השוק
דירוג: 5 מניות האנרגיה שעלו מאות אחוזים מתחילת השנה
סטארק פאואר זינקה יותר מ-470% מתחילת השנה, גבעות ומודיעין מציגות תשואות של מאות אחוזים. מה עומד מאחורי הביצועים החריגים?
מניות האנרגיה וחיפושי הנפט והגז בבורסה בתל אביב מספקות למשקיעים כמה מהתשואות הבולטות של 2026. חמש המניות ויחידות ההשתתפות המובילות בענף רשמו עליות של יותר מ-128% מתחילת השנה.
אלא שמאחורי העליות מסתתרים סיפורים שונים לחלוטין: החל מהשקעות בתחנות כוח ובתשתיות אנרגיה בארצות הברית, דרך פעילות חיפושי נפט וגז ועד להתפתחויות בענף הזיקוק הישראלי.
מקום ראשון - סטארק פאואר עם עלייה של 472.36%
סטארק פאואר מובילה את הדירוג בפער עצום, לאחר שמנייתה זינקה ב-472.36% מתחילת השנה. החברה, שהוקמה בידי בכירים לשעבר בחברות האנרגיה נופר ואנלייט, מתמקדת ברכישה ובפיתוח של תחנות כוח ותשתיות אנרגיה בארצות הברית, לצד פיתוח מתחמים למרכזי נתונים עם אספקת חשמל ייעודית.
בתחילת אוקטובר דיווחה סטארק על חתימת הסכם לרכישת תחנת כוח פעילה במינסוטה, ארצות הברית, בהספק של 262 מגה-ואט, לצד פרויקט לאגירת חשמל בהספק של 80 מגה-ואט ובקיבולת של 320 מגה-ואט שעה. התמורה בעסקה עשויה להגיע ל-43 מיליון דולר, ופרויקט האגירה צפוי להתחיל לפעול בשנת 2028.
לפי הערכות החברה, שני הפרויקטים עשויים להניב בשנה מייצגת הכנסות של 43-48 מיליון דולר ורווח תפעולי תזרימי (EBITDA) של 30-33 מיליון דולר. מדובר בתחזיות התלויות בהשלמת העסקה ובהפעלת הפרויקטים, ולא בתוצאות שכבר הושגו.
בסוף ספטמבר הודיעה סטארק גם על הסכם לקבלת מסגרת אשראי וערבויות מבנק הפועלים בהיקף כולל של 85 מיליון דולר, שנועדה לתמוך ברכישת פרויקטים ובהרחבת פעילותה בארה"ב. ההתפתחויות האלה מספקות רקע עסקי לעניין במניה, אף שלא ניתן לייחס להן את מלוא העלייה מתחילת השנה.
מקום שני - גבעות יהש עם עלייה של 255.48%
יחידות ההשתתפות של גבעות עולם מדורגות במקום השני, עם תשואה של 255.48% מתחילת השנה. גבעות היא שותפות ותיקה בתחום חיפושי הנפט בישראל, המזוהה בעיקר עם פעילותה באזור ראש העין ועם פרויקט מגד.
בניגוד לחברות האנרגיה המתמקדות בייצור חשמל או בהקמת תשתיות, גבעות פועלת בתחום חיפושי הנפט והפקתו, המאופיין בסיכונים גיאולוגיים, הנדסיים ומימוניים משמעותיים.
למרות העלייה החדה מתחילת השנה, מחזור המסחר ביחידות ההשתתפות הסתכם ביום שני בכ-289 אלף שקל בלבד, והן ירדו ב-0.27%. הסחירות הנמוכה יחסית מחייבת זהירות בפרשנות העלייה: בשותפויות קטנות, גם היקפי מסחר מוגבלים עשויים לגרום לתנודות משמעותיות בשער.
מקום שלישי - מודיעין יהש עם עלייה של 239.35%
מודיעין אנרגיה מדורגת שלישית עם עלייה של 239.35% מתחילת השנה. השותפות פועלת בתחום חיפושי הנפט והגז, ובשונה מחלק מהשותפויות המקומיות, פעילותה כוללת גם פרויקטים בארצות הברית.
