השוק

הסטארטאפ הישראלי קרס בחובות של מיליונים: ונמכר במחיר חיסול

חברת הטכנולוגיה הישראלית ששירתה ענקיות כמו קוקה-קולה ונסטלה נקלעה לחובות כבדים וחדלות פירעון. בית המשפט אישר עסקת בזק מזורזת כדי להציל את הפעילות רגע לפני קריסה מוחלטת

אילוסטרציה (צילום shutterstock, freepik)
בית המשפט המחוזי בתל אביב־יפו אישר לאחרונה את מכירת פעילותה של חברת ההזנק הישראלית סוויש אי־איי בע"מ לחברת Unframe לאחר שהחברה נקלעה למצוקה תזרימית קשה ופנתה להליכי חדלות פירעון במסלול שנועד לשמר אותה כעסק חי. ההחלטה, שניתנה על ידי השופט הבכיר חגי ברנר, התקבלה לאחר הליך מהיר שנוהל על ידי הנאמן הזמני שמונה לחברה, עו"ד גיל אפרתי.
בלב ההליך עמדה סכנה מיידית: פעילות החברה, שהתבססה על פלטפורמת בינה מלאכותית ועל תשתית ענן, עלולה הייתה להימחק בתוך ימים אם ספקית שירותי הענן תפסיק את שירותיה בשל חוב שנצבר כלפיה. עלויות הענן של החברה הגיעו בחודשים שקדמו למינוי הנאמן למאות אלפי שקלים בחודש, והמשך התמיכה הטכנולוגית היה תנאי מעשי לשימור הפעילות עד למציאת רוכש.
עם מינויו החל עו"ד אפרתי לפעול במקביל בכמה חזיתות: בדיקת מצבת הנכסים, ההתקשרויות, הלקוחות, העובדים והספקים; שמירת הפעילות כעסק חי; וניהול מהיר של הליך לאיתור רוכש. בפגישה שקיים עם נציגי חברת הענן הובהרה להם חשיבות כיבוד צווי בית המשפט והמשך התמיכה הטכנולוגית, כדי לאפשר את מכירת הפעילות ולא לאבד את הנכס המרכזי של החברה.
לצד ההתמודדות מול ספקית הענן, נדרש הנאמן לשמר גם את הרציפות מול עובדי החברה ולקוחותיה. 13 עובדי החברה פוטרו עוד לפני הגשת הבקשה לפתיחת הליכים, אך המשיכו לספק תמיכה ללקוחות ולסייע בהחזקת הפעילות כעסק חי, כדי לאפשר את מכירתה. לעובדים הופקו תלושי שכר עבור חודש מאי 2026, אך השכר לא שולם להם.
סוויש אי־איי פעלה בתחום ניהול שירותי IT ארגוניים באמצעות פלטפורמת בינה מלאכותית במודל  Software as a Service שנועדה לתמוך בניהול, ניתוח ואופטימיזציה של פעילות IT בארגונים. בשנת 2021 גייסה החברה 13 מיליון דולר, שסייעו לה לפתח את פעילותה.
החברה משרתת לקוחות בינלאומיים גדולים, ובהם קוקה־קולה, נסטלה, אמדוקס וסייברארק, והיקף ההתקשרויות השנתי שלה עומד על כ־2 מיליון דולר. חרף כך, בחודשים האחרונים היא נקלעה למצוקה תזרימית חריפה, פיטרה את עובדיה, ולא נותרו בקופתה כספים לתשלום משכורות חודש מאי.
מעבר ללקוחות הענק ולהיקף ההתקשרויות הקיים, ערכה של החברה נשען בעיקר על הקניין הרוחני שפיתחה, על המוצר הטכנולוגי, על הדאטה, על שיטות העבודה ועל תשתית הענן שבה הוחזקה הפעילות. נכסי החברה כוללים שישה סימני מסחר הרשומים בארצות הברית ובאיחוד האירופי, פטנט רשום בארצות הברית ושני פטנטים נוספים בשלבי בחינה ופרסום, לצד מוניטין, דומיין ואתר אינטרנט.
ההליך כולו התנהל בקצב מהיר במיוחד. בסוף מאי 2026 הגישה החברה בקשה למתן צו פתיחת הליכים, לאחר שנקלעה למצוקה תזרימית חריפה ולחובות בסך 3.8 מיליון שקל. יום לאחר מכן ניתן צו הקפאת הליכים מבית המשפט המחוזי בתל אביב, במסגרתו נאסר על החברה לפרוע חובות עבר ונאסרה נקיטת סעדים עצמיים מצד נושי החברה. בהמשך מונה עו"ד אפרתי לנאמן זמני, ובית המשפט הורה לו להגיש דוח ראשוני על מצבה של החברה.
