השוק

דירוג מניות הנדל"ן: האם הן בדרך להתאוששות?

חברות הנדל"ן המניב הציגו דוחות טובים בשנה שעברה למרות סביבת ריבית מאתגרת. הן רשמו ירידה במניות בתחילת השנה וכעת מנסות לתקן. מה קרה בחודש האחרון למניות הגדולות והאם הן בדרך להתאוששות?
איציק יצחקי |  1
ירידה במניות הנדלן (צילום shutterstock)
מדד הנדל"ן יורד בשיעור של 4.5% מתחילת השנה - וזה אומר שהוא רשם עלייה ברבעון האחרון. המניות ברשימה הזו הן בעיקר מניות שמסתמכות על נדל"ן מניב ולא על שוק המגורים. שוק המשרדים והמסחר תנודתי יותר בתקופה האחרונה, מאז החלה הריבית לעלות באפריל 2022. שוק הנדל"ן המניב הפתיע בשנה שעברה, למרות סביבת ריבית גבוהה ואינפלציה.
הדוחות של החברות היו טובים והן הציגו שיעורי תפוסה גבוהים. אחת הסיבות היא תשואות האג"ח הממשלתיות שירדו ושיקפו את האופטימיות בשוק לגבי המלחמה. גם ההערכות לשתיים-שלוש הפחתות ריבית השנה (מה שלא קרה בפועל, כעת מדברים על הפחתה אחת) הוסיפו לאופטימיות.
את המניות הקשורות לעולם הנדל"ן נהוג לחלק לשניים: מדד הבנייה, שכולל חברות קבלניות ויזמיות שמתמחות בעיקר בבנייה בפועל – מגורים, תשתיות ופיתוח פרויקטים, ומדד הנדל"ן, שכולל חברות נדל"ן מניב (כמו קרנות ריט, חברות ניהול נכסים והשכרה) וגם חברות יזמות נדל"ן (כמו בניית פרויקטים למגורים או מסחר). בגדול, ההבדל בין קבלן ליזם הוא האחריות על הביצוע לעומת הייזום. למשל, הקבלן דניה סיבוס מבצע את עבודות הבנייה עבור היזם גינדי החזקות בשדה דב. יש גם יזמים שהם קבלנים, וזה מסייע לחברה מבחינת עלויות הבנייה.

יש לא מעט חברות שעוסקות גם בתשתיות וגם בנדל"ן מניב, או גם בנדל"ן למגורים וגם בבנייה, דרך זרוע ביצועית. שפיר הנדסה, אזורים ואפילו אפריקה מגורים, שנכללת בשני המדדים – הן דוגמאות טובות. עלויות הבנייה גבוהות ולכן יש חברות שהן גם יזמיות וגם מבצעות.

איך הוא השפיע על המספרים? המתחם של ביג בגלילות (איציק יצחקי)
הריבית היא פקטור חשוב עבור חברות הנדל"ן המניב. כשאדם רוצה לקנות שטחי מספר להשקעה, הוא אדיש כשהריבית מתקרבת לגובה התשואה שהוא מקבל. כשהריבית גבוהה עלויות המימון של היזם גבוהות, וזה אומר שהרווח היזמי שלו נשחק. כשהרווחים של היזמים תחת סיכון, המשקיעים מבינים שהם תחת סיכון מסוים והמניות יורדות בהתאם. כמובן, יש עוד הרבה סיבות לכך שיהיו מימושים בבורסה, סיבות מאקרו-כלכליות וכמובן שמלחמה, אינפלציה גבוהה וסיבות אחרות יכולות להגביר את הירידה.
הנה מה שקרה בחודש מאי למניות של 6 חברות הנדל"ן הגדולות (לקחנו את חברות הנדל"ן שיש להם את החלק הגבוה ביותר במדד). החברות שבדקנו: ביג, אלוני חץ, מבנה, מליסרון, איירפורט סיטי ואמות. חברת ביג פתחה לאחרונה את המרכז המסחרי הענק בגלילות והיא מתחילה לאיים על מליסרון, שמדורגת אחרי עזריאלי בשליטה על הנדל"ן המניב. הנה התוצאות:
דיברנו קודם על הסביבה המאקרו-כלכלית וצריך להתייחס אליה בכובד ראש. מחירי הדירות עלו לפני עדכון המע"מ, יוקר המחיה ממשיך להדהד וההכנסה הפנויה של הישראלי הממוצע יורדת. מכיוון שהחברות כאן עוסקות בשוק המשרדים והמסחר, ראוי להזכיר: בתקופה הזו, שוק המסחר עובד טוב יותר משוק המשרדים. הישראלים יוצאים לחנויות והקניונים למרות העלייה שנרשמת בהזמנות אונליין מאז הקורונה. המשרדים עדיין בשפל של שנתיים ויש מי שצופה עלייה בשנה הקרובה - במיוחד במשרדים הקטנים שמשמשים למקצועות חופשיים.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    כתבה מוזמנת, כנראה של דניה ביבוס
    אני 06/2025/04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ממתי החברה בזאת היא של נדל"ן מניב ? לעומת זאת יש חברות נדל"ן מניב רציניות שלא נכללו ברשימה.
    סגור