נדל"ן ותשתיות
"המדינה תפסיק לייצר צמודי קרקע בין חדרה לגדרה - והמחיר יעלה"
בשל חוסר בקרקעות, במינהל התכנון כבר ערוכים לשינויים ולהערכת גורמי התכנון בעוד מספר שנים ייפסק שיווק צמודי הקרקע כמעט לחלוטין. וגם: למה מחירי הוילות עולים מאז ההחלטה שלא להכניס את הפועלים הפלסטינים?

"המדינה צפויה להפסיק את שיווק הקרקעות לצמודי הקרקע בטווח שבין חדרה לגדרה. זה לא יקרה מחר, גם לא בעוד שנה, אבל בעוד כמה שנים מינהל התכנון כבר לא יתכנן שכונות כאלה". כך אמר לנו גורם בכיר בענף הנדל"ן בימים האחרונים, זאת בעקבות שיחות שמתנהלות לאחרונה בעניין בין גורמי התכנון. לטענתו, השכונות החדשות שאושרו יקומו בשנים הקרובות, אבל המגמה היא ברורה: ניצול מלא של השטח במטרה להגדיל את היצע הדירות בניסיון להוריד מחירים.
הבשורה הזאת היא טובה, משום שמדינת ישראל חייבת לבנות לגובה. תארו לכם מה היה קורה ללא שוק ההתחדשות העירונית - איך ערים כמו חולון או ערים אחרות באזור הקריות היו מצליחות להתפתח לרוחב כשהשטחים שלהן מוגבלים? לפי מומחי בנייה, על שטח של ארבעה צמודי קרקע בגודל ממוצע של רבע דונם, אפשר להקים בניין. במקום 4 משפחות - אפשר לאכלס 64 משפחות או יותר. במינהל התכנון חושבים על היום שאחרי, שיהפוך את צמודי הקרקע למוצר נדיר ומעריכים כי "בעוד מספר שנים הקצאת השטחים תיפסק ולכן המחיר יעלה".
מאחורי הקלעים, יזמים מספרים על המכה שחטפו בעקבות ההחלטה שלא להכניס את הפועלים הפלסטינים לישראל. בעבר, פועל פלסטיני היה מרוויח עשרת אלפים שקל ברוטו, אבל היום הסכום לפועל זר מיומן הוכפל, גם בשל העובדה שליזמים אין ברירה - לפועל הזר אין אלטרנטיבה ואין בנמצא פועלים יהודים שמוכנים לעבוד בבנייה במחיר נמוך, זאת למרות תוכניות שנעשו בעבר בניסיון לפתות אותם לעבור לתחום הבנייה.
 (1).jpeg)
מחירם יעלה? צמודי קרקע
בעבר, חלק מהיזמים היו עובדים גם בשחור. הם היו מוציאים תלוש שכר וחלקו היה מועבר במזומן. "אני לא בונה צמודי קרקע, אבל יכול לומר שהעידן הזה נגמר", סיפר יזם מאזור השרון. "היום הפועלים מגיעים דרך חברות ישראליות (בקרוב הם יגיעו גם דרך חברות זרות), וחייבים להוציא להם תלוש ולתת להם תנאים סוציאליים".
אותו יזם טוען כי המחיר הממוצע לפועל פלסטיני עמד על 450-500 שקל ליום. "תחשוב על זה, אתה מעסיק 5-7 עובדים במקביל בבניית צמוד קרקע, וכשהמחיר שלהם עולה משמעותית פר יום, עלויות הבנייה עולות. דוגמא: בפרויקט שלי אני משלם 2200 שקל יומית לתפסן ועוזר תפסן. הפלסטינים היו מקבלים 1,000-1,100 שקל. אתה מבין את ההבדל?".
יש עוד נקודה ראויה לציון: הפועל הסיני (ולא ההודי) עובד מהר יותר, מה שלעתים גורם לפרויקט להתקצר וחוסך לקבלן לא מעט כסף. לטענת היזמים, גם אם נכניס את הנתון הזה לחישוב, מדובר בהפסד לעומת המצב הקודם.
