נדל"ן ותשתיות

זוג צעיר רוצה לרכוש דירה בישראל - זה הסכום המטורף שיחזיר

המחיר של דירה ממוצעת בישראל בעלייה - יותר מ-2.35 מיליון שקל. מה השכר המינימלי (נטו) שזוג צריך להביא הביתה כדי לרכוש דירה ומה ההון עצמי, למה מי שרכש דירה בזמן המלחמה עשה עסקה טובה ואיך קורה שחלק מהזוגות הצעירים לא יכולים לעמוד בהחזר החודשי של רכישת דירה למרות מבצעי הקבלנים? | ניתוח נתוני הלמ"ס
איציק יצחקי |  1
מכירות (צילום pixabay, פלאש 90/ יונתן זינדל)
מחיר דירה ממוצעת בישראל בעלייה. לפי נתוני הלמ"ס שיצאו בסוף השבוע, הוא עומד כיום על כ-2.358 מיליון שקל. לפני שנה בדיוק, בזמן שבו דיברו על האפשרות של התרסקות במחירי הנדל"ן בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר, הריבית הגבוהה והמלחמה שלא ברור מתי תסתיים, המחיר הממוצע לדירה בישראל עמד על 2.233 מיליון שקל. כלומר, זוג שלא רכש דירה בשנה שעברה אמור לשלם עליה השנה 125 אלף שקל יותר.
מדובר בנתון עצוב. זוג שישב על הגדר לפני שנה, חשש מאוד לקנות דירה וחסך 10,500 שקל בחודש לערך, נמצא היום באותו מצב בדיוק. אז נכון, מדובר במחיר ממוצע, וקשה לומר שהנתון הזה מדויק לגבי חלק גדול מהדירות שבשוק ובכל זאת, הוא אמור לשקף לנו מה קורה לנדל"ן בישראל גם בתקופת משבר.
כדי לחשב מה ההון הראשוני של זוג שרוכש דירה בישראל צריך, נוהגים לקחת רבע מהסכום של הדירה. במקרה הזה, מדובר בכ-590 אלף שקל. לא לכל זוג יש היום סכום כזה בבנק. גם לא בחסכונות. אף אחד לא יפדה את כספי הפנסיה שלו בגיל כל כך צעיר וישלם מס של 35% כדי לממן הון ראשוני לרכישת דירה. זוגות צעירים רבים נוטלים הלוואה (יקרה) לכל מטרה כדי לרכוש דירה חדשה וחלקם טועים. הם משלמים ריבית גבוהה מאוד ומתקשים לעמוד בפיתוי. אחרי שנה או שנתיים, זה עלול לעלות להם ביוקר. הם צריכים לשלם לקבלן את היתרה ולא מצליחים לעמוד בזה. במקרה הרע, כל הכסף שחסכו יירד לטמיון.
 
האירוע הזה הוא כמובן בשוליים. בסוף, רוב הזוגות שרוכשים דירה חדשה מצליחים לעמוד בהחזר. מה שהם לא לוקחים בחשבון זה את העלויות החד פעמיות ברכישת דירה רגילה. לרוב, כשלא מדובר בדירה חדשה, זוגות רבים משלמים דמי תיווך. נניח שמדובר ב-1.5% - זהו סכום לא מבוטל של כ-41,700 שקל כולל מע"מ. תוסיפו לזה עורך דין (חצי אחוז נניח, כ-14 אלף שקל כולל מע"מ במקרה הטוב). אם מדובר בדירה חדשה, תוסיפו עלויות של עורך דין החברה (כ-5,000 פלוס מע"מ) ומס רכישה (כ-13,400 לדירה ממוצעת).
כלומר, גם בלי לשדרג את הדירה, ומבלי להחשיב הוצאות חד פעמיות אחרות (שמאי מקרקעין מטעם הבנק, הובלה, חיבורים וכו'), הוא זקוק לכמה עשרות אלפי שקלים. את הסכום הזה הוא אמור לממן לרוב מכיסו. נניח שהעלות, כולל שדרוגים מעטים, מגיע ל-80 אלף שקל. במקרה כזה, הזוג זקוק להון עצמי של כ-670 אלף שקל. שדרגתם מטבח בצורה משמעותית? הוספתם מזגנים שלא היו כלולים בדירה? החלטתם להזיז שקעי חשמל בדירה חדשה? תוסיפו עוד עשרות אלפי שקלים לסכום הזה.

