השוק
המשקיעים במפרץ בדרך לטלטלה: אלה הדברים שצריך לשים לב אליהם
בזמן שהעיניים נשואות למתיחות הביטחונית, בנק EFG השוויצרי חושף את הגורם המרכזי שמוחק מיליארדים ומסביר מדוע חלק מהמדינות באזור נמצאות בסכנה גדולה בהרבה מאחרות
שוק איגרות החוב של מדינות המפרץ מתמודד בתקופה האחרונה עם שורה של אתגרים, אך בניגוד לרושם שעלול להיווצר על רקע המתיחות הביטחונית באזור, דווקא ההתפתחויות בשוק האמריקאי הן שמספקות חלק מרכזי מההסבר לביצועים. מייקל לייטהד, מנהל תחום האג״ח בבנק השוויצרי EFG, מנתח את המגמות ומציג תמונה מורכבת עבור המשקיעים.
מתחילת השנה רשמו אג״ח של מדינות המפרץ ביצועי חסר ביחס לאג״ח בארה״ב ובשווקים המתעוררים. עם זאת, ב-EFG מעריכים כי הסיבה המרכזית אינה עלייה משמעותית בסיכון האשראי של המדינות, אלא בעיקר העלייה בתשואות האג״ח הממשלתיות בארה״ב.
הנתונים ממחישים את הפער. מרווח הסיכון במדד בלומברג לאג״ח דולריות של מדינות המפרץ בדירוג השקעה התרחב בכ-8 נקודות בסיס בלבד מתחילת השנה. במקביל, תשואות האג״ח הממשלתיות בארה״ב עלו ב-50 עד 60 נקודות בסיס. העלייה הזו גרעה כ-3.6% ממדד אג״ח המפרץ, שהציג בסופו של דבר פיגור של כ-0.5% לעומת אג״ח בדירוג דומה בשווקים מפותחים ומתעוררים.
גם המתיחות מול איראן השפיעה על השוק, אך בעיקר בטווח הקצר. בשיא ההסלמה באמצע מרץ זינק הפער מול אג״ח קונצרניות אמריקאיות לכ-55 נקודות בסיס. מאז התמתנה התגובה, ותוספת התשואה ירדה לכ-23 נקודות בסיס, רמה הקרובה לממוצע שנרשם מאז סוף 2023.
אחד הממצאים המרכזיים בניתוח הוא שאין להתייחס למדינות המפרץ כאל גוש כלכלי אחיד. לפי EFG, רוב המדינות באזור נהנות ממצב פיננסי יציב ומיכולת פירעון גבוהה, בין היתר בזכות רמות חוב נמוכות יחסית והיקפים משמעותיים של נכסים.
נתוני מודי׳ס המובאים בניתוח מצביעים על יחס חוב לתוצר צפוי בסוף 2025 של 22% באבו דאבי, 32% בערב הסעודית ו-43% בקטאר.
לצד זאת, קיימים הבדלים משמעותיים ברמת החשיפה לנתיבי הסחר. ערב הסעודית נחשבת עמידה יותר משום שביכולתה להסיט חלק מהפעילות לנמלים בחוף המערבי. לעומתה, קטאר ואיחוד האמירויות חשופות יותר למצב במצרי הורמוז.
הרגישות למצרי הורמוז אינה מסתיימת ברמת המדינות ומשפיעה גם על חברות. חברות מאיחוד האמירויות הפועלות בתחומי הספנות, המסחר והנדל״ן רשמו אף הן ביצועי חסר. ב-EFG מעריכים כי התייצבות התנועה במצר עשויה להיטיב במיוחד עם מנפיקים וענפים אלה.
למרות היציבות הפיננסית, התחזיות לשנת 2026 מצביעות על אפשרות לצמיחה חלשה יותר ולגידול בגירעונות. מצב כזה עשוי להביא את מדינות המפרץ להגדיל את היקף הנפקות החוב שלהן.
המשמעות עבור המשקיעים היא שגם ללא הידרדרות במצב הפיננסי של המדינות, עלייה בהיצע האג״ח עלולה לגרום למשקיעים לדרוש מרווחי תשואה גבוהים יותר.
ב-EFG מסכמים כי שלושת המשתנים המרכזיים שראוי לעקוב אחריהם הם הריבית בארה״ב, הרגישות של אג״ח המפרץ לשינויים בתשואות האמריקאיות ומידת החשיפה של כל מדינה או חברה לנתיבי הסחר.
עוד ב-
לכן, המסר למשקיעים, בהם גם משקיעים ישראלים, אינו בהכרח לרכוש את מדד אג״ח המפרץ כולו, אלא לבחון באופן פרטני את המדינות, הענפים והמנפיקים השונים. במילים אחרות, דווקא בתקופה שבה המרווחים כבר הצטמצמו, בחירה סלקטיבית עשויה להיות משמעותית יותר מהשקעה גורפת באזור כולו.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