מודיעין פועלת באמצעות החזקות בזכויות בפרויקטי אנרגיה, וערכה מושפע בין היתר מהיקף המשאבים, מקצב ההפקה, ממחירי הנפט והגז ומההשקעות הנדרשות לפיתוח הנכסים.
במסחר ביום שני עלו יחידות ההשתתפות ב-0.22%, במחזור של כ-161 אלף שקל. למרות התשואה הגבוהה מתחילת השנה, גם כאן יש להביא בחשבון את הסחירות המוגבלת ואת הסיכונים הכרוכים בפעילות חיפושי נפט וגז.
מקום רביעי - פטרוכימיים עם עלייה של 148.53%
מפעלים פטרוכימיים בישראל מדורגת במקום הרביעי, עם עלייה של 148.53% מתחילת השנה. החברה מוכרת בעיקר בזכות החזקתה בבזן, מפעילת בתי הזיקוק בחיפה, ולכן ביצועיה קשורים במידה רבה להתפתחויות בענף הזיקוק ולשווי החזקותיה.
בשונה מחברת זיקוק תפעולית, פטרוכימיים היא חברת החזקות, ולכן תמחור מנייתה מושפע גם ממבנה ההון והחוב שלה, ולא רק מביצועי הנכס המרכזי שבו היא מחזיקה.
העלייה החדה במניה מתחילת השנה בולטת גם על רקע ביצועי בזן עצמה, שעלתה ב-112.32% בתקופה המקבילה, לפי נתוני הטבלה. עם זאת, במסחר ביום שני איבדה פטרוכימיים 2.99%, במחזור של כ-645 אלף שקל.
מקום חמישי - בית זיקוק אשדוד עם עלייה של 128.98%
את החמישייה הראשונה סוגר בית זיקוק אשדוד, שמנייתו עלתה ב-128.98% מתחילת השנה. החברה עוסקת בזיקוק נפט גולמי ובייצור מוצרי דלק, ופעילותה מושפעת ממרווחי הזיקוק, ממחירי האנרגיה ומהביקושים לתזקיקים.
אחד הסיפורים המרכזיים סביב החברה בחודשים האחרונים הוא האפשרות לשינוי במבנה השליטה בה. קבוצת שפיר הנדסה ביקשה לרכוש את השליטה בבית הזיקוק, אולם המהלך נתקל בהתנגדות מצד ועדת הריכוזיות, שהביעה חשש מהגדלת כוחה של שפיר במשק.
בתחילת אוקטובר דווח כי משרד האנרגיה תומך בקידום העסקה, בניגוד לעמדת ועדת הריכוזיות, וכי גם במשרד האוצר קיימת נטייה לתמוך בה. המחלוקת סביב העסקה מוסיפה ממד של אי-ודאות בנוגע לעתיד השליטה בחברה.
למרות העלייה החדה מתחילת השנה, מניית בית זיקוק אשדוד ירדה ביום שני ב-5.13%, במחזור של כ-1.69 מיליון שקל.
ומה עם יתר הענף? בזן מדורגת במקום השישי בטבלה, עם תשואה של 112.32% מתחילת השנה, ואחריה רציו פטרוליום עם 66.69%. בהמשך הרשימה נמצאות מודיעין א ג ב עם 33.84%, אי.פי.אס אנרגיה עם 24.86% ופז אנרגיה עם 24.19%.
עוד ב-
התמונה המצטיירת היא של ענף שבו נרשמו עליות חדות, אך הפערים בין החברות משמעותיים. חלקן נהנות מחשיפה להתרחבות תשתיות החשמל ולביקושים לאנרגיה בארצות הברית, אחרות תלויות בהצלחת קידוחים ובהפקת נפט וגז. חברות הזיקוק מושפעות מתנאי השוק ומהתפתחויות רגולטוריות.
* הנתונים - נכון לסיום המסחר ב-26.10.2026
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