ב־2 ביוני 2026 פנה עו"ד אפרתי לבית המשפט בבקשה לפרסם הזמנה להציע הצעות לרכישת מניות החברה, פעילותה או נכסיה. בית המשפט אישר את הבקשה באותו יום, ולמחרת פורסמו מודעות בעיתונים הכלכליים כלכליסט ודה-מרקר.
עוד לפני פתיחת ההליך נוהלו מגעים עם שתי חברות שהתעניינו ברכישת הפעילות כעסק חי: Unframe - חברת הזנק ישראלית המפתחת פלטפורמה לבניית תוכנה לארגונים, שגייסה בעבר 100 מיליון דולר; וחברת מובאו, המספקת שירותים בתחום הטכנולוגיה. הנאמן דיווח כי התרשם שמדובר במציעות רציניות, וכי הוא מצוי עמן בקשר רציף ויומיומי.
Unframe היא חברת סטארט־אפ ישראלית בתחום הבינה המלאכותית הארגונית, המפתחת מערכת שמאפשרת לארגונים גדולים להקים במהירות פתרונות בינה מלאכותית המותאמים לצרכים העסקיים, למידע הפנימי ולתהליכי העבודה שלהם. החברה מציעה קיצור משמעותי של מחזורי המכירה והיישום: חיבור מהיר למערכות הארגון, בניית פתרון עובד בתוך זמן קצר, והוכחת ערך עסקי ללקוח כבר בשלבים הראשונים.
Unframe  הוקמה בשנת 2024 על ידי שי לוי, לריסה שניידר ועדי עזריה, ונחשבת לאחת החברות הצומחות בתחום. החברה חצתה לפי פרסומים רף של 100 מיליון דולר בחוזים בתוך שנה בלבד, וגייסה סכום כולל של כ־100 מיליון דולר.
בדיון שהתקיים ב־7 ביוני 2026 ניתן צו פתיחת הליכים לחברה וכן צו הפעלה זמנית לשלושה ימים. בפני בית המשפט הובהר כי החברה מצויה בחדלות פירעון תזרימית, קופתה ריקה, פעילותה גרעונית וקיים קושי ממשי בהנעת הפעילות. עוד הודגש כי אם לא תתקבל במהירות הצעה לרכישת הפעילות, העובדים עלולים להתפזר, הלקוחות עלולים לעזוב, והספקים לא יוכלו להמשיך להעמיד מימון.
בימי ההקפאה נכנסו נציגי החברה למשא ומתן אינטנסיבי עם החברות שהציעו לרכוש את חובותיה ולהפעיל אותה. בעקבות המגעים נחתם הסכם מכר עם חברת Unframe  שלפיו תרכוש החברה את סוויש אי־איי ב־150 אלף דולר, מעבר לכיסוי כל חובותיה.
לאחר שהממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי הודיע כי אינו מתנגד לאישור הסכם המכר, אישר השופט הבכיר חגי ברנר את מכירת החברה ל־Unframe
לדברי עו"ד גיל אפרתי מדובר בסוף טוב של דרמה כלכלית מותחת. לדבריו הליכי חדלות פירעון של חברות טכנולוגיה עלולים להיות רגישים, נפיצים וסבוכים במיוחד, משום שאת ההליך מלווה כל הזמן שעון החול, שבו עלולים הנכסים החשובים ביותר של חברה שכזו להימחק, ובהם לקוחות קיימים, דאטה בענן ועובדים שעברו הכשרה רבת שנים.
"בחברת הזנק, הערך אינו נמצא רק במסמכים או בציוד, אלא בענן, בעובדים, בלקוחות ובקניין הרוחני", אומר עו"ד אפרתי. "אם שירותי הענן נפסקים, העובדים מתפזרים והלקוחות עוזבים, בתוך ימים לא נשאר הרבה מה למכור. פעולה מהירה ושיתוף פעולה בין החברה, הנאמן, העובדים, הספקים ובית המשפט יכולים להפוך מסלול של קריסה למסלול של הצלה".
 
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    בלה בלה בלה, היקף ההשקעות בתעשייה חסר תקדים.
    אחד שיודע 06/2026/16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רק אתם התקשיתם.
    סגור