השוק

הפתעה בבנק ישראל: צניחה במספר הישראלים שמפגרים במשכנתא

בנק ישראל היה אמור להיות מוטרד מנתונים העולים במספר המפגרים במשכנתא, אבל נתוני חודש אוגוסט מצביעים על המשך הירידה. כ-0.6% בלבד מנוטלי המשכנתאות מפגרים בהחזר וההיקף ירד ל-4.1 מיליארד שקל. האם המצב טוב יותר משחשבנו?
אבי לוי, חנן פרידמן, ידין ענתבי, אלי כהן, משה לארי (צילום shutterstock, ישראל הדרי, אורן דאי, ויקיפדיה/ ענבל מרמרי, אייל טואג, יחצ-אבשלום ששוני)
על רקע סביבת הריבית הגבוהה, ויוקר המחיה, ההכנסה הפנויה של הישראלים קטנה. השאלה היא כמה אנשים בישראל מפגרים בהחזר המשכנתא שלהם לתקופה ארוכה, של 90 יום. האם הנתונים הם דרמטיים או שבנק ישראל יכול להקל ראש במספר המפגרים במשכנתאות? ההיקף של המפגרים עלה משמעותית ב-2025, אבל גם היקף המשכנתאות גבוה. בנק ישראל מסתכל על אחוז המפגרים, שנע כבר תקופה ארוכה בין 0.7%-0.6%. בתחילת השנה, הוא טיפס לרף העליון ולכן היה מי שטען שמדובר בנורת אזהרה לבנק.
בחודש אפריל הנתון הזה הגיע לכ-4.4 מיליארד שקל ובמאי הנתון הזה עלה ל-4.448 מיליארד שקל, אבל אחוז המפגרים מכלל המשכנתאות ירד ל-0.675%. ביוני היקף המפגרים במשכנתא ירד ל-4.384 מיליארד שקל, למרות העלייה המשמעותית בהיקף נוטלי המשכנתאות (כ-11 מיליארד שקל) וביולי, כאשר היקף המשכנתאות זינק ל-11.056 מיליארד שקל (עליה של 24%) אחוז הפיגורים ירד דרמטית ל-0.63%, כשהיקף המפגרים בהחזר ירד ל-4.239. 
היינו מצפים לראות עלייה נוספת באוגוסט, לאור נתוני המשכנתאות שעדיין גבוהים (11.5 מיליארד שקל), אבל ההפך הוא הנכון - ישנה ירידה בהיקף המפגרים במשכנתאות שעומד על 4.102 מיליארד שקל. מי שחשב שההיקף יעלה דרמטית טעה, ואולי גם לריבית הנמוכה יחסית למצב לפני שנה יש חלק בכך. ההחזר החודשי קטן מעט והוא נוח יותר. לראשונה השנה הנתון הזה עומד על 0.6% בלבד. זה הנתון הנמוך ביותר בחודשים האחרונים ובכלל, אם נראה ירידה נוספת מתחת לאזור 0.6% בנק ישראל יכול להרגיש בהחלט נוח.

צריך להזכיר גם את עניין המחזורים. ריבית בנק ישראל ירדה משמעותית בחודשים האחרונים, ובחודש שעבר ראינו שיא חדש של היקף המחזורים 4.507 מיליארד שקל.
למה אנשים ממחזרים? כי הריבית יורדת, היא נמוכה יותר, ואם ימחזרו את המשכנתא ההחזר החודשי יקטן. למרות ההאטה בשוק הדיור, היקף המשכנתאות בישראל עדיין גבוה. זה קורה בזכות נתוני מחזור המשכנתאות. כשהריבית יורדת אנשים ממחזרים משכנתא וזו נחשבת כהלוואה חדשה.
העלייה לרף של 4 מיליארד שקל במספר המפגרים במשכנתאות החלה עוד באוגוסט ומאז הוא רק עולה. משם, המספרים לא ירדו מתחת לרף. הריבית מתקררת וזה גורם לאנשים לקחת יותר משכנתאות או למחזר אותן, וזה נתון חשוב.  
הסיבה העיקרית לפיגורים במשכנתאות היא הריבית הגבוהה. מי שלקח משכנתא גדולה של יותר מ-2 מיליון שקל לפני אפריל 2022, סביר ששילם בשיא כ-2,000 שקל יותר. זה משמעותי וחלק מהזוגות הצעירים לא מצליחים לעמוד בנטל. שימו לב שהנתונים הם לגבי פיגורים מעל 90 יום. יש זוגות שמפגרים חודש אחד או שניים בהחזר, והם אינם חלק מהסטטיסטיקה הזו. אחרים לא מצליחים לשלם ומקפיאים את המשכנתא.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה