השוק

בגלל הזינוק במחירים: ארה"ב שוקלת צעד חריג בשוק הדלק

מחירי הדלק שוב מעוררים אי נוחות בקרב הצרכנים והמערכת הפוליטית, ובבנק ההשקעות יוליוס בר מזהירים מפני ההשלכות של המהלך הדרמטי שנשקל כעת בוושינגטון
דונלד טראמפ - מחירי נפט בזינוק (צילום shutterstock)
לאחר חודש ספטמבר שהתאפיין באירועים גיאופוליטיים רבים, ולפני שעונת דוחות החברות תצבור תאוצה באמצע אוקטובר, השבוע הקרוב צפוי להיות עמוס בנתונים כלכליים שיכולים להשפיע על כיוון השווקים. לפי סקירת בנק ההשקעות יוליוס בר, את מקומן של החדשות התאגידיות תופסים כעת נתוני המאקרו והמדיניות של הבנקים המרכזיים.
בארה"ב יעמוד השבוע בסימן נתוני אינפלציה, צמיחה ושוק העבודה. ביום רביעי יפורסם מדד ה-PCE - מדד ההוצאה לצריכה פרטית והמדד המועדף על הפדרל ריזרב לבחינת האינפלציה - לצד נתוני הכנסה, הוצאות ותוצר. בנוסף יפורסמו הזמנות למוצרים בני-קיימא, מדד אמון הצרכנים ומדד מנהלי הרכש (ISM) לתעשייה, שיספקו אינדיקציה נוספת למצב הפעילות הכלכלית ולשאלה האם הכלכלה האמריקאית מאטה או רק מתקררת במידה מתונה.
גם שוק העבודה יעמוד במרכז תשומת הלב. לאחר נתוני אוגוסט החזקים, השבוע יפורסמו נתוני המשרות הפנויות (JOLTS) ביום שלישי, דוח התעסוקה של ADP ביום רביעי, וביום שישי הנתון המרכזי - דוח התעסוקה הרשמי (Non-farm payrolls).
גם באירופה ובעולם צפויים להתפרסם נתונים משמעותיים. בצרפת, גרמניה, איטליה וספרד יפורסמו נתוני אינפלציה, ובהמשך יגיע הנתון הכולל של גוש האירו. במקביל, מדדי מנהלי הרכש (PMI) של התעשייה באירופה, יפן, הודו וקוריאה יספקו אינדיקציה לשאלה האם הפעילות בתעשייה העולמית מתחילה להתייצב.
בגזרת הבנקים המרכזיים צפויה החלטת ריבית באוסטרליה (RBA), לצד פרסום פרוטוקול הבנק המרכזי של יפן (BOJ). בנוסף צפויים נאומים של בכירים בבנקים המרכזיים בארה"ב, באירופה ובבריטניה, כך שהמדיניות המוניטרית צפויה להמשיך לעמוד במרכז השיח בשווקים.
בסין, השוק ייכנס להדממה החל מיום חמישי לרגל חג "היום הלאומי". לפני כן צפויים להתפרסם נתוני הרווחים בתעשייה ומדדי מנהלי הרכש, כאשר מחזור המדיניות הכלכלית צפוי להתחדש רק בהמשך חודש אוקטובר.
במקביל לנתוני המאקרו, ביוליוס בר מתייחסים גם לזינוק במחירי הדלק ולצעדים אפשריים של הממשל האמריקאי. לדברי נורברט רוקר, ראש תחום הכלכלה והמחקר של הדור הבא ביוליוס בר, מחירי הדלק עלו בחדות מאז תחילת הקיץ, מגמה שמעוררת אי-נוחות בקרב הצרכנים והמערכת הפוליטית בארה"ב. על רקע זאת, הממשל האמריקאי שוקל צעד חריג של הגבלת יצוא סולר, בניסיון לצנן את המחירים בשוק המקומי.
רוקר מציין כי קשה להסביר את העלייה במחירים באמצעות נתוני היסוד של השוק. לדבריו, אף שמלאי הסולר בארה"ב נמוך, הוא לא הצטמצם מאז הקיץ. במקביל, היצע הדלק בסין ובאירופה נראה מספק, בתי הזיקוק במזרח התיכון חזרו לפעילות, ויצוא מוצרי הנפט מאסיה - מסין, יפן ודרום קוריאה - נמצא במגמת עלייה.
לצד זאת, קיימים קשיים לוגיסטיים באירופה, בהם השפעות של בצורת, וכן השבתות של פעילות ברוסיה. עם זאת, לפי רוקר, גורמים אלה אינם מסבירים לבדם את הזינוק החד במחירים.
במצב הנוכחי, השוק מושפע לדבריו מ"נרטיב של מחסור", שמתגבר על הנתונים בשטח. הנפט נסחר תחת השפעת חששות ופרמיות סיכון, ולכן האסטרטגיה של יוליוס בר נותרת זהירה.
באשר לאפשרות של הגבלת יצוא סולר מארה"ב, ההערכה בשוק היא כי איסור יצוא לא בהכרח יפתור את הבעיה, בין היתר משום שבתי הזיקוק כבר פועלים בתפוקה כמעט מלאה על רקע הביקוש הגבוה. אם בכל זאת יינקט צעד, האפשרות הסבירה יותר היא התערבות וולונטרית ולא איסור יצוא נוקשה - מה שעשוי להפחית את הסיכון לשוק הנפט העולמי. בנוסף, שוק הנפט נחשב גמיש מספיק כדי להתמודד עם שינויים מסוג זה, כאשר חלק גדול מהסולר האמריקאי מופנה כיום לאמריקה הלטינית.
לצד העלייה במחירי הדלק, רוקר מציג גם נקודת מבט צרכנית אופטימית יותר. לדבריו, בנטרול האינפלציה, מחירי הדלק עדיין נמוכים מהרמות שנרשמו בשיא של 2022 או בתחילת העשור הקודם.
בנוסף, משקי הבית מוציאים פחות על דלק בעקבות המעבר לכלי רכב חסכוניים יותר ולכלי רכב חשמליים. שיעור כלי הרכב ההיברידיים-הנטענים והחשמליים חצה השנה את רף ה-5% מצי הרכב באירופה ואת רף ה-10% בסין. לפי רוקר, מגמה זו מסבירה בחלקה מדוע הכלכלה ממשיכה להפגין עמידות גם בתקופה שבה מחירי הדלק נותרו גבוהים.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה