיאס. לפני שנים ספורות הייתה זו חברת נדל"ן מניב סולידית. נחמיאס זיהה מוקדם מאחרים שמהפכת הבינה המלאכותית תדרוש חשמל בכמויות אדירות - ואיתו חוות שרתים. החברה חתמה על הסכמים עם לקוחות בינלאומיים בהיקפים של מאות מגה-וואט, כולל פרויקט משותף עם אנבידיה. התוצאה: המניה עלתה ב-370% בשנה האחרונה, ועכשיו היא נכנסת למדד הדגל.
המניה השנייה שנכנסת היא קנון, חברת האחזרות של עידן עופר שמימשה לפני כשנתיים את אחזקתה בצים - שלאחרונה נרכשה על ידי ענקית הספנות הבינלאומית האפאג לויד.
המניה השלישית היא מניית הבורסה עצמה. מי שקנה בתחילת 2024 לפי כ-20 שקל מחזיק היום ברווח של למעלה מ-600%. ביל אקמן, המיליארדר האמריקאי שרכש כ-5% ממניות הבורסה ואמר בביקורו בישראל שלעולם לא ימכור, יושב על אחת ההשקעות המוצלחות שעשה בקריירה שלו.
כניסת מניית הבורסה לת"א 35 הופכת אותה למניה הפיננסית ה-11 במדד. משקל הפיננסים בת"א 35 לאחר העדכון יגיע לכמעט 40% - ויחד עם שבבים ותעשיות ביטחוניות, שלושת הסקטורים האלה אחראים לרוב העלייה של המדד מתחילת השנה.
סיפור נפרד, אבל לא פחות מעניין, מתרחש במדד ת"א 125. ריטיילורס - הזכיינית הגדולה של נייקי, שבשליטת קבוצת פוקס של הראל ויזל - צפויה לצאת מהמדד. הסיבה: המניה איבדה כ-17% מתחילת השנה, ובמבט של 12 חודשים הנפילה מגיעה לכ-56%.
המחיר שמשלמת ריטיילורס הוא מחיר של חברה שכמעט 70% מהכנסותיה תלויות במותג אחד - נייקי - שמצוי במשבר אסטרטגי עמוק: ירידה במכירות בחנויות קיימות, לחץ על שולי הרווח ואתגרים בשוקי המפתח שלה. כשנייקי תחזור לעצמה, ריטיילורס תרגיש את זה לטובה. עד אז, יציאתה מת"א 125 היא עוד תזכורת לכמה מהר יכול המדד לשקף את המציאות העסקית.
גם ג'י סיטי של חיים כצמן, שנכללה בת"א 125 ברציפות במשך 25 שנה, צפויה לצאת מהמדד בשל מינוף גבוה וחולשה בתקופה האחרונה.
היקף השינויים בעדכון הקרוב חריג במיוחד. מעבר לת"א 35, צפויות 14 מניות להיכנס לת"א 90 ו-12 לצאת ממנו, ושינויים נרחבים צפויים גם במדד SME60. כתוצאה מכך, ב-7 במאי - יום כניסת העדכון לתוקף - צפוי מחזור מסחר חריג של כ-17-19 מיליארד שקל, שישבור שיא שעמד על כ-16 מיליארד שקל מאז מאי 2010.
כל הקניות והמכירות של קרנות הסל יתרכזו בשלב הנעילה של אותו יום. אם הכסף שלכם מושקע בקרן פנסיה, קרן השתלמות, או כל קרן מחקה שעוקבת אחרי המדדים הישראליים - אתם תרגישו את העדכון הזה, גם אם לא תדעו על כך. הכסף שיזרום לחברות הנכנסות ויצא מהחברות היוצאות ייקבע לא לפי ביצועים, אלא לפי אלגוריתמים. זו בדיוק הסיבה שבגללה להיות בפנים או בחוץ הוא עניין כל כך קריטי עבור החברות.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה