נדל"ן ותשתיות
מכה לשוכרים: השוק משתולל - והיזמים לא בונים דירות להשכרה
בחינת נתוני האוצר מלמדת על מגמה: שוק הדיור להשכרה בישראל לא מפותח מספיק. המדינה שיווקה בשנת 2025 4,000 דירות בלבד ושולחת את הציבור לקנות דירות בשוק החופשי. בדיקה מגלה: אלה החברות שבונות הכי הרבה דירות להשכרה
שוק הדיור להשכרה בישראל עדיין לא מפותח מספיק. 30% מהדירות בישראל מושכרות, 70% הם בעלי דירות. ובכל זאת, אפשר לראות בנייה של אלפי דירות למכירה, ורק בניינים בודדים בכל עיר, אם בכלל, לטובת שכירות לטווח ארוך.
דמי השכירות עולים בתקופה האחרונה והשוכרים משלמים יותר מדי שנה. בממוצע, שוכר חדש משלם 5% יותר מהשוכר הקודם. אם הוא חותם על חוזה חדש, הוא ישלם 3%-2% נוספים. הסכום הזה צמוד לרוב למדד, כך שבפועל התוספת גבוהה יותר.
לפי נתוני משרד האוצר, אפשר לראות שתחום השכירות לטווח ארוך אינו מפותח דיו. כיום, שכירות לטווח ארוך נעשית באופן הבא: הדירות מושכרות לזכאים במחיר מוזל של 80% ממחיר השוק ויתר הדירות מושכרות במחירי שוק.
משך השכירות על ידי שוכר מסוים מוגבל לעשר שנים, ולאחריהן באפשרות השוכר לחתום מחדש על חוזה להשכרת הדירה, וניתנת לו זכות ליציאה מדי שנה. יש מתחמים שבהם שיעור הדירות המושכרות בהנחה עומד על 50%. לאחר 20 שנות השכרה היזם יכול למכור את הדירות בשוק החופשי. בחלק מהמכרזים, זה קורה אחרי 10 שנים.
שימו לב מה קרה בשנה שעברה: 4,068 בלבד זכו בדירות כאלה במסגרת הגרלות. המדינה שיווקו 4,586 דירות, אבל חלק נשארו ריקות בגלל שהביקוש לדירות בחלק מהמתחמים, כמו ביבנה, במעלה אדומים ובקריית גת, היה חלקי. כפי שאפשר לראות, בתל אביב ובראשון לציון התפוסה הייתה מלאה. הציבור רוצה דירות לשכירות במרכז ומוכן לשלם יותר. בכל הקשור לפריפריה, לעתים הוא מעדיף לוותר על לשכור דירה ברמה גבוהה יותר בשוק החופשי.
ועדיין, חשוב לציין, הנתון העגום מ-2025 הוא השלישי בגובהו בכל הזמנים, מה שיכול להעיד על מצוקת הדירות להשכרה בישראל. פרשקובסקי שיווקה כמעט 1,000 דירות בתל אביב, באזור שדה דב. זה לא אומר שהרוכשים ייכנסו לדירות מחר בבוקר כי הבנייה רק בשלב מוקדם (אגב, כשהחברה מקבלת היתר לבנייה והדירות יהיו מוכנות רק בעוד 4-5 שנים - היא מגדירה אותן כדירות לא מכורות - למרות שבפועל החברה לא החלה שיווק או שהחלה פריסייל).
חברת רייסדור תקים 193 דירות כאלה בלוד. יוניון ליב ואפריקה ישראל יקימו מעל 700 דירות במתחם שדה דב. כל ארבע החברות שבונות בשדה דוב שילמו סכומים גבוהים מאוד, מיליארד שקל בסך הכל, רק על הקרקע. הם יוכלו להינות משכירות צמודת מדד וגם מעליית ערך (סביר להניח שתירשם כזו) במהלך השנים - עד המכירה.
עוד ב-
4,000 דירות בשנה זה נתון עגום ולא ברור מה עושים בדירה להשכיר כדי להתגבר על המכשול הזה. רמ"י משווקת בעיקר דירות בהנחה, אבל בכל הקשור למכרזי דירות להשכרה, המלאי שלה מוגבל ובינתיים מחירי השכירות ממשיכים לזנק.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