לכל זה יש גם חריג: במינהל התכנון וברמ"י לא מתכוונים לשנות את האופי של המושבים שכוללים בעיקר צמודי קרקע. ביישובים כמו תל מונד, קדימה צורן, או פרדסיה, למשל, מתחילים לראות בשנים האחרונות פרויקטים שכוללים דירות או צמודי קרקע שמכילים דירות גן וגג, אך האופי נותר כשהיה. בשנים הקרובות, כך נראה, לא ישתנה האופי של אותם יישובים אך היחס בין מספר הדירות לצמודי הקרקע עלול להשתנות במעט, באחוזים בודדים.
אגב, אם מעניין אתכם לדעת באיזו עיר יש הכי הרבה צמודי קרקע באחוזים מסך המבנים, התשובה המפתיעה היא באר שבע עם 70.7%, ואחריה אשקלון עם 68.3%. ערים נוספות שיש בהן מעל 50% צמודי קרקע: הרצליה, כפר סבא, חדרה וראשון לציון. הערים עם האחוז הנמוך ביותר: בת ים עם רק 4.3% צמודי קרקע, ובני ברק עם 7.2%. בתל אביב, אגב, 25.3% מהמבנים הינם צמודי קרקע. ברמת גן 35.9%, בפתח תקווה 38.1%, בנתניה 42.5% ובירושלים עם 27.5%.
עוד ב-
חשוב להדגיש, צמוד קרקע הוא לא רק וילה או קוטג' דו משפחתי. לפי הלמ"ס מדובר ב"מבנים בני 1-2 דירות". כלומר, גם סוגי מבנים המכילים בתים פרטיים, וילות, דירות גן או גג, וגם דו משפחתיים. בנתניה ובבאר שבע, למשל, יש הרבה מאוד מבנים ישנים, במרכזי הערים, בהם דירות גן (כלומר, קומת קרקע עם חצר) וגג (מוגדר כפנטהאוז) והם נחשבים בהגדרה למבנים צמודי קרקע.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(6):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
6.באשדוד מגרשים לא פחות מ5 מיליון ויש אולי 10 מגרשיםאיתמר 05/2025/10הגב לתגובה זו0 0קיבלו החלטה לא לשווק יותר בעיר הנמל מגרשים לבנייה פרטית ,כי אין יותר שטחים, המחירים מטורפים. אשקלון שמה את אשדוד בכיס הקטן עם כמות הוילות והמגרשיםסגור
-
5.אין על מה לכתוב אהעירני 05/2025/10הגב לתגובה זו0 0זה בערך כמו לפרסם כתבה: "דיירי הבתים בקרוב יפסיקו לקנות נפט ברחוב ויתחילו להשתמש בחימום מבוסס חשמ בבתים" אתם רציניים? אין שיווק קרקעות פרטיות במרכז הארץ כבר מ 2021, רמ"י קיבלה את ההחלטה הזאת מיד אחרי הקורונה, שלא הוצאתם כתבה על תוצאות מלחמת העצמאותסגור
-
4.סוף.סוף כתבה מקצועית לא רק על דירות רגילותאורקל 05/2025/09הגב לתגובה זו0 0תודהסגור
-
3.אג'נדה 2030תזהרו 05/2025/09הגב לתגובה זו0 0כל העם יהיה תקוע במגדלים, וגם מה שישאר בתי קרקע יפקיעו לטובת בניית בניין ענק שדירה בו תעלה מליונים, ובסוף כולם יגורו בשכירות ארוכת טווח שישלמו למדינה, כמו שאמר שוואב, לא יהיה לכם כלום ותהיו מאושריםסגור
-
2.אצלנו ווילות עומדות למכירה כבר 4-5 שניםאסתר 05/2025/09הגב לתגובה זו0 0שכונה מעולה במרכז, לצעירים עם משפחות אין כסף לצמוד קרקע ומבוגרים מעדיפים דירה במפלס אחד בלי לתחזק גינה וחדרים מיותרים. דווקא השוק הזה שומר על היצא ביקוש קבועסגור
-
1.צמןדי קרקע יעלו 20% אין כבר מה לקנותערן 05/2025/09הגב לתגובה זו1 0בעיקר חגשים גם ישנים יעשו קפיצה 10 אחוז תוך שנתייםסגור