השוק

מניית הנפט מתרסקת: איש העסקים מוכר את המניות ב-100 מיליון שקל

מניית חברת הנפט הישראלית מתרסקת ב-11% במסחר אחרי דיווח כי בעל העניין שהחזיק מעל כ-18% מהמניות נפטר מהן במכירת בזק מחוץ לבורסה בעסקה של מעל 100 מיליון שקל בהנחה עמוקה על המחיר בשוק. מה עשוי לעמוד מאחורי המכירה ולמה המניה מתרסקת?
ירידות בבורסה (צילום shutterstock)
מייקל בוברוב, המשקיע שנכנס לחברת האחזקות מפעלים פטרוכימיים לישראל בתחילת 2025, מוכר כעת את מניותיו לפי שער של 433 אגורות למניה - כמעט פי שלושה מהמחיר שבו רכש אותן. הדיווח מפיל את מניית פטרוכימיים בכ-11% במסחר.
המימוש מגיע אחרי שהמניה זינקה בכ-170% מתחילת 2026 ובכ-217% בשנה האחרונה, ומגלם לבוברוב רווח של כ-180% על ההשקעה. אלא שהמכירה נעשית בדיסקאונט של כ-20% ביחס למחיר השוק, ולחץ ההיצע כבר מושך את המניה כלפי מטה.
בוברוב רכש את המניות בפברואר 2025, במסגרת "הקאמבק" של משפחת פדרמן לשליטה בחברה. באותה עסקה של כ-100 מיליון שקל רכשה משפחת פדרמן את השליטה, ובוברוב קיבל את חלקם של האחים אוהד ואדר שוורץ, חתניו של בני שטיינמץ, בגרין אויל, והחזיק בכ-25 מיליון מניות פטרוכימיים - כ-17% מהחברה, כהחזקה פיננסית טהורה.
מחיר המניה באותה עסקה עמד על 154 אגורות בלבד, כשמחיר השוק דאז היה כ-215 אגורות. במילים אחרות, בוברוב נכנס עמוק מתחת למחיר הבורסה, וכעת, כשהמניה נסחרת גבוה בהרבה, הוא יוצא באותה שיטה בדיוק: בהנחה, אך ברווח עצום.
הסיבה לנפילה במניה בעקבות העסקה, למרות שנעשתה מחוץ לבורסה, הוא המחיר - 433 אגורות - שהופך לעוגן חדש שאליו נמשך המסחר. מעבר לכך, יציאה של משקיע מזוהה שנכנס בזול ומוכר בשיא נקראת לעיתים כ"אות" לכך שהצד המיודע חושב שהמחיר מיצה את עצמו. שער הסגירה האחרון של המניה היה כ-529 אגורות.
פטרוכימיים היא בעיקר צינור אחזקה: היא בעלת המניות הגדולה בבתי הזיקוק בחיפה (בז"ן), עם כ-25% מהמניות. השליטה הזו נרכשה ב-2022 בהנדסה פיננסית מורכבת, שכללה תספורת של כ-מיליארד שקל למחזיקי האג"ח של פטרוכימיים כדי לאפשר לה לממש את זכות הסירוב ולרכוש את בז"ן מהחברה לישראל.
המשמעות: מי שמחזיק בפטרוכימיים חשוף בפועל לבז"ן, ומי שמחזיק בבז"ן, ישירות או דרך קרנות מחקות מדד ותיקי פנסיה, מושפע גם ממה שקורה קומה מעל, אצל בעלת השליטה. תנודה חדה במניית פטרוכימיים בעקבות מכירה כזו יכולה לחלחל להערכות השווי של כל שרשרת האחזקה.
מבחינת הקורא, השורה התחתונה כפולה. ראשית, מימוש של משקיע פיננסי בשיא הוא תזכורת שגם למחזיקים הגדולים יש טיימינג, וכשהם יוצאים כדאי לשאול למה. שנית, בטווח הקצר לחץ המכירה עשוי לפתוח נקודת כניסה למי שמאמין בסיפור של בז"ן. אך חשוב לזכור שמדובר בחברת אחזקה ממונפת, הרגישה למרווחי הזיקוק, למחירי האנרגיה ולסיכון הגיאופוליטי באזור. הרווח של בוברוב אינו הבטחה לרווח של אף אחד אחר.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה