השוק
לארי סאמרס: "הכלכלה במצב הכי מורכב ב-40 השנים האחרונות"
כלכלת ארצות הברית במצב מורכב ועומדת בצומת דרכים משמעותי בעוד בשאר העולם כבר חווים את עצימות המשבר. שר האוצר האמריקאי לשעבר מזהיר: "השרפה החלה ומכבי האש עדיין בתחנה"
נראה שהרעיון שהכלכלה העולמית מתנודדת על סף מיתון, הופך רציני יותר ויותר מדי יום. ועכשיו שר האוצר לשעבר של ארה"ב, לארי סאמרס, אומר שאולי כבר חצינו את נקודת אל-חזור: סערת השוק של בריטניה.
"מה שקרה בבריטניה, חלק מזה הוא בעיה מקומית, אבל חלק מזה הוא גם רעידות של מה שקורה במערכת העולמית", אמר סאמרס בפגישה השנתית של המכון לאוצר בינלאומי אמש (שישי), "וכשיש לך רעידות, לא תמיד יש לך רעידות אדמה, אבל אתה כנראה צריך לחשוב על הגנה מפני רעידות אדמה."
שר האוצר בממשל קלינטון דיבר באותו יום שבו ראשת ממשלת בריטניה שמונתה לאחרונה, ליז טראס, פיטרה את שר האוצר שלה, קווסי קוורטנג, שהצגת התוכנית הכלכלית המשותפת שלהם עוררה תגובת שוק מתנגדת. הליש"ט הגיע לשפל מול הדולר והתקיימה המכירה הגדולה ביותר אי פעם של אג"ח ממשלתיות ליום אחד בבריטניה, מה שאילץ את הבנק המרכזי של אנגליה לנקוט בפעולה מיידית ולרכוש זמנית אג"ח ארוכות טווח.
החלק האחרון של המשבר הבריטי הוא מה שסאמרס דואג ממנו. במשך חלק ניכר מהעשורים האחרונים, שיעורי ריבית נמוכים אפשרו לממשלות לפנות בקלות לשווקי החוב כדי לממן את עצמן. עם האינפלציה בשיא של 40 שנה ובנקים מרכזיים ברחבי העולם עוקבים אחר ההובלה של הפדרל ריזרב ומעלים באופן דרמטי את הריבית בזמן שהם מבקשים להילחם בה, נראה שהעידן הזה הסתיים, אם השווקים בבריטניה הם אינדיקציה כלשהי.
גם האתגרים הכלכליים שחוותה בריטניה אינם ייחודיים. מדינות ברחבי אירופה פועלות להתמודד עם משבר אנרגיה הולך ומעמיק לאחר שרוסיה חתכה את אספקת הגז הטבעי של היבשת. וכמעט כל מקום בעולם התמודד עם שיבושים בשרשרת האספקה, בעוד שאחרים עדיין חווים זעזועים ממגיפת הקורונה - כל אלה הובילו לאינפלציה הגבוהה ביותר שהוזכרה לעיל ולשוקי המניות המדשדשים.
סאמרס, שאמר כבר יותר משנה שהפד ישן מול האתגרים הכלכליים הגדולים העומדים בפניו, אמר שהוא לא ראה משהו שישנה את דעתו.
"יש לנו את מערכת האתגרים המורכבת ביותר שאני חושב שאני יכול לזכור ב-40 השנים שבהן אני עוקב אחרי הדברים האלה", אמר סאמרס. "ובכנות, אני חושב שמכבי האש עדיין בתחנה".
הפדרל ריזרב העלה את הריבית חמש פעמים השנה, כאשר שלוש העלאות הריבית האחרונות היו כל אחת ב-75 נקודות בסיס, שכן הוא שואף להוריד את האינפלציה ליעד של 2%. בנקים מרכזיים ברחבי העולם הלכו בעקבותיהם במה שעשוי להיות העלאת הבנק המרכזי המתואמת הגדולה ביותר בהיסטוריה.
ובכל זאת, כלכלנים רבים, כולל סאמרס, מתחו ביקורת על המוסד על כך שהוא מחכה זמן רב מדי כדי לפעול נגד האינפלציה הגבוהה. ואחרי שדוח המדד של יום חמישי חשף שהאינפלציה עלתה ב-8.2% בספטמבר לעומת שנה קודם לכן, סביר להניח שהפד ימשיך להעלות את הריבית. אבל לאסטרטגיה האגרסיבית שלה יש הרבה כלכלנים ומשקיעים שמציעים שהיא תשלח את ארה"ב למיתון.
עוד ב-
"מישהו צריך להציע כאן משהו מהותי ולהניע אותו הלאה", אמר, מבלי לציין מה יכולה להיות ההצעה הזו.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



