נדל"ן ותשתיות
הערים שבהן צפויה ירידה במחירי הדירות
היצע הדיור משפיע לטובה או לשלילה על מחירי הדיור. כשפוגשים ערים שבהן קשה מאוד למכור דירות, יחד עם היצע גבוה, זהו מתכון בטוח לירידת מחירים. חיפה היא רק דוגמא אחת. זה מה שצריך לקרות כדי שהמחירים יירדו
מחירי הדיור יורדים באחוזים חד ספרתיים ברוב הערים, אבל זה קורה יותר במרכז מאשר בפריפריה. אחד הגורמים שמשפיעים על המחירים הוא צד ההיצע. זה תקף בעיקר לאזורים ספציפיים. ניקח, למשל, שכונה במרכז הארץ. בשכונה בונים 400 דירות במקביל כשבשכונה הסמוכה, מרחק של 10 דקות נסיעה משם, ישנן דירות יד שנייה חדשות יחסית, אבל ההיצע הוא אפסי ואין כמעט שלטים למכירה. בהנחה שהביקוש לשתי השכונות האיכותיות זהה, ברור כי המחירים בשכונה שבה ההיצע גבוה יירדו יותר, או יעלו פחות. זה לא תקף רק לשוק הנדל"ן, אלא בכלל, כמעט לכל סקטור שנמדד בביקוש והיצע.
נתוני ההיצע חשובים משום שהם יכולים לשקף את המגמה. נניח שהביקוש קשיח באזור מסוים. לאורך זמן, המחירים יירדו יותר או יעלו פחות כשההיצע גבוה. וכך קורה בכל הארץ: המחירים עדיין גבוהים לא בגלל שהביקוש כל כך גבוה, הוא אפילו ירד. הם גבוהים כי ההיצע נמוך. הטענה של נגיד בנק ישראל, למשל, בעניין התחלות הבנייה, היא נכונה. יש עלייה בכמות התחלות הבנייה. אבל הטענה בעניין נתוני גמר הבנייה לא מדויקת לגמרי. הוא טוען שהנתונים של גמר הבנייה (כלומר, דירות שהגיעו לסיום בנייה) גבוהים. זה נכון שהנתונים גבוהים מבעבר, אבל הם נמוכים בהשוואה למה שהתוכנית האסטרטגית לדיור דורשת - פער של 5,000-10,000 דירות בשנה.

נתוני חברת הפינטק wecheck חושפים כי היצע הדיור עלה ב-11.9% בשנה, כשעיקר השינוי בא לידי ביטוי בחודש שעבר - אז ההיצע קפץ ב-9.5% לעומת חודש מאי. ירידה נרשמה באשדוד ובירושלים. במונחים שנתיים, אשדוד, ירושלים, אשקלון והרצליה רשמו ירידה בהיצע. בהרצליה המחירים עלו, וזה אומר שאפשר לצפות לעליית מחירים בעיר אם המצב יימשך.
לעומת זאת, קפיצה בהיצע הדירות נרשמה בכמה ערים: בחולון, חיפה, פתח תקווה וראשון לציון נרשמה קפיצה בהיצע, מה שאומר שהמחירים, לכאורה לפחות, אמורים להיות בדרך למטה. בנתניה אין שינוי בהיצע לעומת חודש מאי.
אם מסתכלים על היצע הדירות במספרים מוחלטים, אז לפני שנה הוצעו כ-14 אלף דירות והשנה יותר מ-15,600. לא דרמה, ואולי זה אפילו טיפה בים - אבל אלה נתונים שתורמים מאוד לתזוזה של עקומת ההיצע והביקוש.
עוד ב-
לקחנו את רשימת היישובים שבהם ההיצע גדל משמעותית בשנה האחרונה, ובמקביל - נרשמת ביישוב גם האטה במכירת דירות. בכל הערים שהזכרנו קודם, נרשמה ירידה במכירת דירות, אבל בחיפה המגמה הכי בולטת - ירידה של 22% לערך במכירת דירות, לצד עלייה משמעותית בהיצע. ההערכה היא שזה אמור להוביל לירידת מחירים בהמשך, אבל יש תנאי מאקרו שונים שיכולים לשנות את השוק - ריבית, עיכוב בפרויקטים אחרים ועוד.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.מי שקנה דירה לפני 4 שנים מחק את ההון העצמי שלויוספי 07/2026/21הגב לתגובה זו0 0בגלל ירידת מחירי הדירות ומינוף המשכנתאסגור