לא כל אחד יכול. דירות חדשות
אבל עזבו את השדרוגים בצד, הרי בסוף, יועץ המשכנתא שלכם (אם לקחתם כזה, תוסיפו אותו לרשימה) הצליח להשיג לכם דיל עם הבנק. במקום לקחת 1.768 מיליון שקל, הוא מוסיף לכם את הסכום הנוסף למשכנתא. אתם מתפתים, לוקחים משכנתא של 1.85 מיליון שקל כי אין לכם איך לממן את זה, ולבסוף, מגיע יום הדין. בסימולציה הראשונית שערכתם עם הבנק, הוא חישב את המסלול הטוב ביותר עבורכם. יועץ המשכנתא הנהן ומצאתם את עצמכם לוקחים משכנתא בשלושה מסלולים, שליש ממנה בריבית פריים.
 

חילקתם את המשכנתא ל-30 שנה (יועץ המשכנתא סיפר לכם שהריבית גבוהה, ושבכל מקרה תמחזרו בעוד שנתיים. מה אסור לשכוח? שהריבית תרד ויש סבירות גבוהה שתצטרכו לסלק אותה ולשלם עוד כמה עשרות אלפי שקלים כדי לפצות את הבנק על ההפסד). כלל האצבע במשכנתאות בימינו הוא תשלום של כ-540 שקל לכל מאה אלף שקל. כלומר, ההחזר החודשי (ליתר ביטחון, החישוב בוצע גם בעזרת סימולטור) עומד על 9,900 שקל לערך.
כדי שהבנק יאשר לכם את המשכנתא, זה אומר שהסכום הזה יהווה 30% משכר הנטו שלכם (אם אתם גרושים, תורידו משכר הנטו את תשלום המזונות ואם יש לכם הלוואות ארוכות - כנ"ל). במילים פשוטות, אתם זקוקים לשכר נטו של 33 אלף שקל. בשלב הזה, הבנק יבוא לקראתכם. יועץ המשכנתא יספר לכם שהוא יאשר לכם משכנתא שווה 40% מהשכר שלכם, כפי שקורה במקרים חריגים. אחרי אישור מנהלת המרחב, תקבלו את ההלוואה, אבל כל זאת בתנאי שאתם מכניסים סכום של 24,750 שקל נטו. כיום, השכר הממוצע בישראל עומד על 13,316 שקל, אבל זה במונחי ברוטו. כלומר, זוג ממוצע מתרחק מחלום הדירה בישראל. מי כן יכול לקנות דירה? מי שמרוויח סביב 33 אלף שקל ברוטו בחודש - ואת זה, לפחות לפי הלמ"ס, רוב הזוגות בישראל לא מרוויחים.
אחרי כל החישוב הזה, נשאלת השאלה: איך יכול להיות שלמרות שחלום הדירה מתרחק מדי חודש, נתוני הנדל"ן מצביעים על עלייה רצופה במחירים? הרי בסוף, המחיר מושפע מהביקוש. הסיבה היא פשוטה ולא כתובה בסטטיסטיקה: הביקוש בישראל הוא קשיח ורוב הזוגות שמתעניינים ברכישת דירה מרוויחים מעל 33 אלף שקל ברוטו בחודש. יש בישראל הרבה זוגות שמרוויחים 20-25 אלף שקל בחודש, אז הם רוכשים דירות קטנות בפריפריה. 
לפי שמאי המקרקעין אוהד דנוס, מחיר לדירה ממוצעת באשדוד עומד על 1.81 מיליון שקל, כלומר זוג ממוצע נדרש להון עצמי של כ-450 אלף שקל, מבלי לחשב עלויות חד פעמיות. מבצעי הקבלנים שינו מעט את המפה בשוק בשל הטבות המימון. הם מאפשרים לשלם כעת 20% ממחיר הדירה (ואפילו פחות), אבל הבעיה היא שזוג שלא יוכל להשלים את יתרת הסכום בעוד שנתיים, כשהדירה תהיה מוכנה, לרוב מוותר על הרכישה. ועכשיו לשאלת המפתח: כמה זוגות צעירים מחזיקים היום לפחות חצי מיליון שקל בבנק כדי לגור בפריפריה?

תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    בושה
    שי 05/2025/18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אין מילה אחרת פשוט בושה. מה שנשאר זה לחיות בשכירות עד הפנסיה ואז לעבור אלי לבית גיל הזהב - במידה והפנסיה שלך מצליחה לשלם עבור ההוצאות - במידה ולא , כולנו ניהיה ברחובות
    סגור