בריאות

הבינה המלאכותית תחליף את הרופא שלך? זה רק עניין של זמן

מהפכת ה-AI בענף הרפואה: בעתיד הקרוב, רופאים צפויים לקחת על עצמם תפקיד מומחה בקר אשר נועד לבדוק את התוצאות שמניבה הבינה המלאכותית עבור מטופלים.  שילוב נכון של טכנולוגיית AI ובני אדם ידרוש חדשנות, חשיבה מדוקדקת ואחריות
ד"ר שרון ילוב הנדזל |  1
רפואה ובינה מלאכותית (צילום shutterstock)
במשימות מסוימות הבינה המלאכותית כבר היום מחליפה פעולות של הצוות הרפואי, כמו למשל סיכומים רפואיים. ישנן משימות בהן ה-AI משמש ככלי עזר כמו למשל התאמת תרופות, פיענוח צילומי דימות וכירורגיה עדינה. ישנם תחומים שבהם ה- AI עדיין אינו רווח כמו למשל, אבחון מחלות נדירות. 
אך אין ספק שהבינה המלאכותית משנה את האופן שבו אנו חווים את הרפואה. כיום, לפני שאנחנו מתקשרים למרפאה, רבים מאיתנו פונים לצ'אטבוט להתייעצות ראשונית. מערכות אלו המאומנות על כמויות עצומות של ספרות רפואית, מציעות "חוות דעת מקדימה", כלומר מעלות השערות לאבחון ולטיפול לפי המקרים השכיחים האופייניים לתיאור שהועלה ע"י המשתמש.
המערכות הללו שהוטמעו בהם, גם אם באופן חלקי, עקרונות של אחריותיות, לעולם יסיימו את האבחון וההמלצה שבמשפט בסגנון "ההמלצה הנ"ל אינה מחליפה התייעצות עם רופא".
כאשר המטופל מגיע להתייעצות עם הרופא הוא כבר "חמוש" בידע רלוונטי לצורך האבחון ובעצם, מקיים דיאלוג עם הרופא. האחרון, אף הוא ייעזר בכלי AI לצורך תמיכה בהחלטותיו. התהליך הרפואי הפך להיות במקום דיאלוג בין מטופל לרופא, אינטרקציה של מטופל, הרופא וה- AI. 
במחקר שפורסם ב-NEJM-AI באפריל 2024, נבדקה הצלחת GPT-4 על בחינות ההתמחות הרפואית בישראל (כולל שלב א' במקצועות מרכזיים). נמצא כי GPT-4 עבר את הבחינות ברוב המקצועות ואף דורג מעל החציון של הרופאים הנבחנים, בעוד ש-GPT-3.5 לא עבר אף בחינה. כלומר, זו רק שאלה של זמן ואימון המודלים עד שהם יגיעו למידת הצלחה שמשתווה לרופא בעל מוניטין בתחומו. 
בתחום הרדיולוגיה פורסם מחקר בשנת 2023 ארש מצא כי מערכת בינה מלאכותית אוטונומית (ChestLink) זיהתה ממצאים חריגים בצילומי רנטגן חזה ברגישות של 99.1%, לעומת 72.3% בלבד אצל רדיולוגים. כלומר, בתחומים ספציפיים ה-AI בעל פוטנציאל להיות מדויק יותר מאבחנה של רופא. 
בעתיד הקרוב, רופאים צפויים לקחת על עצמם תפקיד מומחה בקר אשר נועד לבדוק את התוצאות שמניבה הבינה המלאכותית. פיענוח בדיקות שגרתיות, זיהוי תבניות ואבחון ראשוני עשויים להיות אוטומטיים יותר ויותר, מה שיאפשר לרופאים להתמקד במקרים מורכבים, ביחסי מטופלים ובקבלת החלטות. תיאורטית, זה יכול להוביל לשירות מהיר יותר, לתוצאות מדויקות יותר ולניצול טוב יותר של משאבים רפואיים.
אבל כמו בכל קפיצה טכנולוגית, עולות שאלות חשובות. אם בינה מלאכותית מקבלת את רוב ההחלטות, כיצד ירכשו מתמחים צעירים את הניסיון הדרוש להם כדי להפוך למומחים מנוסים? מי לוקח אחריות כאשר בינה מלאכותית עושה טעות? אילו הנחיות ותקנות אתיות צריכות לשלוט במכונות המעניקות המלצות של חיים ומוות?
ההבטחה של בינה מלאכותית ברפואה היא עצומה - אבל כך גם האתגרים. אנחנו לא הולכים לעבר עתיד ללא רופאים, אלא לעבר עתיד שבו הרפואה הופכת לשיתוף פעולה בין בני אדם ומכונות. ביצוע נכון ידרוש לא רק חדשנות, אלא גם חשיבה מדוקדקת על אמון, ואחריות.
כותבת הטור היא ד"ר שרון ילוב הנדזל, ראש התוכנית לתואר שני בהנדסת מערכות תבוניות באפקה המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב
 
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מדהים. חיזוי רפואי מדוייק מהבית (ל"ת)
    מירי 05/2025/11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור