מדדים ומחקרים

דירוג הסוקרים: מי דייק הכי הרבה במדגם מול תוצאות האמת?

עם השלמת ספירת הקולות, חזרנו למדגמי הבחירות של ששת ערוצי הטלוויזיה ובדקנו מי הכי התקרב לתוצאות האמת ומיד יידק במספר המנדטים של המפלגות. מי מהסוקרים דודי חסיד, שמואל רוזנר, צוריאל שרון, מנו גבע, יצחק כץ  או שלמה פילבר - הציג את המדגם הנכון ביותר?

שמואל רוזנר, מנו גבע ושלמה פילבר (צילום מסך, ערוץ 13, ערוץ 12, ערוץ 14, עיבוד AI)
לאחר ספירת כל הקולות בבחירות לכנסת ה-26, כולל המעטפות הכפולות, הגיע רגע המבחן של הסוקרים. חזרנו למדגמים הראשונים שהציגו ששת ערוצי החדשות ביום שלישי, 27 באוקטובר, בשעה 22:00, והשווינו אותם לתוצאות האמת העדכניות.
תחילה בדקנו בכמה מפלגות הצליח כל סוקר לחזות בדיוק את מספר המנדטים, ובהמשך חישבנו מי היה הקרוב ביותר לתוצאה הכוללת.
במקום הראשון, בתיקו משולש, נמצאים דודי חסיד מכאן 11, שמואל רוזנר וצוות המדד מחדשות 13, וצוריאל שרון מ-i24NEWS. שלושת המדגמים הצליחו לחזות במדויק את מספר המנדטים של ארבע מתוך 11 המפלגות שנכנסו לכנסת, כלומר 36.36% מהמפלגות.
מדגם כאן 11 חזה במדויק את מספר המנדטים של ישר! (21), עוצמה יהודית (7), ש"ס (6) והציונות הדתית-זהות (6). בחדשות 13 פגעו בדיוק בישראל ביתנו (7), יהדות התורה (7), ש"ס (6) והציונות הדתית-זהות (6). ב-i24NEWS הצליחו לחזות במדויק את 27 המנדטים של הליכוד, שבעת המנדטים של עוצמה יהודית ויהדות התורה וששת המנדטים של הציונות הדתית-זהות.
במקום הרביעי, בתיקו, נמצאים מנו גבע מחדשות 12 ופרופ' יצחק כ"ץ מערוץ 16, שפגעו במדויק בשלוש מתוך 11 מפלגות, כלומר 27.27%. גבע חזה את התוצאות של ביחד (12), הרשימה המשותפת (11) והציונות הדתית-זהות (6). כ"ץ דייק ברשימה המשותפת (11), עוצמה יהודית (7) ויהדות התורה (7).
במקום השישי נמצא שלמה פילבר מערוץ 14, שהצליח לחזות במדויק שתי מפלגות בלבד: עוצמה יהודית ויהדות התורה, עם שבעה מנדטים לכל אחת. מדובר בהתאמה מדויקת ב-18.18% מהמפלגות שנכנסו לכנסת.
אבל מה קורה כשמשקללים את כלל התחזיות, ולא רק את המקרים שבהם הסוקרים פגעו בול?
כדי לענות על כך חישבנו את הסטייה הכוללת של כל מדגם מתוצאות האמת. המדד מעניק משקל גם לתחזיות שהחמיצו במנדט אחד לעומת תחזיות שהחמיצו בשלושה, ובוחן כמה מתוך 120 המנדטים הוקצו למפלגה הנכונה.
במקום הראשון בדירוג המשוקלל נמצאים כאן 11 וחדשות 13, עם 95.83% התאמה. בשני המדגמים הוקצו חמישה מנדטים בלבד למפלגות אחרות מאלו שקיבלו אותם בפועל.
במקום השלישי, בתיקו משולש, נמצאים חדשות 12, i24NEWS וערוץ 16, עם 95% התאמה. בשלושת המדגמים נרשמה סטייה של שישה מנדטים בחלוקה בין המפלגות. כך למשל, i24NEWS חזה במדויק את כוחה של הליכוד, אך העניק למפלגת ביחד 15 מנדטים במקום 12 בפועל.
במקום השישי והאחרון גם בדירוג המשוקלל נמצא ערוץ 14, עם 93.33% התאמה. מדגם פילבר העניק לליכוד 30 מנדטים לעומת 27 בפועל, לש"ס תשעה לעומת שישה, ולישראל ביתנו ארבעה בלבד לעומת שבעה.
בסיכומו של דבר, כאן 11, חדשות 13 ו-i24NEWS חולקים את המקום הראשון במספר התחזיות המדויקות, אולם כשמביאים בחשבון גם את גודל הטעויות, כאן 11 וחדשות 13 מובילים לבדם. מדובר במדד התאמה שחושב לצורך ההשוואה, על בסיס מדגמי סגירת הקלפיות המקוריים, ולא במדד סטטיסטי רשמי לאיכות הסקרים.
 
עקבו אחרינו
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה