בריאות

אזהרה חמורה: ממתיק דיאטטי נפוץ עלול לסכן את בריאותכם

מחקר חדש מעלה חשש שהממתיק הנפוץ סורביטול שנמצא בשלל מוצרים “בריאים”, עשוי לעבור בגוף המרה למסלול מטבולי שמעמיס על הכבד בדומה לפרוקטוז. החוקרים מתריעים שהדבר עלול להשפיע על בריאות הצרכנים
מערכת ice | 
ממתיק עם כוס תה (צילום Shutterstock)
מחקר מדעי חדש מטלטל עוד יותר את ההנחה שממתיקים “חלופיים” בטוחים יותר מצריכת סוכר רגיל. קבוצת חוקרים שבדקה את מנגנוני העיכול והמטבוליזם של Sorbitol,  ממתיק המופיע במגוון רחב של מוצרים דלי סוכר ודיאטטיים, מצאה כי הגוף מסוגל להמיר אותו למולקולות הפועלות בדומה לפרוקטוז, תהליך שעשוי להוביל לשינויים מזיקים בכבד. הממצאים פורסמו בכתב העת Science Signaling וגורמים בימים האחרונים להדים משמעותיים בקהילה המדעית.
על פי החוקרים, סורביטול, שאנשים רבים צורכים מתוך מחשבה שמדובר באלטרנטיבה "בריאה", עשוי לגרום לתגובה ביולוגית הדומה לזו של סוכר פשוט, ובסופו של דבר להעמיס על מערכות הכבד. החוקרים מסבירים כי לאחר אכילה עשירה בגלוקוז, הגוף יוצר כמות גדולה של סורביטול, ומכיוון שמנגנוני המיקרוביום אינם תמיד מצליחים לפרק אותו, הוא עשוי לעבור תהליך שגורם לו להפוך לפרוקטוז בתוך הכבד. מנגנון זה, לדבריהם, עלול להיות בסיס לעלייה בסיכון למחלת כבד שומני או מצבי דלקת.
במאמרם מתארים החוקרים ניסוי שבוצע באמצעות דגי זברה, שהראה כי כאשר המעי אינו מכיל חיידקים המסוגלים לפרק את הממתיק – לדוגמה חיידקי Aeromonas – מצטבר הסורביטול ברקמות ומגיע לכבד. שם, כך נטען, הוא גורם להפעלה מסיבית של מסלולים מטבוליים הדומים לאלו שנצפים לאחר חשיפה לפרוקטוז. התהליך מעלה את העומס המטבולי ועלול להשפיע על תפקוד תקין של הכבד.
למרות שמדובר במחקר בסיסי שעדיין לא נבחן בבני אדם בהיקף רחב, החוקרים מדגישים כי “אין ארוחה חינם”, גם לא בעולם הממתיקים הדלי-קלוריות. הם קוראים להמשך מחקר על הקשר בין הרכב המיקרוביום לבין תגובת הגוף לממתיקים נפוצים, בעיקר משום שסורביטול נמצא במסטיקים, חטיפי "לייט", מוצרים ללא סוכר ואף בפירות טבעיים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה